1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Bereid u goed voor op de fiscale wijzigingen uit het regeerakkoord

Het regeerakkoord van het kabinet Rutte III bevat de nodige fiscale vernieuwingen en aanpassingen. Ook in het kader van de werknemersverzekeringen veranderen nog enkele zaken. Een aantal daarvan is relevant voor HR. We zetten deze hierna graag voor u op een rij.

Bereid u goed voor op de fiscale wijzigingen uit het regeerakkoord

In plaats van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) komt een nieuwe wet met een ‘opdrachtgeversverklaring’. Deze gaat gelden voor zelfstandigen die meer in rekening brengen dan een ‘laag’ tarief van ongeveer 15 tot 18 euro per uur en minder dan 75 euro per uur.

De opdrachtgeversverklaring geeft opdrachtgevers vooraf duidelijkheid en zekerheid bij de inhuur van zzp’ers. Opdrachtgevers moeten hiervoor een webmodule invullen met vragen over de aard van de werkzaamheden.

Individuele leerrekening

Het kabinet wil de huidige fiscale aftrekpost voor scholingskosten vervangen door een individuele leerrekening voor iedereen met een startkwalificatie (een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger).

Belastingverlaging

De belastingen worden eenvoudiger en lager door een tweeschijvenstelsel met een basistarief van 36,93 procent en een toptarief van 49,5 procent. Verder wordt de algemene heffingskorting verhoogd met ongeveer 350 euro in 2021. Het maximum van de arbeidskorting komt zo’n 365 euro hoger te liggen.

De afbouw boven een bepaald arbeidsinkomen stijgt daarbij wel van 3,6 naar 6 procent. Het kabinet bekostigt deze fiscale wijzigingen grotendeels met een verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent.

Gedifferentieerde WW-premie naar type contract

Het nieuwe kabinet wil de premiedifferentiatie in de WW aanpassen om het vaste contract aantrekkelijker te maken. Momenteel wordt de gedifferentieerde WW-premie berekend op basis van de lasten van de eerste zes maanden WW per sector. In plaats hiervan denkt het kabinet Rutte III aan een premie met een lager premiepercentage voor vaste contracten dan voor contracten voor bepaalde tijd. Ook deze is gebaseerd op de eerste zes maanden WW. Dit moet het vaste contract aantrekkelijker maken.

U kunt alvast berekenen welk kostenvoordeel dit uw organisatie kan opleveren en of vaste contracten daadwerkelijk aantrekkelijker voor uw organisatie worden.

Loondoorbetalingsperiode bij ziekte

De loondoorbetalingsperiode bij ziekte voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) gaat omlaag van twee naar één jaar. Dit moet stimuleren dat deze werkgevers weer meer personeel in (vaste) dienst durven te nemen. De verantwoordelijkheid voor loondoorbetaling en re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar verschuiven hierbij naar het UWV.

De ontslagbescherming van twee jaar blijft bestaan. Voor de collectieve kosten van het tweede ziektejaar komt er een uniforme lastendekkende premie, die de kleine werkgevers moeten betalen.

Periode premiedifferentiatie WGA

De periode waarvoor de gedifferentieerde premie voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) geldt, gaat omlaag van tien naar vijf jaar. Dit beperkt voor u als werkgever de periode aanzienlijk waarover u risico loopt als een werknemer arbeidsongeschikt wordt.

Centraal Beheer
Meer lezen over fiscale aspecten van arbeidsvoorwaarden? Download dan de publicatie
Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Voorbeeldbrief bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden

Voorbeeldbrief bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden

Gebruik deze voorbeeldbrief 'Bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden' om een wijziging van arbeidsvoorwaarden aan je werknemer te bevestigen.

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?

Alles wat HR moet weten over jeugd- en vakantiewerk

Alles wat HR moet weten over jeugd- en vakantiewerk

Werkenden onder de 18 jaar vallen onder het gewone arbeidsrecht. Wel gelden er voor deze werknemers speciale regels. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over jeugd- en vakantiewerk.

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.

Voorbeeldbrief voorstel individuele wijziging van arbeidsvoorwaarden

Voorbeeldbrief voorstel individuele wijziging van arbeidsvoorwaarden

Deze voorbeeldbrief kun je gebruiken om de werknemer een voorstel te doen tot wijziging van de individuele arbeidsvoorwaarden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.