Duurzame inzetbaarheid is een hot topic. Peter Dona zet de drie belangrijkste praktijkvraagstukken op een rij:
1. Beweging op de arbeidsmarkt
“Enerzijds zien we schaarste op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben moeite om nieuw personeel te vinden. Anderzijds is het verloop van nieuw personeel gigantisch groot. Wel 40 procent verlaat het bedrijf al binnen drie jaar. Dat is een grote opdracht voor Mike Lie-A Lien en andere Health Managers. Want hoe hou je dat personeel vast?”
2. Blijven leren
“Bedrijven eisen veel als het gaat om ervaring en competenties. Maar wie is er verantwoordelijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling? Nederland is daar nog vrij traditioneel in: ‘De werkgever moet betalen, alles in de baas zijn tijd’. Maar dat is voorbij. Werknemers moeten beseffen dat zij zélf moeten werken aan hun eigen inzetbaarheid."
3. Gezond leven
“Bijna 50 procent van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door dingen die met levensstijl te maken hebben. Dat kan overgewicht zijn, ongezonde voeding, maar ook te weinig beweging en niet te vergeten onvoldoende rust en ontspanning. Hier stellen we dezelfde vraag als bij punt 2: wie is verantwoordelijk voor die levensstijl? Daar kan ik simpel in zijn: dat ben je zelf.”
Cruciale vaardigheden: advieskracht en strategisch inzicht
Wil je als professional het verschil maken in duurzame inzetbaarheid? Dan heb je volgens Dona twee cruciale vaardigheden nodig: advieskracht en strategisch inzicht. “Als je duurzame inzetbaarheid daadwerkelijk wil implementeren, moet je als adviseur op topniveau kunnen spelen. Je moet aan boord bij de directie en werken met businesscases. Want als je het nut van jouw interventies niet hard kan maken, dan bereik je niet wat nodig is”, aldus Dona.
Enorme gereedschapskist
Ontwikkel je die broodnodige vaardigheden tijdens de opleiding? “Meer dan”, zegt Lie-A Lien. “De opleiding opent je ogen. Het leert je anders kijken naar vraagstukken en heeft een directe link met de praktijk. Natuurlijk weet ik hoe ik draagvlak kan creëren, maar er is meer dan dat. De docenten leren je hoe je je omgeving kan meenemen en inrichten. Peter gaf steekwoorden, zei dingen als ‘let daar eens op’, ‘probeer dat eens’. Zijn tips vormen voor mij een enorme gereedschapskist - met tools die ik dagelijks inzet.”
Slagroom op het toetje
Wat Lie-A Lien vooral aanspreekt in de opleiding, is de manier van doceren. “De docenten zijn echte praktijkmensen. Ze hebben gigantisch veel ervaring en een groot netwerk.” Dona vult aan: “De opleiding bestaat al elf jaar, en we sleutelen er nog elke dag aan. We nemen deelnemers mee in nieuwe literatuur, maar gaan vooral praktisch aan de slag. De slagroom op het toetje is ons unieke afstudeertraject: een bedrijfssimulatie. Je gaat met z’n allen één dag door de molen. Alles wat je hebt geleerd, moet er dan uitkomen. Niet iedereen vindt dat makkelijk, maar wel heel nuttig.”Lie-A Lien : “Het sterkt je. Je staat met beide benen in het veld en ervaart echt de druk van het bedrijfsleven. Ik vond dat een heel mooie ervaring.”
'Ik ben nu sterker in mijn functie'
Zowel Dona als Lie-A Lien maken zich hard voor een ‘gezond’ Nederland. Komt dat door de opleiding een stukje dichterbij? Lie-A Lien vindt van wel: “Ik merk dat ik sterker ben in mijn functie. Problemen benader ik op andere manieren en ik kan mijn visie overtuigend brengen aan de directie. Dat versterkt de duurzame inzetbaarheid binnen Vanderlande.” Dona: “Ik heb Mike zien groeien. Hij geeft nog concretere adviezen en is nog strakker en alerter.”
Stilstaan is achteruitgaan
Volgens Lie-A Lien is het voor iedereen die werkt aan duurzame inzetbaarheid een must om de opleiding te volgen. Liever vandaag dan morgen. “Elk moment dat je wacht, verlies je je aansluitpunt. De economie groeit razendsnel. Als je nu een afwachtende houding hebt ten opzichte van duurzame inzetbaarheid, wordt het steeds moeilijker om ermee te beginnen. Twijfel je om te starten? Doe het dan juist – dat haalt direct de twijfel weg.”
Enthousiast? Meld je aan voor Registeradviseur Duurzame Inzetbaarheid
Zit je met vraagstukken als “Hoe bind ik personeel aan mijn bedrijf?” en “Hoe ga ik om met verschillende verzuimdoelgroepen”? Of wil je je gewoon verder ontwikkelen binnen het vakgebied van duurzame inzetbaarheid? Meld je dan aan voor de opleiding Registeradviseur duurzame inzetbaarheid. Zorg samen met Avans+ voor een plus achter je naam op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Wie zijn Peter Dona en Mike Lie-A Lien?
Peter Dona is eigenaar van adviesbureau Dona HR Advies, dat gespecialiseerd is in strategische HRM-vraagstukken en duurzame inzetbaarheid. Hierbij zit met name de kracht in het meetbaar maken en inzicht geven in de effecten van interventies. Peter adviseert zowel grote ondernemingen als MKB-bedrijven. Ook is hij kerndocent HRM/Duurzame Inzetbaarheid bij Avans+ en auteur van boeken en artikelen over deze onderwerpen.
Mike Lie-A Lien is gedragstherapeut, voedingsdeskundige, atletiektrainer en in het dagelijks leven werkzaam als Health Manager bij Vanderlande in Veghel. Hij staat heel dicht bij de gezondheid en vitaliteit van de medewerkers en atleten die hij begeleidt. Het is voor hem belangrijk om hen goed te begrijpen en te luisteren naar hun behoeften, wensen en verwachtingen, om zo de doelen die ze met elkaar afspreken op een creatieve en actieve manier in te vullen.
Dit artikel is gesponsord door Avans+.