Werkgevers zijn sinds 2015 verplicht om mensen aan te nemen die onder de Banenafspraak vallen. Het gaat dan om mensen met een arbeidsbeperking, een Wajong-uitkering en schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro). Alleen, de wet die dit voorschrijft – Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten – wordt als te ingewikkeld ervaren.
Met de nieuwe Wet banenafspraak, die dinsdag is aangenomen, wil de Tweede Kamer het makkelijker maken voor werkgevers.
Wat verandert er?
- Als werkgever behoud je het loonkostenvoordeel voor een werknemer uit de doelgroep Banenafspraak zolang de werknemer is dienst is. Voorheen was dat voor maximaal 3 jaar.
- Werkgevers en -nemers hoeven bij het UWV geen speciale verklaring meer aan te vragen om loonkostenvoordeel te krijgen.
- Er komt één banenafspraak voor alle werkgevers. Tot nu toe was de marktsector verantwoordelijk voor het creëren van 100.000 banen voor 2026 en de overheid voor 25.000 banen. Dit onderscheid komt te vervallen. Omdat overheidswerkgevers ver achterlopen op het doel, moeten zij wel eerst meer banen creëren voordat dit verschil verdwijnt.
- In de eerdere wet was een quotumregeling opgenomen. Wanneer deze geactiveerd werd, konden werkgevers een boete krijgen als ze het aantal banen niet zouden realiseren – kleine werkgevers en uitlenende werkgevers uitgezonderd. De quotumregeling werd telkens opgeschort. De huidige opschorting loopt tot 1 januari 2026, de datum waarop de 125.000 extra banen gerealiseerd moeten zijn. Met de nieuwe wet wordt de quotumregeling verder opgeschort, en wel naar het moment waarop het nieuwe stelsel van de banenafspraak in werking treedt, ook als dit pas na 1 januari 2026 plaatsvindt.
- Mocht de quotumregeling in werking worden gesteld, dan gaat dat eerst in overleg met de Tweede en Eerste Kamer en de sociale partners. Nieuw is dat er niet alleen boetes kunnen worden opgelegd aan werkgevers, maar dat er ook bonussen kunnen worden gegeven als zij het goed hebben gedaan. Die kunnen oplopen tot € 5.000 per gerealiseerde baan.
Lees meer over deze wet en de gevolgen voor HR in onderstaand artikel.