Stel, op een morgen krijgt u een melding over een interessante vacature, zegt prof. Wim de Ridder, spreker op het HR-congres Talent & Performance Management. De vacature sluit naadloos aan op uw kennis en vaardigheden. Sterker, volgens Google is hij 100% geknipt voor u. Tot zover niets bijzonders, zulke mailtjes krijgen we wel vaker, bijvoorbeeld van LinkedIn. Maar dit verhaal gaat verder.
Wim de Ridder horen spreken?
Op het HR-congres Talent & Performance Management spreekt prof. Wim De Ridder over dé technische ontwikkelingen die HR gaan beïnvloeden.
De Ridders boek ‘De ontdekking van de toekomst. Wat we al weten is niet te geloven’ werd in 2015 gekozen als een van de vijf beste managementboeken van het jaar. In 2016 verscheen van hem 'Metamorfose, de nieuwe welvaart’.
Meer informatie over het HR-congres Talent & Performance Management
Google als recruiter
Want niet alleen bent u waarschijnlijk geïnteresseerd om te werken bij deze werkgever, die gevoelens zijn wederzijds. Google heeft al een sollicitatieprocedure in gang gezet, gebaseerd op alles wat er op internet over u valt te vinden. Niet alleen uw CV, maar ook uw artikelen, blogs en vlogs. En er is goed nieuws: mocht u inderdaad besluiten te solliciteren, is een groot deel van het zware werk al achter de rug. Op basis van uw competenties bent u door de eerste ronde heen.
Realiteit?
Een fantastisch toekomstbeeld in een mistige glazen bol? Niet volgens De Ridder. Volgens hem is het bovengenoemde verhaal al realiteit, in 2019. "Megabedrijven als Google en Amazon kennen jou door en door. Ze weten wie je bent, wat je koopt en ze kennen je competenties. En potentiële werkgevers en opdrachtgevers willen maar al te graag voor die gegevens betalen. Want ze sparen een veel groter bedrag uit aan werving en selectie.”
De Ridder is opgeleid als econoom. Hij was van 2002 tot 2015 hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente en is nu directeur van Futures Studies. Op het HR congres Talent & Performance Management vertelt hij over technische ontwikkelingen die hun slagschaduw vooruit werpen in de toekomst. Een van die ontwikkelingen: de inzet van data door grote bedrijven, en de daardoor veroorzaakte verschuivingen in de markt. Want bovenstaand verhaal is volgens hem nog niet helemaal afgelopen.
“Het is ook mogelijk dat jij een net iets ander mailtje krijgt. Meer in de trant van: we zien hier een prachtige functie voor je, waar jij aan voldoet – althans voor 90%. Je moet je dus nog een klein beetje laten bijscholen. En goed nieuws, dat kan, met deze nieuwe cursus van Google. Je ziet waar dat toe gaat leiden: Google gaat het hele beroepsonderwijs overnemen.”
Kraamvrouwen
Griezelig? Misschien, maar tijdens het congres besteedt De Ridder ook aandacht aan de voordelen. “Kijk naar de opkomst van de digitale autonome organisatie. Zo zag ik een interessant project van zorgverzekeraar VGZ bij een thuiszorgorganisatie. Vroeger ging daar één keer per week een medewerker bij al die woningen langs om de logboeken te inspecteren: had die kraamvrouw alles wel gedaan volgens de procedure? Nu gebeurt dat niet meer. De kraamvrouwen krijgen een app op hun iPad, en daar kunnen ze bijvoorbeeld op aanvinken dat de baby zijn medicijnen heeft gehad. Iedereen weet dan dat alles in orde is – zonder dat er nog iemand langs hoeft te komen. Minder tijdverlies voor de organisatie, meer vrijheid voor de medewerker.”
China
Maar als u al die techniek toch griezelig vindt, voelt De Ridder met u mee. “Natuurlijk, diezelfde snufjes worden gebruikt om mensen continu te volgen. Dat zie je bijvoorbeeld in China. Daar hebben ze zo’n 150 miljoen camera’s opgehangen die de burger continu surveilleren. Veel van die burgers vinden het prima, want door al die camera’s is het land uitermate veilig. Maar tegelijk gebruikt de overheid dat systeem om burgers op te sporen die politiek gezien uit de pas lopen. En bedenk wel: China heeft die technologie verkocht aan veel andere landen. Je moet er niet aan denken dat wij dit voorbeeld gaan volgen.”
Aan de andere kant, krampachtig vasthouden aan oude gewoonten pakt ook niet altijd positief uit. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een recent gesprek van De Ridder bij UWV. “Ik vroeg die mensen daar waarom zij al die googleachtige techniek niet gebruikten. Want die zou veel uitkeringsgerechtigden kunnen helpen met het vinden van een nieuwe baan. Nu, de UWV-woordvoerder heeft het me uitgelegd: zo’n nieuwe manier van werken, dat is niet in ons belang. UWV moet er gewoon voor zorgen dat alle cliënten op tijd hun uitkering krijgen en dat zij regelmatig een sollicitatie de deur uit doen. Zo zie je, je kunt je laten afschrikken door het Chinese model, maar je moet voorkomen dat je kansen laat liggen.”
Wilt u meer horen over de arbeidsmarkt van de toekomst? Reserveer dan nu een ticket voor het HR congres Talent & Performance Management waar o.a. Wim de Ridder spreekt.