1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

'Werk maakt niet gelukkig'

De belofte dat werken gelukkig maakt, is vaak een loze belofte. Dit zegt publieksfilosoof Menno de Bree. "Waarom werken we toch zo hard? Omdat we denken dat we daar gelukkig van worden?"

'Werk maakt niet gelukkig'

Menno de Bree deed deze prikkelende uitspraken tijdens de uitreiking van de HRtop100 Awards 2018 op 6 december. De uitreiking vond plaats op een bijzondere locatie:.de Verspillingsfabriek in Veghel. De fabriek is een initiatief van cateringbedrijf Hutten, dat reststromen uit de voedingsindustrie verzamelt en daar nieuwe, smakelijke voedingsmiddelen van maakt. De HRtop100 Awards 2018 werd georganiseerd door HRcommunity en Rvdb. De vakjury riep die avond  Martine Zeegers, VP Human Resources bij Unilever, uit tot winnaar.

Zie ook: Dit zijn de winnaars van de HRtop100

Dagvoorzitter was Arjen Banach, die een week eerder nog derde werd in de verkiezing HR Talent of the Year 2018, en die bij Cosis werkt als Chief Happiness Officer. Hij opende de middag met een enerverende pubquiz, waarna de eerste Award werd uitgereikt, aan HR-wetenschapper Tanya Bondarouk, hoogleraar HRM en Technologie bij Universiteit Twente. Onder meer omdat zij in haar werk de brug wil slaan tussen theorie en praktijk: "Je kunt de praktijk alleen goed vormgeven als deze op een theoretische basis is gefundeerd. En als je onderzoek doet, moet je ook praktijkonderzoek doen en met mensen spreken." (zie kader).

Spannende stelling voor HR-publiek

Vervolgens was het de beurt aan keynote speaker De Bree, die een sprankelend verhaal hield over waarom werk níet gelukkig maakt, ontegenzeggelijk een spannende stelling als je voor een HR-publiek spreekt. De Bree vroeg zich af: waarom werken we toch zo hard? Omdat we denken dat we daar gelukkig van worden? Veel mensen zitten thuis op de bank met een burn-out, voelen zich mislukt. In onze cultuur denken we tegenwoordig dan: als je niet gelukkig bent, moet je gewoon harder je best doen. Of het via een andere weg proberen. Ongeluk is de uitzondering: het is óf een kwestie van pech, óf je eigen schuld.

‘Veel HR-professionals nog bang voor technologie’

Tanya Bondarouk is hoogleraar op het gebied van HRM en Technologie aan de Universiteit Twente. Ze startte haar carrière ooit met een studie scheikunde in Sint Petersburg, inmiddels werkt ze alweer negentien jaar als wetenschapper in het vakgebied HRM. Bondarouk: ‘Nee, ik ben zelf niet zo’n goed voorbeeld van een keurige loopbaanontwikkeling, haha. Ik ben erg blij met deze Award omdat dit het belang onderstreept van de interactie tussen de sociale wetenschap en hightech. Want dat is waar we in Twente mee bezig zijn. Veel HR-professionals zijn helaas nog steeds bang voor technologie. Zien alleen maar robots die banen doen verdwijnen. Daar moeten we van af. Hoe ingewikkelder de technologie wordt, des te meer de menselijke kant gaat tellen. Gelukkig zijn issues als employee selfservice, portals en e-recruitment inmiddels wel ingeburgerd. Wat HR-professionals moeten doen? Altijd blijven lezen en leren, en meer samenwerken met de wetenschap!’

De favoriete geluksfilosoof van De Bree is Aristoteles. Die dacht dat je alleen gelukkig kon worden als je niet hoefde te werken. Werk leidt alleen maar af. Voor ons geldt het tegenovergestelde. De Bree denkt dat werk ons wel geluk belooft, maar dat die belofte vaak een loze belofte is. Er zijn immers veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. We moeten niet alleen onszelf ontplooien, maar daarin ook nog eens beter en herkenbaar anders dan de anderen zijn. Niets is immers dodelijker voor je zelfwaardering dan dat je je in niets onderscheidt van de massa.

Als we falen in ons werk, falen we daarom niet alleen als werknemer of als collega, maar ook en vooral als persoon. Wie ontslagen wordt of met een burn-out thuiszit, heeft niet alleen een sociaal of economisch, maar ook een existentieel probleem. Mislukken op je werk betekent mislukken als mens.

Na de keynote van De Bree werd de publieksprijs voor HR-directeuren vergeven. Welke HR-directeur wist zijn of haar achterban op te roepen om te stemmen op hun visie? Welk inspirerend verhaal sprak de HR-community het meeste aan? De winnaar werd Véronique Klaassen, directeur P&O van Coöperatie DELA. Tweede werd Rowena Lodder, HR-directeur Hilton Hotels, de derde prijs was voor Rien van Ekris, HR-directeur bij Danone Nutricia Early Life Nutrition.

Passie voor het vak

Na het hoofd- en nagerecht presenteerde Arjen Banach de finale van dit event. Hij gaf het woord aan juryvoorzitter Albert van Wijk, voorzitter van de raad van bestuur van het IJsselland ziekenhuis: "We waren onder de indruk van alle finalisten. Ze deden vooral mee om hun team in het zonnetje te zetten en het vak uit te dragen. Iedere finalist had een inspirerend verhaal. Wat ons verder opviel was de enorme passie voor het vak. Het was een moeilijke keuze", aldus Van Wijk. Winnaar werd Martine Zeegers, VP Human Resources bij Unilever; de tweede prijs was voor Chris van Overbeek, HR-directeur bij Aldi. Derde werd Ramon de Kok, HR-directeur bij de Bijenkorf.

Jurylid Yardena Shitrit, CHRO bij de Gemeente Amsterdam en eerdere winnaar van de HRtop100 Awards over winnaar Martine Zeegers: ‘Zij houdt het simpel. Martine heeft oog voor jonge mensen en beschikt over veel passie en kennis. Ze is in the lead, samen met de leiding van haar organisatie doet zij haar werk, niet als ondersteuning maar als mee-beslisser.’ Zeegers wees er in haar dankwoord op dat ze "de mazzel heeft om met heel goede, talentvolle HR-collega’s te werken."

Zo maak je van duurzame inzetbaarheid een businesscase

Zo maak je van duurzame inzetbaarheid een businesscase

Beleid maken rondom duurzame inzetbaarheid is nodig. Daarvan zijn HR en Finance overtuigd. Maar dat beleid wordt door beide afdelingen nog wel eens anders geïnterpreteerd. Tijd dus om van je duurzame-inzetbaarheidsbeleid een goede businesscase te maken.

Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor uitdagingen

Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor...

Eén uniform minimumuurloon voor werknemers in alle sectoren, zoals dat sinds 1 januari 2024 geldt, wekt de illusie van eenvoud. Maar als HR-professional of salarisadministrateur weet je wel beter. Er doemen in de praktijk namelijk stevige uitdagingen op. Die vragen om nieuw beleid rondom het minimumloon.

Menstruatie- en overgangsklachten: zij zorgen voor maatwerkoplossingen 

Menstruatie- en overgangsklachten: zij zorgen voor maatwerkoplossingen

Voor het eerst zijn binnen een cao afspraken vastgelegd rondom menstruatie- en overgangsklachten. Wat houdt dit in? Bedrijven die hier al mee bezig zijn, vertellen erover.

Dit verandert er voor HR vanaf 1 januari 2024

Dit verandert er voor HR vanaf 1 januari 2024

Aan het begin van elk jaar treden verschillende wetswijzigingen in werking. PW. licht de belangrijkste uit voor HR voor 2024 en geeft inzicht in welke nog in de pijplijn zitten.

Joost Schrage: "Een toekomst zonder arbeidsmarkt?"

Joost Schrage: "Een toekomst zonder arbeidsmarkt?"

Elon Musk opperde onlangs dat er 'een moment komt waarop geen enkele job meer nodig is'. Een vooraankondiging van een verdwijnende arbeidsmarkt? Of toch niet?

Panelgesprek met Sophie Jaspers, HR-directeur bij Lidl en
Lars Freriks, medeoprichter van het lokale dienstenplatform Trustoo

Terugblik HR-Kennisfestival 2023

Vorige week donderdag waren 300 HR- en salarisprofessionals aanwezig bij het HR Kennisfestival van PW. en Salarisnet. Een groot succes. Een kleine terugblik.

Zo lever je maatwerk met een levensfasebewust personeelsbeleid

Zo lever je maatwerk met een levensfasebewust personeelsbeleid

Een levensfasebewust personeelsbeleid betekent dat je rekening houdt met de verschillende levensfasen van werknemers. Dat draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook vanwege de aanhoudend krappe arbeidsmarkt en de vergrijzing is dit belangrijk.

Petra Tito: 'Organisatietransformatie is een constante'

Petra Tito: 'Organisatietransformatie is een constante'

Verandering zien als eenmalige, losstaande gebeurtenis is een achterhaald concept, vindt Petra Tito. "Organisatietransformatie is een constante." In deze blog vertelt ze hier meer over.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.