Dit boek moet je niet van begin naar einde lezen. Begin liever bij het einde. Bij ‘Tot slot Dus wat is wendbaarheid dan?’ Kruis de tien spreuken aan over wendbaarheid die je het meeste aanspreken. Ga dan naar de inhoudsopgave. Lees de cases (getiteld De Wending), en kruis drie beschrijvingen aan die je het meeste aanspreken. Vergelijk ze met de 10 spreuken. En trek dan je eigen conclusies over hoe wendbaar je momenteel bent.
Waarom deze enigszins vreemde introductie bij een boekrecensie? Nou, daar komt ie... dit is een vreemd boek. Dat zeg ik niet alleen, ook de auteur zegt het. Dapper, want weinig auteurs durven dat te zeggen van hun eigen boeken. Maar misschien moet dit boek ook wel vreemd zijn. Want het gaat over wendbaarheid. En dat we daaraan moeten wennen. Want verandering is de .. enige constante, inderdaad. Het gaat ook niet over verandering an sich, maar over de beste manieren waarop je om kunt gaan met de permanente onzekerheid die wordt veroorzaakt door constante veranderingen.
Blijf je positie bepalen
Daarin moet iedereen zijn en haar eigen weg vinden. En dat kan alleen door steeds opnieuw je positie te bepalen. Dat doe je niet door een ‘verhaal’ te vertellen, van begin tot einde. Dit boek wil een soort kompas bieden voor de constante staat van verwarring waar we nu in leven. Dat doe je niet met kant-en-klare antwoorden voor iedereen. Want die bestaan niet. Wel door inspiratie en mogelijke richtingen aan te bieden. Zodat je zelf steeds je kompas naar de toekomst kunt herijken.
Lees ook: Marilijn Boumeester: ‘Niemand ontkomt eraan zijn eigen beroep opnieuw uit te vinden’
Doorlezen!
Om verder te gaan met de leesinstructie van dit boek: lees de drie hoofdstukken waar de cases in staan die je het meest aanspreken. Lees elk hoofdstuk in een keer door, liefst zonder te stoppen. Ook al springt de inhoud voor je gevoel soms wat van de hak op de tak, en snap je de verbanden tussen de stukken (nog) niet (helemaal). Stop liever niet, want dat leidt maar af. Laat het tot je komen in een vloeiende bewustwording. Sluit af met de vragen die soms aan het eind van dat hoofdstuk staan. Die geven als je eerlijke antwoorden geeft een goed inzicht in je eigen wendbaarheid.
Veel bouwstenen
Ondanks deze 'vreemde' recensie vind ik Wennen aan Wenden bepaald geen slecht boek. Er staat veel informatie in, bouwstenen en brokstukken die in je eigen hoofd tot bruikbare kennis kunnen komen. Zoals de Waterval-methode. Het belang van goede timing en het momentum. De opkomst van unisex-mode en conceptualisering. Het nut van stap-voor-stap ontwikkeling en patroonherkenning in VUCA-tijden, met gelijktijdige versnelling, versoepeling en verandering. Het nut van ‘nee’ kunnen zeggen, en het nut daarvan binnen Deep Democracy. De systeemtheorie, autopoiese en allopoiese.
Inspiratie, moed en optimisme
Informatie die je kan helpen bij de vraag: hoe nu verder, tijdens de volgende wending die je al dan niet gedwongen doormaakt. Omdat een van de cases of voorbeelden daarover ging. Misschien. Of erbij kan helpen, binnenkort. Zo kan het je veel inspiratie, moed en optimisme geven. Maar wie het boek van begin tot eind leest, zoals bij klassieke boeken, en zoals deze recensent aanvankelijk deed, die zal het al snel duizelen. Binnen tien pagina's roep je vertwijfeld: Waar gaat dit in hemelsnaam over? Wat moet ik hiermee? En: Waar slaat dit op? Precies de vragen waar je al antwoorden op hebt gevonden als je je houdt aan de leesinstructie. Maar je zult dit boek ongetwijfeld ook heel anders kunnen lezen. Of willen lezen. Of …
Blijf rondtollen!
Wie brengt je dit alles? Marilijn Boumeester. Ze is zelfstandig strateeg en coach. Ze studeerde Nederlands in Amsterdam en volgde postacademisch onderwijs aan Harvard. Ze woonde enige tijd in São Paulo, Brazilië. Ze werkte bij een gerenommeerd organisatie-adviesbureau en was uitgever en innovatiemanager bij NRC Handelsblad. In haar inmiddels achtjarige adviespraktijk focust ze op (merk)positionering en verandering. “Zakelijk inzicht en creativiteit zijn hier in voortdurende dialoog”, heet het op de flaptekst. En: “Voor diegenen die nog wel even willen rondtollen, heb ik op mijn website meer oefenmateriaal gemaakt, dit is te vinden via www.wennenaanwenden.nl” Wat moet je daar nog aan toevoegen? Elk volgend woord is er één teveel. Ervaar het zelf!
Titel:Wennen aan wenden
Uitgeverij: Vakmedianmet
ISBN: 9789462156753
Pagina's: 280