1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Inzichten zijn waardevoller als je ze deelt

Bureauwerk is lichamelijk veel zwaarder dan werd aangenomen. Toen wetenschappers dit inzicht verworven en deelden, werd 'zitten' kort erna tot het nieuwe roken gebombardeerd. Inmiddels zijn sta-zitbureaus, fietsbureaus en lunchwandelingen gemeengoed. Inzicht is belangrijk om effectieve interventies te kunnen inzetten.

Inzichten zijn waardevoller als je ze deelt

Jaarlijks bezoeken mijn collega’s en ik honderden bedrijven. We praten over het voorkomen van verzuim en uitval en bespreken de mogelijkheden om de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Werkgevers vinden het stuk voor stuk belangrijke thema’s, maar weten meestal niet hoe ze er invulling aan moeten geven. Soms hebben ze er geen budget voor (over), maar gebrek aan inzicht is toch wel het grootste probleem.

Een schat aan data

Bij CZ waren we benieuwd of deze perceptie ook echt klopte. Daarom hebben we onderzoeksbureau Gfk gevraagd onderzoek te doen naar gezondheid op de werkvloer.

De uitkomsten zijn boeiend. Werkgevers vinden het bijvoorbeeld lastig om inzicht te verwerven in de gezondheidsrisico’s op het werk. Als je doorvraagt blijken veel data al voorhanden te zijn. De resultaten van tevredenheidsonderzoeken of preventief medische onderzoeken kunnen tot prachtige inzichten leiden. Helaas wordt er nog weinig mee gedaan. Ook de kennis van externe partijen blijft vaak onbenut.

Data vertalen naar inzichten blijkt lastig

Om met gezondheid aan de slag te gaan hebben werkgevers een paar stevige uitdagingen te tackelen. Ze moeten eerst alle aanwezig onderzoeken, rapporten en kennis vertalen naar werkelijke inzichten en de gezondheidsrisico’s vervolgens in de organisatie bespreekbaar maken. Dat is een spannende exercitie. Want het onderzoek van Gfk maakt duidelijk dat werkgevers en werknemers er vaak andere denkbeelden op na houden.

Over één ding zijn ze het eens: werkstress is Nederlands grootste arbeidsrisico. Maar over de oorzaken lopen de meningen uiteen. Werkgevers zien sfeer minder als potentieel gevaar, terwijl 44% van de werknemers zegt dat sfeer wel een risico is. Werkgevers en werknemers hebben ook een verschillende kijk op de speelruimte die bedrijven hebben om de gezondheid van hun personeel te bevorderen. Ongeveer de helft van de werkgevers vindt dat zij gezond gedrag van hun werknemer mag eisen en consequenties mag verbinden aan ongezond gedrag, terwijl werknemers juist tijd en geld van hun werkgever verlangen om zonder dwang met hun gezondheid aan de slag te gaan.

Weinig zicht op aanbod, kwaliteit en kosten van interventies

Om tot oplossingen te komen is samenwerken een eerste vereiste. Welk doel heb je en welke interventies zijn nodig? Het onderzoek laat zien dat de meeste werkgevers zichzelf niet capabel vinden om de juiste interventie te kiezen. Ze zijn niet goed ingevoerd in het aanbod, de prijs en de kwaliteit. Slechts 1 op de 10 bepaalt zijn keuze voor een interventie op basis van bewezen effectiviteit. Toch maken ze nauwelijks gebruik van de kennis die externe partijen zoals zorgverzekeraars en arbodiensten op dit vlak hebben.

Wat dat betreft is er nog een wereld te winnen. Dat maakt het onderzoek van Gfk wel duidelijk. De uitkomsten verschaffen inzichten die bedrijven kunnen inspireren om de juiste keuzes te maken en actief bezig te gaan met het voorkomen van verzuim. Hoe meer inzichten we met elkaar delen, hoe waardevoller ze worden en hoe groter de kans dat gezondheid op de werkvloer effectief vorm krijgt.


Auteur Loek Groesen is b
edrijfszorgspecialist bij CZ

Het onderzoek ‘Samen werken aan gezonde medewerkers’ staat vanaf 15 mei op www.cz.nl/zakelijk

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Zo betrek je iedereen bij het vitaliteitsbeleid

Zo betrek je iedereen bij het vitaliteitsbeleid

Met alleen het opstellen van vitaliteitsbeleid ben je er niet. Hoe zorg je ervoor dat het ook daadwerkelijk aanslaat? Adaptics helpt organisaties bij het betrekken van medewerkers bij het vitaliteitsbeleid. Een interview met directeur Daan de Boer.

Zo slaat WELDER brug tussen zakelijke en mensgerichte kant

Zo slaat WELDER brug tussen zakelijke en mensgerichte kant

De betrokkenheid van medewerkers speelt een belangrijke rol binnen veel HR-processen. Toch blijkt de organisatie van het personeelsbeleid bij veel bedrijven nog vaak onderbelicht te zijn in verhouding tot het zakelijk, financieel beleid.

Houd praktische vakmensen vitaal: drie tips

Houd praktische vakmensen vitaal: drie tips

Dat praktische vakmensen fit en vitaal moeten blijven, zal iedereen beamen. Maar hoe doe je dat? Dit artikel geeft drie do's en don'ts voor leidinggevenden en HR-professionals.

Bekijk hier PW magazine #3 (mei 2023)

Bekijk hier PW magazine #3 (mei 2023)

Interview Dorien Manshanden van BNNVARA: 'We moeten durven zeggen: stop, hou op' ● Creatief werven ● Vitaliteitsbeleid toepassen ● TikTok-verbod ● Long covid ● Faq over vakantiedagen

Zo gebruik je een app voor succesvol gezondheidsbeleid

Zo gebruik je een app voor succesvol gezondheidsbeleid

Gezondheidsapps kunnen mensen ondersteunen om gezonder te leven. Het heeft echter geen nut om zo'n app aan medewerkers beschikbaar te stellen als je er geen beleid omheen maakt. En dat gebeurt nogal eens, zegt Daniël Rijnbeek van VLC & Partners. "Als je er geen doel aan koppelt, houdt niemand het vol."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.