1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Van Gorp: 'Medewerkers stimuleren zelf na te denken over hun relevantie'

"De factor mens is de belangrijkste succes- en faalfactor in je organisatie", zegt Désirée van Gorp, hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit en docent tijdens de PW-summercourse Duurzame Inzetbaarheid.

Van Gorp: 'Medewerkers stimuleren zelf na te denken over hun relevantie'

“Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers zich continu moeten blijven ontwikkelen. Banen voor het leven bestaan niet meer. De motor achter deze veranderingen kan sociaal-economisch zijn, of technologisch, of allebei, maar ze zorgen er in elk geval voor dat functies steeds sneller veranderen. Sommige banen zijn nu bijvoorbeeld heel anders van inhoud dan drie jaar geleden. Medewerkers moeten zich blijven aanpassen.

“De coronacrisis zal voor veel organisaties een versneller zijn voor veranderingen, die al dan niet gedwongen moeten plaatsvinden. Dit is een gegeven en gaat veel druk leggen op mensen. HR speelt een belangrijke rol om mensen daarin te begeleiden en ondersteunen.”

Tip: Van Gorp geeft op 26 augustus deHR Summercourse Duurzame Inzetbaarheid

Hoe faciliteer je dat als organisatie?

“Dat is voor elke organisatie anders, maar de grote lijn is dat je inventariseert wat voor banen en functies je op dit moment in huis hebt, hoe dit zal veranderen en welke gevolgen dit zal hebben voor je medewerkers. En dan neem je de mensen mee op die reis naar de toekomst.”

 Wie is Désirée van Gorp?

Désirée van Gorp is hoogleraar International Business en voorzitter van de International Advisory Board en full time MBA opleidingscommissie aan Nyenrode Business Universiteit.

Van Gorp geeft op 26 augustus de HR Summercourse Duurzame Inzetbaarheid (een samenwerking tussen PW. en Nyenrode Business Universiteit).

Zij is eveneens gasthoogleraar aan de Renmin Universiteit in Beijing, China en Politecnico di Milano, Italy.

Van Gorp geeft les op het gebied van Global Sourcing, Offshoring, Outsourcing, New technologies & Innovation en International Business & Diplomacy en is door haar studenten meerdere keren tot hoogleraar van het jaar gekozen. Ze is verder onder meer lid van: de Raad van Commissarissen van Atradius; de Adviescommissie van de World Trade Organization, het Chairs Programme en het International Institute of Social Studies.

Hoe werkt dat meenemen?

“Dat is een kunst. Stimuleer medewerkers om zelf na te denken over wat hun relevantie voor de organisatie is – en wat die relevantie zal zijn in de nabije toekomst. Is een bank bijvoorbeeld nog een financieel bedrijf, of wordt het ook een technologiebedrijf? Dat heeft nogal wat consequenties voor de medewerkers.”

Wat is hierbij de taak van HR?

“De taak van HR is om dat proces te begeleiden en een visie te hebben op de toekomst van arbeid binnen en buiten de organisatie. Maak de vertaalslag van visie en strategie naar beleid. Wat betekenen de verwachte veranderingen in je organisatie voor je werving en selectie, voor je aannamebeleid, voor je opleidingen en trainingen?

Verder vergt het inspelen op veranderingen van buiten ook meer interne flexibiliteit van organisaties. Er moet bijvoorbeeld meer samengewerkt worden tussen afdelingen, en hiërarchische lijnen komen wellicht te vervallen. Deze ontwikkelingen vragen een ander leiderschap van het management en een verschuiving van controle naar invloed. Dat vraagt veel meer kennis en vaardigheden van het management.

Tot slot hebben medewerkers én managers training en ondersteuning nodig om toe te groeien naar hun nieuwe rollen en functies. Die training en ondersteuning moet er wel zijn.”

Wat is je belangrijkste tip voor HR?

“Zorg dat je vroeg aan de tekentafel zit en je rol pakt. Neem geen genoegen met de tweede viool. De factor mens is de belangrijkste succes- en faalfactor in je organisatie. Hoe gaat je organisatie er uit zien in de toekomst, welke banen en rollen zijn er en hoe passen die bij je huidige en toekomstige medewerkers? Als HR weet je hoe je hierop kunt sturen. Doe dat ook.”

Wil je als HR professional aan de slag met dit thema? Op 26 augustus 2020 geeft Désirée van Gorp de Summercourse Duurzame Inzetbaarheid (een samenwerking tussen PW. en Nyenrode Business Universiteit). Daar gaat ze vooral in op het digitale leiderschap dat van HR professionals wordt gevraagd. Je gaat samen aan de slag met bepalen van je eigen rol in een digitale transformatie.

Lees hier meer over het programma 

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

PW. heeft de belangrijke momenten en cruciale data voor HR in één handig overzicht gezet. Download hem nu.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Experts geven praktische HR-tips voor het langdurig ondersteunen van medewerkers na hun re-integratie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.