1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Jeugd-LIV voor werknemers met het minimumjeugdloon

Het jeugd-LIV is per 1 januari 2018 een nieuw belastingvoordeel voor werkgevers. U krijgt het voor werknemers van 18 tot en met 21 jaar met het minimumjeugdloon. Daarvoor moet u wel even geduld hebben, want u krijgt dit voordeel pas uitgekeerd in 2019.

Jeugd-LIV voor werknemers met het minimumjeugdloon

Het jeugd-LIV (LIV staat voor lage-inkomensvoordeel) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers voor het hogere minimumjeugdloon per 1 juli 2017. Het is ook een stimulans voor organisaties om meer jongeren aan te nemen.

Drie voorwaarden

De werknemer moet aan drie voorwaarden voldoen voor het recht op jeugd-LIV. Ten eerste is hij (of zij) verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Daarnaast was hij op 31 december 2017 18, 19, 20 of 21 jaar oud. Tot slot verdient hij het wettelijke minimumjeugdloon voor zijn leeftijd. Voor het ‘gewone’ LIV geldt een eis van minimaal 1.248 verloonde uren. Deze voorwaarde geldt niet voor het jeugd-LIV.

Anderhalf keer hoger in 2018

Het lage inkomensvoordeel is een bedrag per verloond uur. De exacte hoogte hangt af van het aantal verloonde uren en van de leeftijd van de werknemer. In 2018 is het jeugd-LIV anderhalf keer hoger dan in 2019. Dit komt omdat het minimumjeugdloon per 1 juli 2017 werd verhoogd, terwijl het jeugd-LIV pas per 1 januari 2018 is ingevoerd.

Leeftijd op 31 december

Het bedrag dat u over 2018 krijgt, hangt af van de leeftijd van de jonge werknemer op 31 december 2017. Was hij toen 18 jaar dan is het bedrag maximaal 0,23 euro per verloond uur en 478,40 euro per jaar. Voor degenen die 19 jaar waren op 31 december 2017 zijn de bedragen respectievelijk 0,28 euro en 582,40 euro. De bedragen voor de toen 20-jarige werknemers zijn maximaal 1,02 euro per verloond uur en 2.121,60 euro per jaar en voor de 21-jarigen maximaal 1,58 euro en 3.286,40 euro.

Overgang 19 naar 20 jaar

Er is een groot verschil tussen de tegemoetkoming voor de leeftijden 19 en 20 jaar. Voor een werknemer die 20 jaar was op 31 december 2017 krijgt u maximaal 1,02 per verloond uur, terwijl u voor een werknemer die 20 jaar is geworden op 1 januari 2018 slechts 0,28 euro per verloond uur ontvangt.

Berekening UWV

U hoeft het jeugd-LIV niet zelf aan te vragen. UWV berekent in 2019 op basis van uw loonaangifte over 2018 voor welke werknemers u er recht op heeft. U krijgt de voorlopige berekening uiterlijk op 14 maart 2019. Controleer deze goed. Als de gegevens niet overeenkomen met die van UWV dan loopt u het risico dat de Belastingdienst het jeugd-LIV gedeeltelijk of niet aan u betaalt. Is de voorlopige berekening onjuist of mist u gegevens, dan kunt u dit uiterlijk op 1 mei 2019 doorgeven aan de Belastingdienst.

Uitbetaling door Belastingdienst

U krijgt uiterlijk 31 juli 2019 van de Belastingdienst een definitieve berekening. Binnen zes weken na de datum van deze berekening krijgt u het jeugd-LIV van de Belastingdienst. Houd er dus rekening mee dat u het jeugd-LIV voor 2018 mogelijk pas in september 2019 ontvangt.

Geen jeugd-LIV

22-jarige werknemers hebben vanaf 1 juli 2017 recht op 100 procent van het minimumloon. Voor deze leeftijdsgroep kunt u daarom aanspraak maken op het ‘gewone’ LIV. Verder krijgt u geen jeugd-LIV voor jongeren van 18, 19 en 20 jaar met een dienstverband vanuit de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Het minimumloon voor deze groep werknemers is namelijk niet gestegen.

Nog veel meer lezen over loonkostenvoordelen? Download dan het e-book Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Voorbeeldbrief bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaardenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeeldbrief bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden

Gebruik deze voorbeeldbrief 'Bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden' om een wijziging van arbeidsvoorwaarden aan je werknemer te bevestigen.

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?

Alles wat HR moet weten over jeugd- en vakantiewerkVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Alles wat HR moet weten over jeugd- en vakantiewerk

Werkenden onder de 18 jaar vallen onder het gewone arbeidsrecht. Wel gelden er voor deze werknemers speciale regels. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over jeugd- en vakantiewerk.

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.

Voorbeeldbrief voorstel individuele wijziging van arbeidsvoorwaardenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeeldbrief voorstel individuele wijziging van arbeidsvoorwaarden

Deze voorbeeldbrief kun je gebruiken om de werknemer een voorstel te doen tot wijziging van de individuele arbeidsvoorwaarden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.