1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Be the change: 'over de streep'

In de Verenigde Staten is het een begrip en sinds 2011 is het ook overgewaaid naar Nederland. 'Over de streep' is een methodiek om in een groepsproces tot nieuwe inzichten te komen over jezelf en je team. Centrale vraag: 'Hoe goed kennen we elkaar en hoe verhoud ik mezelf tot de uitdagingen die ik heb?'

Be the change: 'over de streep'

Tijdens het congres HR Trending Topics zullen de deelnemers in een interactieve sessie kennismaken met ‘over de streep’. Het heet zo, omdat de trainers categorieën opnoemen. Als deze betrekking op hen hebben worden ze uitgenodigd om de streep over te gaan. In een congreszaal kun je hetzelfde trucje toepassen, maar dan door op te staan of bijvoorbeeld door een hand op te steken.

Ga 'Over de streep' tijdens HR Trending Topics 

Schrijf je nu in voor HR Trending Topics 2020 en beleef deze interactieve sessie van ruim een uur. Tijdens deze dag hoor je ook van toonaangevende trendwachters wat HR in 2020 te wachten staat. Ben Tiggelaar, Heleen Mes, Lieke Lamb en Maurice van Rooijen geven acte de présence.

Meer informatie & inschrijven

Challenge Day

‘Iedereen zit in z’n eigen bubble (of comfort zone). We hebben allemaal aannames en overtuigingen. Met over de streep ga je dat uitdagen en toetsen’. Dat helpt bijvoorbeeld enorm bij een cultuurverandering die je voor ogen hebt, zegt Inge Aerts van Challenge Day. ‘Heel vaak proberen teamleiders binnen organisaties dit ook. Onze ervaring is echter dat het beter werkt door dit door iemand van buiten de organisatie te laten doen. Onze trainers  stellen zich daarbij heel kwetsbaar op: ook zij delen informatie over henzelf.’

Veiligheid

Challenge Day is begonnen op scholen in de Verenigde Staten, maar wordt inmiddels ook binnen bedrijven toegepast. Volgens Aerts biedt de sessie, die normaal gesproken een hele dag beslaat, vooral veel veiligheid. ‘Het blijkt niet vanzelfsprekend voor veel mensen om in een veilige omgeving te praten over je aannames en overtuigingen. Ook is niet iedereen zich daar bewust van.’

Be the change

Aerts vertelt dat bij de vraag wie er wat wil veranderen in z’n leven er altijd veel handen omhoog gaan. ‘Maar als de trainer dan vraagt: en wie heeft er alles aan gedaan om dit te bereiken, dan zie je maar heel weinig handen.’ Uitgangspunt van stichting Challenge Day is dat mensen zelf voor verandering kunnen zorgen. ‘Zoals Ghandi dat zo mooi formuleerde: be the change.’

'Ons personeel heeft elkaar op een andere manier leren kennen'

‘Door een Challenge Day te organiseren maakten wij een volgende stap binnen een meerjarenplan omtrent cultuurverandering. Een cultuuromslag waarbij ik mensen in plaats van functies rollen heb gegeven en ik hun authentieke talenten en drive beter beoog te benutten. Persoonlijk vond ik het een mooie ervaring. Ons personeel heeft elkaar op een hele andere manier leren kennen. Soms voelde dat wel eens wat ongemakkelijk, maar ik mocht zelf aangeven tot in hoever ik me ongemakkelijk wilde voelen. Dat functioneerde prima voor mij. Ik werd eigenlijk meer getroffen door de, soms ook emotionele, stap die anderen maakten (en daarmee behoorlijk uit de comfortzone traden), dan door mijn eigen ongemak. In deze workshop kreeg iedereen de kans om zijn eigen grens te bewaken maar creëerden we in veiligheid de gelegenheid om precies dát van jezelf te laten zien waar een ‘normale’ werkrelatie niet zo snel toe uitnodigt. Ik denk dat het toegenomen begrip en respect voor elkaar ertoe bijdraagt dat we elkaar kunnen helpen en ondersteunen.'

Johan Goudsmit, Directeur Goudsmit B.V.

Maak kennis met 'Over de streep' tijdens HR Trending Topics.
Meer informatie en direct inschrijven 

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

PW. heeft de belangrijke momenten en cruciale data voor HR in één handig overzicht gezet. Download hem nu.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.