1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Iedere medewerker is een talent

Het identificeren, ontwikkelen en benutten van talent is voor iedere organisatie cruciaal. Maar hoe doe je dat? En wat is de beste aanpak? Daarover gaat de bundel Talent mobiliseren, onder redactie van Marian Thunnissen en Peter Bos.

Iedere medewerker is een talent

Iedereen heeft wel een talent, maar niet iedereen heeft de moed zijn talent te volgen, schreef de Amerikaanse auteur Erica Jong ooit. Vandaag de dag kom je daar niet meer zo makkelijk mee weg. In bijbelse termen: met je talenten moet je blijven woekeren. Zeker nu we - op de golven van steeds snellere veranderingen, flexibilisering en digitalisering - gedwongen worden om ons hele leven door te leren. Deze noodzaak om onze talenten te benutten geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor organisaties.

Binden en boeien

In Talent mobiliseren gaan verschillende auteurs in op de uiteenlopende aspecten van talentmanagement. Dat mobiliseren van talent (volgens Thunnissen en Bos een betere term dan het ‘managen van talent’, want welke high potential laat zich managen?) is nodig; maar hoe je dat het beste kunt doen, is voor menigeen de vraag. Uit onderzoek blijkt dat topmanagers van grote bedrijven het binden en boeien van talent zien als ‘een van hun grootste uitdagingen’. Lees: dat vinden ze verdraaid lastig. Wat daarbij niet helpt, is dat de (positief veronderstelde) effecten van talentbeleid op omzet en winst nooit echt gemeten en bijgehouden zijn.

Sterke punten

Op dit moment zien we twee dominante benaderingen waar het gaat om talentmobilisatie. Een exclusieve, prestatiegerichte benadering waarbij een kleine groep medewerkers, zo tussen de 1 en 15%, wordt geoormerkt als talent; versus een inclusieve, sterkepuntenbenadering waarbij het uitgangspunt is dat iedere medewerker talenten heeft. Thunnissen en Bos kiezen hier duidelijk voor de tweede benadering, omdat je daarmee tegemoet komt aan de unieke, sterke punten van álle medewerkers. Focus je daarentegen op een kleine, exclusieve groep talenten, dan moet de rest van het personeel zien te dealen met de wetenschap dat zij niet als talent worden gezien. Dat is niet echt bevorderlijk voor de werksfeer en hun prestaties.

Een van de hoofdstukken gaat erover met welke middelen je talent kunt herkennen. Zoals met het ninegrid model, dat ‘talent’ visualiseert als combinatie van het ontwikkelingspotentieel en de feitelijke prestaties van een medewerker. De bekende 360 graden feedback kun je ook toepassen op de factor talent: laat minimaal drie collega’s én de werknemer zelf aangeven wat zijn talenten en ontwikkelpunten zijn. Op zich een goed instrument, al is het altijd discutabel hoe objectief werknemers elkaar (kunnen) beoordelen als ze dagelijks met elkaar moeten samenwerken. Een derde methode om talent te identificeren is de talentscan. Het aanbod hiervan is inmiddels overweldigend. Gebruikers hiervan moeten zich, om het kaf van het koren te kunnen onderscheiden, vooraf goed verdiepen in methodogische aspecten als validiteit en betrouwbaarheid.

Lees ook:‘Zonder veerkracht geen talent’

Een van de thema’s in dit boek is dat talentontwikkeling en -benutting idealiter een verfijnd samenspel is tussen medewerker en organisatie. De organisatie moet niet alleen zorgen voor een uitdagend palet aan training en opleiding, maar ook zien te faciliteren dat de werkplek zélf een waardevolle leeromgeving is. Uiteraard is motivatie ook hier een belangrijke randvoorwaarde om te leren. Als een medewerker vooral wordt gedreven door een externe prikkel (‘het moet van de baas’) is de kans op succes waarschijnlijk kleiner dan wanneer hij intrinsiek gemotiveerd wordt (‘ik wil mezelf blijven ontwikkelen’).

Randvoorwaarden

In verreweg de meeste organisaties is werken-in-teams heel gebruikelijk. Goed dus dat we in dit boek ook lezen over hoe je talentgericht kunt werken binnen teams en welke randvoorwaarden daarbij van belang zijn. Zo kun je de werkzaamheden en rollen binnen het team beter niet verdelen op basis van functies en competenties maar op basis van de talenten van de individuele teamleden.

Lees ook: Internationaal talent werven? Warm welkom doet wonderen!

Voor zowel HR-professionals, leidinggevenden als medewerkers die zich afvragen wat ze nou concreet met hun talenten aanmoeten, biedt dit boek de nodige inspiratie. Vooral omdat het zoveel uiteenlopende invalshoeken biedt, van talentgericht leiderschap tot interventies voor een talentgerichte organisatiecultuur, van de rol van HR bij talentmobilisatie tot mogelijke ethische dilemma’s. Zoals: wanneer schuurt het woekeren met talent aan tegen je eigen morele kompas?

Talent mobiliseren,Het identificeren, ontwikkelen en benutten van talent in organisaties, Marian Thunissen en Peter Bos (red.)

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

In 7 stappen naar meer diversiteit in jouw organisatie

In 7 stappen naar meer diversiteit in jouw organisatie

Als HR-professional wil je voor alle medewerkers de beste werkomgeving creëren. Een plek waar ze zich als mens en professional kunnen ontwikkelen, ongeacht leeftijd, beperkingen, gender, afkomst, religie, geslacht of seksuele oriëntatie. Hoe pak je dat aan? Hier zijn zeven stappen richting een diverse en inclusieve werkplek.

Zo borg je talentmanagement in het DNA van je organisatie  

Zo borg je talentmanagement in het DNA van je organisatie

In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het noodzaak voor HR om ervoor te zorgen dat het talentmanagement goed aanpakt. Daarvoor moet je ervoor zorgen dat het helemaal met de organisatie verweven is.

De grote herevaluatie: waarom HR nú moet inzetten op talentbeheer

De grote herevaluatie: waarom HR nú moet inzetten op talentbeheer

Werknemers zijn door corona anders gaan kijken naar de balans tussen werk en privé en stellen andere eisen aan hun werkgever. Hoog tijd voor HR om een nieuw beleid te ontwikkelen voor het behouden van bestaande medewerkers én om het management te overtuigen van de belangrijke strategische rol die HR heeft.

Managers investeren te weinig in ontwikkeling personeel

Managers investeren te weinig in ontwikkeling personeel

De huidige arbeidskrapte vraagt om veel flexibiliteit aan werkgeverszijde. Alleen vertaalt zich dat nog niet altijd in gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden. Het investeren in medewerkers blijkt niet bij alle bedrijven vanzelfsprekend.

Bereid je voor op de toekomst met goed opgeleide medewerkers: 10 tips

Bereid je voor op de toekomst met goed opgeleide medewerkers: 10 tips

Het bijhouden van kennis en vaardigheden is met de snelle veranderingen van het werken en op de arbeidsmarkt steeds belangrijker geworden. Ook steeds langer doorwerken en de daarmee samenhangende duurzame inzetbaarheid spelen een rol. Hoe kan je je medewerkers stimuleren om een opleiding of training te volgen, zodat je organisatie goed is voorbereid op de toekomst?

Is stopzetten opleidingstraject slecht werkgeverschap?

Is stopzetten opleidingstraject slecht werkgeverschap?

Een manager wordt klaargestoomd voor een hogere functie. De werkgever besluit tijdens het opleidingstraject echter dat de werknemer zich onvoldoende ontwikkelt. Het opleidingstraject wordt gestaakt en de werknemer kan fluiten naar zijn loonsverhoging. Maar daar gaat hij niet mee akkoord.

Wat is het STAP-budget?

Wat is het STAP-budget?

Werkenden (en werkzoekenden) krijgen door middel van het STAP-budget de mogelijkheid om een opleiding, training of cursus te volgen die (deels) wordt gesubsidieerd door de overheid. Wat is het en wat zijn de voorwaarden?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.