1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Regelmatig de employee experience peilen: zo doe je dat

Goed zicht en grip krijgen op de employee experience betekent vooral: regelmatig de beleving van medewerkers peilen. Hoe pak je dat aan?

Regelmatig de employee experience peilen: zo doe je dat

Vroeger waren een jaarlijks of tweejaarlijks medewerkersonderzoek en het functioneringsgesprek dé manier om de stemming te peilen. Dat is een te beperkte methode om goed zicht te krijgen op de employee experience.  De lange, oude vragenlijsten zorgden ook regelmatig voor weerstand en minder goede feedback. Vooral medewerkers met hele positieve of negatieve feedback reageerden, terwijl de veel grotere middengroep zeker zo interessant is!

Vaker en betere feedback

Heel anders wordt het als je steeds enkele relevante vragen stelt op het juiste moment. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de onboarding, een training of een functioneringsgesprek. Medewerkers vinden het best prettig als er om feedback wordt gevraagd. Zolang het maar op de juiste manier gebeurt en het niet te lang duurt. En als ze weten dat er ook echt iets mee gebeurt. Zo krijg je vaker, meer en betere feedback. Daarmee kun je doelgericht werken aan de employee experience..

Lees ook: ‘Sollicitanten krijgen een vipbehandeling’

Laagdrempelige metingen

Moderne meetplatformen faciliteren deze werkwijze met een omnichannel-benadering. Voorbeelden van laagdrempelige en effectieve metingen zijn een pulse meting (korte survey) per sms, e-mail of WhatsApp. Of bijvoorbeeld met een keuzescherm met een blije of minder blije smiley in de hal van een organisatie. Alle meetresultaten worden centraal en realtime gebundeld op één online dashboard. Daarmee kun je ook direct verbeteracties starten.

Stel wel de juiste vragen

Het formuleren en combineren van de juiste vragen voor compacte metingen is een vak apart. Bij een modern meetplatform zoals GrowPromoter krijgen organisaties hier alle benodigde hulp bij.

Het is wel belangrijk om een platform te kiezen waarmee je flexibel blijft om verschillende meetmethodes te benutten. De ene keer is misschien dé e-NPS vraag (employee Net Promoter Score) belangrijk: hoe waarschijnlijk is het dat jij je werkgever aanraadt bij anderen op een schaal van 0 tot 10?. Maar daarna misschien een open vraag. Of een vraag voor de CES, die aangeeft in hoeverre iemand zich voor zijn gevoel moet inspannen om een actie te voltooien. Voor medewerkers is het prettig als het gemakkelijk is om loonstrookjes op te vragen of vakantiedagen te plannen. Om dit te meten, kan je de CES-metric toepassen.

Ook MTO met online platform

Maar een modern meetplatform als GrowPromoter biedt niet alleen allerlei manieren om korte, moderne metingen voor specifieke thema’s uit te voeren. Ook het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) dat in veel bedrijven nog uitgevoerd wordt, behoort tot de mogelijkheden. Zo profiteer je wel direct van de technische voordelen van een modern platform en ben je al klaar om in de toekomst ook korte metingen uit te voeren.

Meer weten? Download de whitepaper 'De Complete Gids voor Employee Experience'.

Dit artikel is gesponsord door Growpromoter.

Maartje Burghoorn en Diederick Doets: “We vonden het vreemd hoe weinig organisaties weten van hun employee experience."

Werkgelukapp Frank: 'Continu inzicht voor betere werkbeleving'

De werkbeleving van medewerkers is essentieel voor het succes van elke organisatie. Maartje Burghoorn en Diederick Doets van Everybody Frank leggen uit hoe hun Confetti Methode organisaties helpt om inzicht te krijgen in de employee experience. "Door wekelijkse reflectie en directe feedback weet je snel hoe medewerkers zich voelen en waar verbeteringen nodig zijn."

Kinderopvangtoeslag 2024: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag 2024: dit moet je als werkgever weten

Dit jaar krijgen ouders hogere vergoedingen voor hun kosten bij de zorg voor hun kinderen. Het gaat hier om de kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en het kindgebonden budget. Wat houden de verhogingen in? En wat moet HR weten? Een overzicht.

Zo gebruik je de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) goed

Zo gebruik je de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) goed

Vanuit de vrije ruimte van de WKR kun je zaken onbelast aan werknemers vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Door deze goed te benutten voorkom je een hoge eindheffing. En zo kun je goedkoper extra's aanbieden. Hoe werkt dit?

Lagere startleeftijd voor pensioenregeling: dit betekent het voor HR

Lagere startleeftijd voor pensioenregeling: dit betekent het voor HR

Als werkgever moet je uiterlijk op 1 januari 2028 je pensioenregeling hebben aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp).  Waar je nu al mee te maken krijgt, is de lagere toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw. Wat betekent dit voor HR en wat moet je regelen?

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.