1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

L&D-expert Nick van Dam: 'De toekomst is aan specialisten'

Een leven lang leren is onontkoombaar. Het aloude meesterschap moeten we in ere herstellen. En de strategische rol van Learning & Development moet je planmatig vormgeven en uitvoeren. Uitgesproken opvattingen van wetenschapper en L&D-expert Nick van Dam. Hij is goed voor ruim dertig jaar internationale ervaring in leren en ontwikkelen.

L&D-expert Nick van Dam: 'De toekomst is aan specialisten'

Van Dam geeft al vele jaren les aan Nyenrode en is nu ruim een jaar verbonden aan IE, de Spaanse privé-universiteit die in 1973 werd gestart door een vermogende familie die hiermee een bijdrage wilde leveren aan het opbouwen van de Spaanse economie, die er na de Franco-jaren zieltogend bij lag. Van Dam, die inmiddels in Madrid woont, heeft het er enorm naar zijn zin. Tijdens de collegereeks Learning & Development geeft prof. dr. Nick van Dam het college Het nieuwe leren: de rol van HRD: Learning at the speed of business.

Check de gelaatsuitdrukking

Cursisten loggen waar dan ook ter wereld in, de docent staat te midden van zo’n zestig beeldschermen waarop alle cursisten goed zichtbaar zijn. Een van de features: algoritmes lezen tijdens het college aan de gezichtsuitdrukking van de cursisten af of ze nog geboeid zijn, afhaken of andere emoties vertonen. Met die kennis kan de docent waar nodig zijn college verbeteren. Van Dam: “Daarnaast kan ik onder meer cursisten opdelen in break-out rooms, waar ze in groepjes een opdracht uitwerken of iets bediscussiëren. Of ze laten reageren op vragen in een poll.”

De noodzaak van een leven lang leren

Wie is Nick van Dam?

Nick van Dam (58) studeerde Economie aan de VU, Gedragswetenschappen aan de UvA en promoveerde in 2005 op Human Capital Development aan Nyenrode. Momenteel is hij als hoogleraar verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en aan de IE University in Madrid, waar hij deel uitmaakt van het College van Bestuur en het IE Center for Corporate Learning Innovation leidt. Hij geeft het college Het nieuwe leren: de rol van HRD: Learning at the speed of business tijdens de collegereeks Learning & Development.

Van Dam heeft uitgesproken opvattingen over Learning & Development. Zo kunnen we – gegeven de steeds snellere digitalisering en de afnemende levensduur van organisaties – volgens hem niet meer zonder een leven lang leren. Want alleen dan houd je perspectief op werk. Mooie bijvangst van dat altijd maar blijven leren is dat mensen er (naast het hebben van sociale relaties met anderen en het ervaren van zingeving in wat je doet) gelukkiger van worden. Als je blijft leren, stelt Van Dam, kom je niet vast te zitten in een bepaalde functie of rol, en houd je meer mogelijkheden open om ander werk te gaan doen.

Lees ook: HR-instrumenten: voorbeelden van vijf experts

Meerdere specialismen

Daarbij krijgen generalisten het in de toekomst moeilijk, is zijn voorspelling: “Amazon neemt sowieso bijna geen generalisten meer aan. De toekomst is aan specialisten die diepgang hebben bereikt in een bepaald domein of kennisgebied. Het aloude meesterschap zal populairder worden. Daarbij moet je je in je loopbaan wel bekwamen in meerdere domeinen, omdat één specialisme niet meer voldoende is voor een loopbaan van vijftig jaar.”

L&D volgens een strategisch model

In zijn colleges aan zowel de Nyenrode Business Universiteit als de PW. academy staan ‘een leven lang leren’ en de strategische rol van L&D centraal. Daarbij werkt Van Dam met een L&D-strategiemodel van McKinsey. “Daar zitten een aantal planmatige onderdelen in die we in het college langs lopen. Zoals: in hoeverre is wat je doet aan L&D, eigenlijk afgestemd op de werkelijke behoeften van de collega’s in de business? Ik daag HR dan graag uit om eens precies op te schrijven welke L&D-activiteiten ze uitvoeren, hoeveel werknemers aan verschillende programma’s deelnemen, wat zij daarmee bereiken en wat de investeringen zijn. Vervolgens laat je de business dat lijstje beoordelen.”

Wat is de leerprioriteit?

Waarom gebeurt dat dan zo weinig? Van Dam: “In veel organisaties verzorgen mensen jarenlang dezelfde programma’s, zonder regelmatig met de business te checken of het programma een hoge prioriteit heeft. Je kunt altijd wel een workshop organiseren over een interessant thema, en dan komen daar altijd wel mensen op af. Maar is wat men daar leert wel de belangrijkste prioriteit voor de organisatie? Kortom, door strategisch te werken, kan je met de juiste leer- en ontwikkelmethoden de beste resultaten bereiken. Afgestemd op de juiste behoeften.”

Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie over hun eigen werk en leven' 

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).
 
Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.