1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Aannemen van mensen uit de Banenafspraak wordt makkelijker

Voor werkgevers moet het eenvoudiger worden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen.

Aannemen van mensen uit de Banenafspraak wordt makkelijker
Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Werkgevers zijn sinds 2015 verplicht om mensen aan te nemen die onder de Banenafspraak vallen. Het gaat dan om mensen met een arbeidsbeperking, een Wajong-uitkering en schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro). Alleen, de wet die dit voorschrijft – Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten – wordt als te ingewikkeld ervaren.

Met de nieuwe Wet banenafspraak, die dinsdag is aangenomen, wil de Tweede Kamer het makkelijker maken voor werkgevers.

Wat verandert er?

  • Als werkgever behoud je het loonkostenvoordeel voor een werknemer uit de doelgroep Banenafspraak zolang de werknemer is dienst is. Voorheen was dat voor maximaal 3 jaar.
  • Werkgevers en -nemers hoeven bij het UWV geen speciale verklaring meer aan te vragen om loonkostenvoordeel te krijgen.
  • Er komt één banenafspraak voor alle werkgevers. Tot nu toe was de marktsector verantwoordelijk voor het creëren van 100.000 banen voor 2026 en de overheid voor 25.000 banen. Dit onderscheid komt te vervallen. Omdat overheidswerkgevers ver achterlopen op het doel, moeten zij wel eerst meer banen creëren voordat dit verschil verdwijnt.
  • In de eerdere wet was een quotumregeling opgenomen. Wanneer deze geactiveerd werd, konden werkgevers een boete krijgen als ze het aantal banen niet zouden realiseren – kleine werkgevers en uitlenende werkgevers uitgezonderd. De quotumregeling werd telkens opgeschort. De huidige opschorting loopt tot 1 januari 2026, de datum waarop de 125.000 extra banen gerealiseerd moeten zijn. Met de nieuwe wet wordt de quotumregeling verder opgeschort, en wel naar het moment waarop het nieuwe stelsel van de banenafspraak in werking treedt, ook als dit pas na 1 januari 2026 plaatsvindt.
  • Mocht de quotumregeling in werking worden gesteld, dan gaat dat eerst in overleg met de Tweede en Eerste Kamer en de sociale partners. Nieuw is dat er niet alleen boetes kunnen worden opgelegd aan werkgevers, maar dat er ook bonussen kunnen worden gegeven als zij het goed hebben gedaan. Die kunnen oplopen tot € 5.000 per gerealiseerde baan.

Lees meer over deze wet en de gevolgen voor HR in onderstaand artikel.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur & podcastmaker bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomsten, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid. Daarnaast is ze presentator van de podcast HR-Rechtspunt en de andere podcasts die PW. maakt.

Duurzame Inzetbaarheid

Cindy Berghuis-van Dam: 'Mentaal welzijn is een gedeelde...

In de rubriek Spotlight vertelt de People-HR Advisor over haar werk bij softwarebedrijf Protime, waar ze binnen de Nederlandse vestiging verantwoordelijk is voor HR.

best gelezen

Best gelezen artikelen van afgelopen maand

Iedere maand zoekt de redactie PW. uit welke artikelen op de site het best gelezen zijn. Dit is de top 5 van afgelopen maand.

Duurzame Inzetbaarheid

'Maak dit jaar écht tijd voor de strategische HR-vraagstukken'

Kom los van de alledaagse hectiek, zodat je kunt werken aan je HR-strategie, pleit Hans van der Spek van organisatiebureau Berenschot.

Werknemer volgt een verplichte studie.
Arbeidsovereenkomst

Toch een contract met studiekostenbeding? Dit moet je weten

Als werkgever moet je verplichte scholing kosteloos aanbieden aan je werknemers. Maar voor andere scholing zijn er uitzonderingen.

Vrouw zit achter computer en leest een brief
Ontslag

Is een getuigschrift automatisch positief als de werkgever negatieve...

Een vertrekkend medewerker wil dat de gemeente positief over haar schrijft, maar die weigert dat te doen.

Marlene de Koning en Nicole Doove-Lentelink van PwC. Foto: Guido Benschop
arbeidskrapte

PwC verandert wervingsstrategie: 'Met technologie kun je meer doen...

Vanwege vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en AI, zet PwC vanaf 2025 in op een gematigdere personeelsgroei.

Voor abonnees
Voor abonnees
Participatiewet

Voor abonnees De Wet vereenvoudiging banenafspraak: een overzicht

Het wetsvoorstel moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Employee experience: alle talenten maximaal benutten
Opleiden en ontwikkelen

7 inspirerende HR-voorbeelden voor talentontwikkeling

Expert talentontwikkeling Mirjam Baars laat 7 best practices zien van organisaties die medewerkersontwikkeling, betrokkenheid en werkplezier in organisaties stimuleren.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.