1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Het corporate brein

Met de kennis die jij hebt opgedaan tijdens de coronacrisis, hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag ligt zo voor de hand dat die in bijna iedere organisatie wordt gesteld. Volgens Kilian W. Wawoe zitten er echter drie fouten in de vraag. Het gaat bij werken niet om 'jij', maar om 'wij'.

Het corporate brein

Werk is een teamsport, waarbij het gaat om samenwerken. Het gaat niet om ‘hoe vaak’, maar om ‘wat’ je op kantoor komt doen. Als we op het werk komen en we zonderen ons de hele dag af, wat voegen we dan toe aan de groep? Het gaat niet om ‘willen’, maar om wat we afspreken wat we op kantoor ‘doen’. De juiste vraag is dus: ‘wat gaan we met de kennis die wij hebben opgedaan tijdens corona doen zodat we het team (op afstand) kunnen laten functioneren?’

Wawoe vond tijdens de lockdown meer dan 600 artikelen over thuiswerken, sprak honderden mensen over hun ‘thuiswerk-ervaringen’ en nam vragenlijsten af bij duizenden medewerkers, en werkte met tientallen organisaties aan een nieuwe vorm van samenwerken die hij het corporate brein noemt. Wie een makkelijk boekje zoekt met wat tips voor het thuiswerken kan dit boek beter niet lezen. Het is een grondige analyse, die wetenschappelijk is getoetst en praktisch wordt uitgewerkt en de vraag beantwoordt welke lessen we kunnen trekken en welke kansen we kunnen verzilveren na het massale thuiswerken tijdens corona.

Het corporate brein stelt organisaties in staat om medewerkers beter te laten presteren op afstand en op kantoor, en stress op het werk te verminderen. Als iedereen de regels van dit boek volgt, hoeven we nooit meer in de file te staan. Dr. Kilian W. Wawoe is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, consultant en een veelgevraagd spreker. Van zijn hand verschenen eerder de bestsellers: Bonus, Het nieuwe belonen en Performance management in een agile werkomgeving.

Bestellen

Een stappenplan voor veerkrachtige medewerkers en organisaties

Een stappenplan voor veerkrachtige medewerkers en organisaties

Digitalisering, het nieuwe werken, hogere werkdruk door de krappe arbeidsmarkt; ga er maar aan staan als werknemer. En als organisatie. Dat vraagt om veerkracht, weten ze bij Talogy. "Veerkracht helpt medewerkers het hoofd te bieden aan uitdagingen die tot een burn-out leiden, en helpt organisaties succesvoller te zijn." Een uitgekiende strategie is de sleutel tot succes.

Oproep aan bedrijven: voer coronaregels weer in

Oproep aan bedrijven: voer coronaregels weer in

De zomervakantie moet nog beginnen, maar het aantal coronabesmettingen loopt al in rap tempo op. Het RIVM en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland adviseren het bedrijfsleven daarom om de basisregels, zoals thuisblijven bij klachten en afstand houden, weer in acht te nemen.

Het nieuwe werken: zo zit dat

Het nieuwe werken: zo zit dat

Alle coronamaatregelen zijn inmiddels vervallen. Toch is de nieuwe realiteit dat veel werknemers (deels) thuis blijven werken. Met het hybride werken is ook de regelgeving veranderd. Hierdoor is het belangrijk om deze processen goed in te regelen in de dagelijkse bedrijfsvoering binnen de organisatie. Maar hoe doe je dit en waar moet je precies aan denken?

Arbodiensten: laat niet iedereen direct terugkeren naar kantoor

Arbodiensten: laat niet iedereen direct terugkeren naar kantoor

Laat niet iedereen direct terugkeren naar kantoor, maar ga in overleg en vindt een goede mix. Dat is het advies aan werkgevers van bedrijfsarts Jurriaan Penders en directeur medische zaken van arbodienst HumanCapitalCare.

Je mag sollicitanten niet vragen naar vaccinatiestatus [rechtspraak]

Je mag sollicitanten niet vragen naar vaccinatiestatus [rechtspraak]

Al sinds het begin van de pandemie kampen alle werkgevers met coronavraagstukken. Het zijn vraagstukken over de (verplichting tot) vaccineren, het afnemen van coronatesten of verplichte quarantaine. In de reisbranche kunnen de regels heel erg gecompliceerd zijn, en dus worstelt ook KLM hiermee. In een recente zaak oordeelde de kantonrechter dat KLM aan sollicitanten niet mag vragen of zij zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

NOW gaat zijn laatste maand in

NOW gaat zijn laatste maand in

Werkgevers kunnen alleen in maart nog een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Door de versoepeling van de coronamaatregelen stopt het kabinet per 1 april 2022 met de NOW, de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het generieke uitstel van belastingbetalingen.

Corona-kritiek is niet ernstig verwijtbaar, toch ontslag

Corona-kritiek is niet ernstig verwijtbaar, toch ontslag

Een ic-verpleegkundige van een Tilburgs ziekenhuis uit zich uiterst kritisch over coronamaatregelen. Hij beschuldigt zijn werkgever van het ernstig ziek laten worden van patiënten. Het ziekenhuis wil de man ontslaan. De kantonrechter gaat daarmee akkoord, maar kent de verpleegkundige wel een transitievergoeding toe.

NOW: de stand van zaken

NOW: de stand van zaken

Het loket voor de nieuwe NOW-ronde gaat open op maandag 14 februari. De voorwaarden en vergoeding van deze subsidieperiode zijn grotendeels hetzelfde als in de vorige periode.

Foto: Liza Summer | Pexels

Optimisme

Welkom in 2022! Ik had veel hoop dat we ons inmiddels wat meer zouden hebben ontworsteld uit de greep van de pandemie, maar toch starten we dit jaar opnieuw met het overgrote deel van onze medewerkers thuis.

Corona voor de rechter:  rechtszaken waarin COVID-19 een hoofdrol speelde

Corona voor de rechter: rechtszaken waarin COVID-19 een hoofdrol...

Alles wat in de maatschappij gebeurt, heeft invloed op de werkvloer. Zo ook corona. Van ontslag op staande voet wegens het niet naleven van de regels tot een conflict over thuiswerken. Lees de vijf zaken waarin de coronacrisis de arbeidsverhoudingen op scherp zette.

Lessen die we hebben geleerd van de lockdown

Lessen die we hebben geleerd van de lockdown

Uit onderzoek naar thuiswerken blijkt dat langere tijd thuiswerken als gevolg van corona een aantal negatieve effecten met zich meebrengt. Er zijn drie negatieve effecten die het meest worden gezien. Als eerste hebben mensen moeite om de werk-privébalans te handhaven. Daarnaast worden ze eenzaam en gaan ze uitstelgedrag vertonen.

Uitdagingen

Uitdagingen

Hoe moeten we terugkijken op het HR-jaar 2021 en wat staat ons komend jaar te wachten? Hoofdredacteur Martijn van der Kooij markeert een aantal opvallende zaken en deelt nog een persoonlijk nieuwtje.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.