1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Hoe stimuleer je samenwerking tussen generaties?

Tot 2035 zal de vergrijzing in de meeste Nederlandse en Europese organisaties sterk toenemen. Doordat het aantal jongeren op de werkvloer relatief klein is, kan het voor hen lastig zijn hun plek te vinden. Ook ouderen vinden het niet altijd eenvoudig om samen te werken met de nieuwkomers binnen de organisatie.

Hoe stimuleer je samenwerking tussen generaties?

De grootste generatiekloof op de werkvloer zit tussen generatie X (geboren 1955-1970) en Generatie Y (geboren 1985-2000, ook millennials genoemd). Generatie X ziet ‘millennials’ vaak als ongedisciplineerd en eigenwijs. Millennials ervaren Generatie X echter als afwachtend en gezagsgetrouw. Vaak vinden ze hen ook cynisch en teleurgesteld.

Millennials hebben juist wel een klik met de protestgeneratie, ook wel de ‘Babyboomers’ genoemd. Die zijn geboren tussen 1940 en 1955. Deze generaties delen een hang naar vrijheid. Ondersteun millennials daarom in het vinden van ervaren oudere collega’s binnen de organisatie. Millennials vinden het prettig gecoacht te worden, liefst door senior vakspecialisten die jarenlange praktijkervaring hebben. Ze zijn namelijk niet gevoelig voor hiërarchische structuren, maar respecteren in plaats daarvan vakkennis en ervaring.

Door millennials vaak te vragen naar hun ervaringen en daarnaar te handelen kan de bedrijfscultuur succesvol vernieuwd worden. Dit kan organisaties helpen om flexibeler, opener en innovatiever te worden.

Tip! Meer weten over hoe u samenwerking binnen de organisatie tussen verschillende generaties kunt bevorderen?  U leest er alles over in de gratis whitepaper Millennials in vergrijzende organisaties. Klik hier om de whitepaper te downloaden

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel tot het succes ervan ligt in handen van de direct leidinggevende.

Aan de slag met vitaliteit? Zet in op deze drie punten

Aan de slag met vitaliteit? Zet in op deze drie punten

Een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid ligt ten grondslag aan veel ziekteverzuim. De aanpak is er vaak op gericht om die balans achteraf, als het verzuim een feit is, te herstellen. Maar er is meer winst te boeken aan de voorkant, door versterking van de vitaliteit. Inzetten op energie, motivatie en veerkracht is de sleutel tot succes.

De tragiek van het beste jongetje van de klas 

De tragiek van het beste jongetje van de klas

In de eeuw van de professional moeten we hiërarchische ambitie inruilen voor inhoudelijke ambitie en niet meer het beste jongetje of meisje van de klas tot manager benoemen. Het is aan HR om ervoor te zorgen dat professionals de leidinggevende krijgen die ze verdienen.

Guido Heezen: “Op het juiste moment de juiste vragen stellen aan de juiste persoon.”

Employee experience verbeteren door te luisteren: zo doe je dat

Zorgen voor een optimale employee experience is belangrijker dan ooit. En dat begint bij goed luisteren naar medewerkers. Maar hoe doe je dat? "Je moet continu weten wat er speelt", zegt Guido Heezen, eigenaar van employee feedback-specialist Effectory. "Luisteren is bij te veel werkgevers nog een incidentele kwestie."

Maartje Burghoorn en Diederick Doets: “We vonden het vreemd hoe weinig organisaties weten van hun employee experience."

Werkgelukapp Frank: 'Continu inzicht voor betere werkbeleving'

De werkbeleving van medewerkers is essentieel voor het succes van elke organisatie. Maartje Burghoorn en Diederick Doets van Everybody Frank leggen uit hoe hun Confetti Methode organisaties helpt om inzicht te krijgen in de employee experience. "Door wekelijkse reflectie en directe feedback weet je snel hoe medewerkers zich voelen en waar verbeteringen nodig zijn."

Ongewenst gedrag: zo grijpt HR in

Ongewenst gedrag: zo grijpt HR in

Ongewenst gedrag als pesten en discriminatie vergallen het plezier in het werk, zorgen voor productiviteitsverlies én kosten geld. Dit kan HR doen.

Gewoon doen

Gewoon doen

Van bovenaf worden vaak ingewikkelde plannen bedacht die in de praktijk slecht of níet werken. Laat teams liever autonoom processen testen en verbeteren, bepleit Marc-Peter Pijper, dan volgen de oplossingen vanzelf.

Verzuim voorkomen? Leidinggevende speelt sleutelrol

Verzuim voorkomen? Leidinggevende speelt sleutelrol

Veel leidinggevenden weten nog onvoldoende over de regels rondom ziekteverzuim van werknemers. En dat is jammer, want juist zij kunnen veel doen om verzuim terug te dringen, zegt Igno Schings, directeur Inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden.

Foto: Anna Shvets | Pexels

Zo steunt HR ondernemend werkgedrag

Ondernemende medewerkers zijn niet alleen goed voor de organisatie, ze hebben ook meer werkplezier. Het is dus van belang om ondernemend gedrag te stimuleren. De rol van de leidinggevende is daarbij van cruciaal belang.

Drie workforce-instrumenten voor meer betrokkenheid onder medewerkers

Drie workforce-instrumenten voor meer betrokkenheid onder medewerkers

Elke werkgever is blij met betrokken medewerkers. Betrokken personeel laat het bedrijf beter presteren en geeft de organisatie een sterke reputatie onder klanten. Maar je kunt betrokkenheid niet afdwingen, het is geen aan- en uitknop.

Bron: ministerie van Defensie

Toekomstbestendige HR bij de Koninklijke Landmacht

Zo af en toe maakt iemand een opmerking die je aan het denken zet. Gerard Schuurmans had dat tijdens de Masterclass Toekomstbestendig HR van PW, bij de businesscase waarbij Amanda Akkers vertelde over haar ervaringen bij de NS.

Falend vooruit met de faalbokaal

Falend vooruit met de faalbokaal

Medewerkers kunnen zich ontwikkelen door te leren van hun successen maar ook van hun fouten. Fouten dus als oefenen en niet als falen. Hoe nu een klimaat te creëren waarin medewerkers het oude vertrouwde los laten, gaan experimenteren en dus door te vallen en weer op te staan gaan leren? Een veilig leerklimaat en een coachende leidinggevende zijn de succesfactoren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.