Mindfulness: een veelgebruikt begrip, maar wat is het? Twee wetenschappers van de universiteit van Skövde (Zuid-Zweden), Hakan Nilson en Ali Kazemi, zochten dat uit en kwamen op de Big Five van mindfulness (bron: American Psychological Association). De Big Five zijn:
- Bewust aandachtig zijn
- In het heden
- Gericht op de dingen om je heen
- Waardoor je leert en ontwikkelt
- Met een open en eerlijke houding
Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is gebaseerd op mindfulness en ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Elisha Goldstein, oprichter van ‘The Center for Mindful Living’ in Los Angelos. Het bestaat uit een mindfulnessprogramma voor onder andere werkenden. De essentie: trainen van je aandacht en zo spanningsklachten verminderen. Daardoor ook minder stress, angst en depressie ervaren.
Wandelen is heilzaam
Behalve mindfulness is er nog iets heel goed voor je geest én voor je lichaam: meer bewegen! En dan niet meteen weer presteren, maar juist ‘gewoon’ wandelen. De Amerikaanse arts Mike Evans, oprichter van het ‘Reframe Health Lab’, verzamelde uitkomsten over wandelen en constateerde dat wandelen goed is voor onder andere:
- Hart, bloedvaten en bloeddruk. Ook vermindert dit hetcholesterol in je lichaam.
- Botten, spieren en gewrichten. Wandelen is dus in het algemeen ook aan te raden bij (lage) rugklachten, de meestvoorkomende klachten bij medewerkers!
- Je geheugen. Je onthoudt dus ook beter!
Wandelen ontspant je brein
De bekende professor Erik Scherder gaat dieper in op het effect op je geest en legt uit dat wandelen je brein ontspant. Het activeert je ‘default mode netwerk’: ‘Hoewel je niet meer bewust met een probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing'.
Ook wordt je volgens hem creatiever en ontstaat meer empathie, ben je meer invoelend en ontwikkel je sneller een band met anderen (bron: Wandelnet).
Tien redenen om te starten met mindful walking
Mindful walking is een eenvoudig toepasbare, laagdrempelige vorm van ‘mindfulness based stress reduction’ en van groot belang voor het human capital in organisaties. Een vorm die bovendien snel effect geeft. Tot slot tien goede redenen om te starten met mindful walking.
- Verbetert het persoonlijke functioneren en presteren van medewerkers.
- Gaat psychische klachten tegen en vermindert dimensies van burn-out.
- Medewerkers vinden het leuk.
- Het is makkelijk, laagdrempelig en geeft snel effect.
- Het helpt veranderingen te realiseren in het gedrag.
- Verbetert de samenwerking in de organisatie.
- Verbetert het persoonlijke leiderschap.
- Het zorgt voor betere beslissingen.
- Mindfulness en wandelen versterken elkaar: 1+1=3.
- Het is kortom de beste ‘interventie’ die je in je organisatie kunt doen.
Wandelen ontspant en samen met mindfulness gaat dat nog beter. Een kleine wandeling kan al wonderen doen.
Tip! Benieuwd naar wat mindful walking kan betekenen voor uw organisatie? Download de gratis whitepaper
Dit artikel is gesponsord door VGZ.