1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Tien redenen om te starten met mindful walking

Medewerkers die optimaal functioneren en meer plezier in hun werk ervaren. natuurlijk wil elke werkgever dat.  De rode draad hierbij is: Betere concentratie door betere ontspanning. Daarom is er steeds meer aandacht voor mindfulness. In combinatie met wandelen is mindfulness nog effectie­ver.

Tien redenen om te starten met mindful walking

Mindfulness: een veelgebruikt begrip, maar wat is het? Twee wetenschappers van de universiteit van Skövde (Zuid-Zweden), Hakan Nilson en Ali Kazemi, zochten dat uit en kwamen op de Big Five van mindfulness (bron: American Psychological Association). De Big Five zijn:

  • Bewust aandachtig zijn
  • In het heden
  • Gericht op de dingen om je heen
  • Waardoor je leert en ontwikkelt
  • Met een open en eerlijke houding

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is gebaseerd op mindfulness en ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Elisha Goldstein, oprichter van ‘The Center for Mindful Living’ in Los Angelos. Het bestaat uit een mindfulnessprogramma voor onder andere werkenden. De essentie: trainen van je aandacht en zo spanningsklachten verminderen. Daardoor ook minder stress, angst en depressie ervaren.

Wandelen is heilzaam

Behalve mindfulness is er nog iets heel goed voor je geest én voor je lichaam: meer bewegen! En dan niet meteen weer presteren, maar juist ‘gewoon’ wandelen. De Amerikaanse arts Mike Evans, oprichter van het ‘Reframe Health Lab’, verzamelde uitkomsten over wandelen en constateerde dat wandelen goed is voor onder andere:

  • Hart, bloedvaten en bloeddruk. Ook vermindert dit hetcholesterol in je lichaam.
  • Botten, spieren en gewrichten. Wandelen is dus in het algemeen ook aan te raden bij (lage) rugklachten, de meestvoorkomende klachten bij medewerkers!
  • Je geheugen. Je onthoudt dus ook beter!

Wandelen ontspant je brein

De bekende professor Erik Scherder gaat dieper in op het effect op je geest en legt uit dat wandelen je brein ontspant. Het activeert je ‘default mode netwerk’: ‘Hoewel je niet meer bewust met een probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing'.

Ook wordt je volgens hem creatiever en ontstaat meer empathie, ben je meer invoelend en ontwikkel je sneller een band met anderen (bron: Wandelnet).

Tien redenen om te starten met mindful walking

Mindful walking is een eenvoudig toepasbare, laagdrempelige vorm van ‘mindfulness based stress reduction’ en van groot belang voor het human capital in organisaties.  Een vorm die bovendien snel effect geeft. Tot slot tien goede redenen om te starten met mindful walking.

  1. Verbetert het persoonlijke functioneren en presteren van medewerkers.
  2. Gaat psychische klachten tegen en vermindert dimensies van burn-out.
  3. Medewerkers vinden het leuk.
  4.  Het is makkelijk, laagdrempelig en geeft snel effect.
  5.  Het helpt veranderingen te realiseren in het gedrag.
  6.  Verbetert de samenwerking in de organisatie.
  7.  Verbetert het persoonlijke leiderschap.
  8.  Het zorgt voor betere beslissingen.
  9.  Mindfulness en wandelen versterken elkaar: 1+1=3.
  10. Het is kortom de beste ‘interventie’ die je in je organisatie kunt doen.

Wandelen ontspant en samen met mindfulness gaat dat nog beter. Een kleine wandeling kan al wonderen doen.

Tip! Benieuwd naar wat mindful walking kan betekenen voor uw organisatie? Download de gratis whitepaper

Dit artikel is gesponsord door VGZ.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.