1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Agile werken: geleidelijk of met een Big Bang?

Je wilt de structuur van je organisatie omgooien. Die organisatie moet agile gaan werken. Maar hoe pak je dat aan? Langs de lijnen van de geleidelijkheid of met één grote klap?

Agile werken: geleidelijk of met een Big Bang?

Een grote verzekeraar maakt zich zorgen. In de financiële sector heb je immers maar één zekerheid: dat alles zal veranderen. Dus wil die verzekeraar sneller op die veranderingen kunnen inspelen.  En dat kan door agile te gaan werken.

Daarom klopt de organisatie aan bij Steven van den Heuvel. Op het gebied van agile werken is hij immers een expert. Niet alleen is hij agile coach en trainer bij Conclusion Implementation, ook verzorgt hij tijdens de leergang HR leiderschap het college Veranderen van HR in een agile organisatie.

Agile werken

Bij zo’n adviestraject zal Van den Heuvel beginnen met het slechte nieuws. Want die transformatie naar agile werken, dat is niet zomaar even een veranderingetje. "Je kunt dit niet vergelijken met de overgang naar een ander HR-instrument, bijvoorbeeld een portel waar mensen zelf hun vrije uren of vakantiedagen in kunnen voeren. Om werkelijk agile te gaan werken, moet je je organisatie grondig omgooien."

De transformatie kost tijd. Daarom zijn HR-mensen vaak teleurgesteld, zelfs als het traject succesvol is verlopen”

Mentaliteit

Want agile werken wil zeggen: werken in kleinere teams. Maar dat is alleen het zichtbare resultaat; daarachter ligt een verandering in mentaliteit. "Kijk naar de huidige situatie", zegt Van den Heuvel. "Daarin heb je waarschijnlijk projectmanagers, en die zijn gewend om taken te verdelen, kosten te beheersen en mensen aan te sturen. En voor zulk leiderschap is in de nieuwe situatie geen plaats."

Want in die wendbare teams heeft iedereen zijn eigen rol. Bijvoorbeeld de visionair die de grote lijnen uitzet. Of de coach die in staat is om te praten met teamleden die zijn vastgelopen. Zo is er de Scrum Master die het team faciliteert, en iedereen de agile principes leert toe te passen. En de Product Owner die zorgt dat er zoveel mogelijk waarde wordt geleverd aan de klant. Maar daarin niet past, is een projectleider die zich bezighoudt met micromanagement.

Twee strategieën

Een grote verandering dus. Daarom kiezen veel organisaties voor een geleidelijke overgang. "Dat zag je bijvoorbeeld bij een nutsbedrijf", zegt Van den Heuvel "De concurrentie in die markt is niet heel groot, dus begonnen ze daar kleinschalig. Eerst één team, toen twee, toen vier, enzovoort. Het grote voordeel hiervan is dat mensen aan de nieuwe manier van werken kunnen wennen. Sterker nog, de medewerkers eromheen zien dat zo’n team resultaten boekt. En dus worden ook zij enthousiast.”

Terug naar de verzekeringsmaatschappij waarmee we begonnen. Want die had hier naar eigen zeggen geen tijd voor. "De concurrentie in die branche is natuurlijk veel groter", zegt Van den Heuvel. "En dus kozen ze hier niet voor geleidelijkheid, maar voor een Big Bang. Dat wil zeggen dat de hele organisatie vanaf een bepaalde datum op de nieuwe manier ging werken."

Keuze

Die keuze valt te rechtvaardigen, vind Van den Heuvel. “Maar of de verandering op die manier sneller gaat… ik waag dat te betwijfelen. Kijk naar die eerder genoemde projectleider. Als die zijn werkwijze niet kan aanpassen, is er voor hem in de nieuwe structuur geen plaats. Maar voordat je hem laat afvloeien, moet je wel zeker weten dat iemand kunt aantrekken van hetzelfde niveau. En wat het nog ingewikkelder maakt: veel mensen zien de nieuwe manier van werken wellicht helemaal niet zitten. Maar zij zullen dat niet toegeven, omdat zij bang zijn om de organisatie te moeten verlaten."

Moeilijk zichtbaar

Een moeilijke keuze dus. Maar het is allemaal de moeite waard. Want volgens Van den Heuvel levert wendbaar werken veel op. "Je innovatiesnelheid wordt groter, en je kunt veel sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Maar let wel: de transformatie kost tijd. Daarom zijn HR-mensen vaak teleurgesteld, zelfs als het traject succesvol is verlopen. Die veranderingen voltrokken zich zo geleidelijk dat ze nauwelijks meer vielen waar te nemen, en het is lastig te zien hoeveel effectiever een organisatie is geworden. Althans, voor de eigen medewerkers. Anderen zien dat zeker wel."

Peter Passenier

Peter Passenier

Journalist en schrijftrainer

'Ik wil de carrière glooiender maken' 

'Ik wil de carrière glooiender maken'

Bij ING gaat dertig procent van de directievergadering over mensen, vertelt HR-directeur Maarten van Beek. Dat is niet zo gek, vindt hij, want om een topbank te kunnen zijn heb je goede mensen nodig. Dus moet je vooral diversiteit bieden.

Bij Rabo is de IT die gerelateerd is aan HR-producten en -diensten sinds 1 april samengevoegd met HR.

'Behandel een medewerker als een klant'

Janine Vos, CHRO van Rabobank, laat haar HR-mensen niet alleen agile werken, ze heeft HR onlangs zelfs geïntegreerd met een deel van IT. Want dat zorgt voor een betere employee journey. Een gesprek over onder andere de strijd om talenten binnen te houden, de link tussen blije medewerkers en blije klanten en over het nuttige oordeel van vertrokken medewerkers.

Trends 2022: 'Dit is hét moment om dingen echt anders te gaan doen'

Trends 2022: 'Dit is hét moment om dingen echt anders te gaan doen'

Ieder nadeel heeft zijn voordeel: het opeens verplichte thuiswerken was voor Rabobank hét moment om na te denken over nieuwe manieren van werken. Hoe effectief is het nog om hele dagen te vergaderen? Waarom mailen we elkaar helemaal suf? Kim Teunis, binnen Rabo Programmadirecteur 'New way of working after corona', over de kansen tijdens én na corona.

Nicole Boevé (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant

Nicole Boevé: 'Zonder diversiteit innoveer je als organisatie niet...

Ze zal nooit aan een vrouw met kinderen vragen 'hoe doe je dat dan thuis?'. Want ze is ervan overtuigd dat een vrouw haar baan net zo belangrijk vindt als een man. In gesprek met Nicole Boevé die na een succesvolle carrière bij onder andere Capgemini, partner en mede-eigenaar werd bij Partners at Work (executive search). Ze zet zich in voor meer diversiteit in topfuncties.

Veerkracht in vijfvoud (inclusief praktische tips)

Veerkracht in vijfvoud (inclusief praktische tips)

Van organisaties wordt verwacht dat zij flexibel zijn en veerkracht tonen. Maar wat is veerkracht? Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis ontrafelt in dit artikel dit begrip en laat zien in welke vijf vormen veerkracht zich manifesteert.

Talentmanagement als strategie

Talentmanagement als strategie

Wie aan de slag wil met talentmanagement, moet eerst de organisatiestructuur afstemmen op de bedoeling van de organisatie, zegt Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement, pleitbezorger van holocratisch leiderschap.

Ernesto de Miranda (Graydon): 'Durf als leider je kwetsbaarheid te tonen'

Ernesto de Miranda (Graydon): 'Durf als leider je kwetsbaarheid te...

Bij Graydon verkende men net de mogelijkheden van thuiswerken, toen de coronacrisis uitbrak. Toen kwam alles opeens in een stroomversnelling, vertelt Ernesto de Miranda, Group HR Director van Graydon.

Hoe adaptief ben jij? Doe de test!

Hoe adaptief ben jij? Doe de test!

Test je AQ door onderstaande twintig stellingen te beoordelen. Er zijn hierbij steeds vijf antwoord categorieën met bijbehorende puntentelling. na het het beantwoorden van de vragen weet je jouw Adaptiviteitsquotiënt (AQ). Deze test is ontwikkeld door dr. Mike Hoogveld.

Veranderen in de praktijk: wennen aan wenden

Veranderen in de praktijk: wennen aan wenden

Bij iedere grote wetenschappelijke doorbraak of maatschappelijke omwenteling is de mens in staat geweest om zich aan te passen. Het is ons bestaansrecht.

Prof. Rini van Solingen: 'Zelfsturende teams generen de snelheid die tegenwoordig nodig is'

Prof. Rini van Solingen: 'Zelfsturende teams generen de snelheid die...

"Je kunt agile vergelijken met fitheid: als team, afdeling of organisatie zo fit zijn dat je met alle omstandigheden kunt omgaan, " zegt prof. Rini van Solingen. Hij begeleidt organisaties bij de overgang naar agile werken, wat door de coronacrisis nog meer in een stroomversnelling is gekomen.

Wennen aan wenden: probeer het maar! [boekrecensie]

Wennen aan wenden: probeer het maar! [boekrecensie]

Wennen aan wenden is geen doorsnee-boek. Auteur Marilijn Boumeester leverde iets bijzonders op. Met dit boek kun je jouw eigen positie bepalen. Hoe toekomstbehendig ben jij?

Varen in de mist: lessen voor managers in woelige tijden [boekrecensie]

Varen in de mist: lessen voor managers in woelige tijden...

Een organisatie leiden in moeilijke tijden is topsport, stelt Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talent Management aan de Nyenrode Business Universiteit. Dat laat de coronacrisis wel zien. Het vergt toewijding, doorzettingsvermogen en professionaliteit. Maar ook leiderschapstechnieken.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.