1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Melden vrouwen zich vaker ziek? De feiten op een rij

Goed nieuws: het verschil in ziekteverzuim tussen mannen en vrouwen is kleiner geworden. Vijfentwintig jaar geleden lag het verzuim onder vrouwelijke werknemers nog 60 procent hoger dan onder mannen. Nu is dat verschil nog maar 30 procent. Maar toch laten de feiten zien dat vrouwen zich nog altijd méér ziek melden. Hoe komt dat? Verzekeraar Centraal Beheer licht de feiten voor u uit.

Melden vrouwen zich vaker ziek? De feiten op een rij

Sponsored content door Centraal Beheer

Vrouwen voelen zich verantwoordelijker. ‘Ik schiet overal tekort’, hoor je jonge moeders dan verzuchten. Ze komen te laat op de vergadering en laten een paar minuten voor vijf uur hun werk liggen om op tijd bij de crèche te kunnen zijn. En dan nog voelen ze zich schuldig tegenover hun kinderen met wie ze te weinig tijd doorbrengen.

Mensen op leidinggevende posities ervaren meer vrijheid om zelf hun werktijden en verlofperiodes te bepalen. Dat leidt tot minder klachten en verzuim. Meer vrouwen aan de top zou dus ook helpen het verzuim gelijker te verdelen.

1. Zwangerschap

Zwangerschap is de duidelijkste splijtzwam tussen mannen en vrouwen in de verzuimstatistieken. In de jaren dat vrouwen meestal kinderen krijgen, tussen 25 en 35 jaar, is het verzuimpercentage onder vrouwelijke werknemers zelfs twee keer zo hoog als bij mannen. De zwangerschapsperiode maakt vrouwen bovendien kwetsbaar voor fysieke en psychosociale klachten als de werklast niet tijdig wordt aangepast.

2. Perfectionisme op alle fronten

Alle emancipatie ten spijt zijn het nog altijd de vrouwen die zich verantwoordelijker voelen voor huishouden, traktaties op school en mantelzorg. Moeders melden zich bijvoorbeeld vaker dan hun partner ziek als hun kind iets heeft. Tegelijkertijd is de ambitie van vrouwen er niet minder om en willen ze ook in hun werk alles perfect doen. Uit onderzoek van Cambridge University blijkt dat werkende moeders hierdoor bijna tweemaal zoveel kans hebben op een burn-out dan werkende vaders.

3. Soort werk

Waar ze werken maakt ook uit. Vrouwen hebben vaak werk vaker in sectoren met een hoge werkdruk, zoals zorg en onderwijs. Zware sectoren waar veel mannen werken kennen een beter preventie- en verzuimbeleid, juist omdat daar vroeger veel uitval was door ongevallen.

4. De overgang

Op latere leeftijd krijgen veel vrouwen te maken met specifieke gezondheidsklachten. Volgens Petra van de Goorbergh, directeur van de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid, gaat de overgang bijvoorbeeld gepaard met veel concentratieproblemen en slechte nachtrust. Dat kan tot verzuim leiden. Er rekening mee houden is goed voor de gezondheid van vrouwen – en voor het succes van uw bedrijf.

Jong en oud

Bij jonge medewerkers tot 25 jaar en oude medewerkers vanaf 55 jaar zijn de sekseverschillen het kleinst. In de categorie van 55 tot 65 jaar verzuimden mannen per honderd dagen gemiddeld nog geen halve dag minder dan vrouwen.

Indekken tegen financiële risico's

Wilt u zich indekken tegen de financiële risico’s van een zieke medewerker? Héél verstandig. U heeft dan een inkomensverzekering nodig. Wilt u meer weten over de voordelen van een inkomensverzekering? Bekijk dan de website van Centraal Beheer.

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Mijn werknemer is ziek, maar werkt wel bij een andere werkgever. Mag dat?

Mijn werknemer is ziek, maar werkt wel bij een andere werkgever. Mag...

Ja in veel gevallen mag dat, maar in andere situaties absoluut niet. Lees het volledige antwoord in de faq over de zieke werknemer.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.