Privacy en Het Nieuwe Werken gaan niet altijd samen
Wat betekenen nieuwe vormen van werken voor de privacy van werknemers? Advocaat privacyrecht Rosalie Heijna vertelt over de precaire balans die bestaat tussen werkgever en werknemer.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
In Frankrijk bestaat er inmiddels wetgeving waarin een recht op onbereikbaarheid voor werknemer is voorzien. In Duitsland zijn in de bedrijfsregeling van Volkswagen voorzieningen opgenomen rondom onbereikbaarheid. Nu is ook in Nederland in een eerste cao een regeling opgenomen voor onbereikbaarheid. Werknemers in de gehandicaptenzorg mogen buiten werktijd er straks voor kiezen niet te reageren op een mail van de "baas".
Wat betekenen nieuwe vormen van werken voor de privacy van werknemers? Advocaat privacyrecht Rosalie Heijna vertelt over de precaire balans die bestaat tussen werkgever en werknemer.
Thuiswerken wordt steeds populairder, maar werkgevers weten vaak niet welke regelgeving daarbij hoort.
Digitalisering, het nieuwe werken, hogere werkdruk door de krappe arbeidsmarkt; ga er maar aan staan als werknemer. En als organisatie. Dat vraagt om veerkracht, weten ze bij Talogy. "Veerkracht helpt medewerkers het hoofd te bieden aan uitdagingen die tot een burn-out leiden, en helpt organisaties succesvoller te zijn." Een uitgekiende strategie is de sleutel tot succes.
Alle coronamaatregelen zijn inmiddels vervallen. Toch is de nieuwe realiteit dat veel werknemers (deels) thuis blijven werken. Met het hybride werken is ook de regelgeving veranderd. Hierdoor is het belangrijk om deze processen goed in te regelen in de dagelijkse bedrijfsvoering binnen de organisatie. Maar hoe doe je dit en waar moet je precies aan denken?
Hoe reist werkend Nederland naar kantoor? En wat verwachten werknemers van hun werkgever als het gaat om stimuleren van een alternatief mobiliteitsaanbod?
Het sterftecijfer onder bedrijven neemt al tientallen jaren toe ongeacht omvang, leeftijd of sector. De dood discrimineert niet, blijkt ook in de economie. De veranderingen, transities en crises vliegen ons om de oren, waardoor het voor bedrijven niet gemakkelijk is om te overleven. Organisaties die meer toekomstbestendig willen worden, kunnen terecht bij een onconventionele inspiratiebron, die van 'overleven' een kunst heeft gemaakt: de biologische natuur
Met de kennis die jij hebt opgedaan tijdens de coronacrisis, hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag ligt zo voor de hand dat die in bijna iedere organisatie wordt gesteld. Volgens Kilian W. Wawoe zitten er echter drie fouten in de vraag. Het gaat bij werken niet om 'jij', maar om 'wij'.
Net als andere diersoorten waren wij mensen altijd gewend samen te werken omdat het onze overlevingskansen vergrootte. Betekent de coronapandemie het einde van samenwerking zoals we die kenden?
Een gezonde en vitale werkomgeving is belangrijker dan ooit! Tegenwoordig staat het creëren van een gezonde en vitale werkomgeving vaak hoog op de agenda.
Thuiswerken is nog steeds de norm. Voor de meeste werknemers is de studeerkamer of de keukentafel al bijna een jaar de vaste werkplek.