1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Meer waarde uit de zorgcollectiviteit halen

Een collectieve zorgverzekering staat niet in de top 10 prioriteiten van HR-adviseurs. Duurzame inzetbaarheid daarentegen staat met stip op 1. De waarde die een zorgcollectiviteit kan leveren aan de inzetbaarheid van medewerkers is voor veel HR professionals dus nog niet altijd even duidelijk.

Meer waarde uit de zorgcollectiviteit halen

De gedachte achter de zorgcollectiviteit

De oorspronkelijke gedachte achter collectiviteiten was – vanuit het oogpunt van de bedenkers – vrij idealistisch. Zorgverzekeraars zouden gedwongen worden om te luisteren naar grote groepen verzekerden. Ze zouden hun zorginkoop afstemmen op de behoeften van het collectief. Dit zou resulteren in een hogere klanttevredenheid, lagere zorgkosten en korting op de zorgpremie. Daarnaast zouden zorgverzekeraars door de schaalgrootte geld besparen op hun administratieve taken.  Dit alles is in de praktijk slechts gedeeltelijk gerealiseerd.

Bedrijfszorg is daadwerkelijke toegevoegde waarde

De echte toegevoegde waarde van collectiviteiten blijkt op een heel ander vlak te liggen, namelijk op het gebied van bedrijfszorg (het gezond en inzetbaar houden van medewerkers). Bedrijfszorg is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de primaire criteria waarop steeds meer werkgevers hun zorgverzekeraar kiezen.

Zorgverzekeraars spelen een logische, haast natuurlijke rol in het domein van duurzame inzetbaarheid:

  • Dankzij zorgconsumptie-data hebben verzekeraars scherp zicht op de gezondheidsuitdagingen van bedrijven en branches. Binnen de kaders van de privacywetgeving kunnen ze werkgevers én werknemers daarmee adequaat adviseren.
  • Daarnaast hebben zorgverzekeraars veel ervaring in het inkopen van zorg, zowel op gebied van kwaliteit als prijs. Van deze ervaring maken ze gebruik bij de inkoop van arbeidsgerelateerde zorg, afgestemd op de specifieke behoeften van de werkgever.
  • Ten slotte hebben zorgverzekeraars door hun positie goed zicht op de mogelijkheden waarop werkgevers bedrijfszorg kunnen financieren. Bijvoorbeeld uit de aanvullende verzekering van de medewerker of met behulp van subsidies.

In de praktijk hoor ik regelmatig dat werkgevers onvoldoende grip hebben op verzuim- en inzetbaarheidsrisico’s. Ze missen ook vaak een goed inzicht in het aanbod en de kwaliteit van interventies of de financiering daarvan. Dit zijn juist allemaal zaken waar een zorgverzekeraar hen bij kan helpen.

Exclusiviteit is effectiever

Veel werkgevers denken dat wanneer ze met meerdere zorgverzekeraars collectiviteiten sluiten, ze zo hun medewerkers meer kunnen bieden. Toch merk ik dat het vaak effectiever is om de samenwerking juist met één zorgverzekeraar aan te gaan. Dat zorgt voor echt partnership tussen werkgever en zorgverzekeraar, met één gemeenschappelijk belang: gezonde en inzetbare medewerkers.

Rol bedrijfszorg moeilijk uit te drukken in waarde

Het doorrekenen van de waarde die een zorgcollectiviteit – lees bedrijfszorg – oplevert, is uitdagend. De uiteindelijke gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers wordt door heel veel factoren beïnvloed. Bedrijfszorg speelt daar een bewezen rol in, maar het isoleren van deze rol is lastig.

Tegelijkertijd is de maatschappelijke wens om te investeren in gezondheid en duurzame inzetbaarheid groot. De rol die collectiviteiten spelen in het realiseren van deze wens wordt daardoor steeds duidelijker. Deze blog is daarom een open uitnodiging aan alle werkgevers om samen met je zorgverzekeraar aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid en zo meer waarde uit je collectiviteit te halen.

John Behrens, bedrijfszorgspecialist CZ

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

PW. heeft de belangrijke momenten en cruciale data voor HR in één handig overzicht gezet. Download hem nu.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.