1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

3 kernvragen voor strategische personeelsplanning

Wie strategische personeelsplanning in wil zetten om de organisatie toekomstbestendig te houden, moet zich richten op drie kernvragen: Hoe zorg je ervoor dat medewerkers up-to-date blijven? Hoe zorg je ervoor dat ze flexibel inzetbaar zijn? Hoe zorg je ervoor dat ze hun waarde op de arbeidsmarkt behouden?

3 kernvragen voor strategische personeelsplanning

Een toekomstbestendige organisatie vaart niet alleen een duidelijke koers, maar heeft bovenal flexibele medewerkers die bereid zijn zich continu te ontwikkelen in reactie op de behoefte uit de markt. Zo ontstaat een organisatie die gezond en wendbaar is, aantrekkelijk als werkgever en optimaal voorbereid op een succesvolle toekomst.

Door bij alle aspecten van strategische personeelsplanning deze kernvragen te stellen, kom je vanzelf tot actiepunten. Een vijftal voorbeelden:

Actiepunten

  1. Maak ten eerste voldoende budget en tijd vrij voor bijscholing en ontwikkeling. Verminder waar nodig de taaklast van medewerkers. Zorg voor een organisatiecultuur waarin het niet bedreigend is om toe te geven dat je iets niet weet of kunt.
  2. Nodig medewerkers expliciet uit om van en met elkaar te leren. Creëer duo’s van collega’s die van elkaar kunnen leren. Wanneer een grote groep medewerkers specifieke bijscholing nodig heeft, onderzoek dan of je een interne cursus op kunt zetten.
  3. Laat taken, rollen en functies rouleren. Zie elke verandering in het totale takenpakket van je team als een kans om medewerkers nieuwe ontwikkelingskansen te geven die aansluiten bij hun specifieke wensen en talenten.
  4. Houd bij het opstellen van nieuwe vacatures al rekening met de brede inzetbaarheid van nieuwe medewerkers. Geef de voorkeur aan kandidaten die binnen verschillende functies, rollen of afdelingen hun nut kunnen bewijzen.
  5. Vermijd outplacement. Bereid medewerkers in kwetsbare functiegroepen nu al voor op mogelijke toekomstige krimp. Wanneer medewerkers vertrekken, zorg dan dat ze met een goed gevoel weggaan. Dat is niet alleen onderdeel van goed werkgeverschap, maar leidt er ook toe dat ex-medewerkers ambassadeurs voor de organisatie worden.


Deze adviezen om strategische personeelsplanning effectief in te zetten zijn afkomstig uit de gratis whitepaper Elf adviezen voor een toekomstbestendige en wendbare organisatie.

Download de whitepaper

Beoordelingsgesprek (Foto: Shutterstock)

5 alternatieven voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek

Steeds meer organisaties schaffen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, over de alternatieven.

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Experts geven praktische HR-tips voor het langdurig ondersteunen van medewerkers na hun re-integratie.

Autisme op de werkvloer? Kijk naar het individu en diens kwaliteiten

Autisme op de werkvloer? Kijk naar het individu en diens kwaliteiten

Autisme op de werkvloer een probleem? Niet als je iedere medewerker primair als mens ziet, met of zonder autisme.

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te halen

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te...

De meeste organisaties verzamelen deze data wel, maar benutten ze niet optimaal. Een gemiste kans, zegt Luc Oudenes, expert HR-data.

HR-manager Ruud van Berlo stimuleert sporten onder werktijd bij organisatie REV'IT: "Je ontmoet collega’s met wie je misschien minder samenwerkt of die nieuw zijn, wat de communicatie vergemakkelijkt." (beeld: REV'IT!)

Sporten op het werk: zo stimuleren deze organisaties dat

Bewegen is gezond, heeft een positief effect op het functioneren en draagt bij aan het werkgeluk. Maar hoe krijg je medewerkers aan het sporten op of tijdens werk? Zo doen HR-professionals dat.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.