1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

'De HX Factor': it's the people, stupid! [boekrecensie]

Noem mensen alsjeblieft geen 'resources' meer. De auteurs van het lijvige werk 'De HX-factor' gruwen ervan. Uit de reeks van alternatieven die de rol van de werkende mens binnen organisaties benadrukken kiezen ze voor Human Experience Management. En inderdaad, er valt heel wat te beleven in dit boek.

'De HX Factor': it's the people, stupid! [boekrecensie]

‘De HX-factor’ staat onder redactie van Hans van der Heijden en Ronald Meijers. Het is een lijvig boekwerk van 302 pagina’s, voorzien van een echte harde kaft in een oblong formaat. De tientallen auteurs zijn (of waren) allen werkzaam bij Deloitte Human Capital. Heeft dat misschien bijgedragen aan het overdadige gebruik van Engelse termen? Daarover later meer.

HX-factor

Bij het lezen van dit boek is het van belang dat je open staat voor veranderingen en nieuwe aanpakken. Daar staat dit boek bol van. Met adviezen, toegepaste theorieën en cases die niet alleen ingewikkeld, maar vaak ook inspirerend zijn. En ze zijn samenhangend beschreven in elk van de dertien hoofdstukken die ‘de HX-factor’ telt. Die zijn onderverdeeld in drie delen.

Lees ook: ‘De meeste bazen hebben te weinig verstand van mensen’

Doorleefde adviezen

Na een grondige oriëntatie op de mens en zijn behoeften volgt deel 2 met adviezen over hoe de mensen in beweging te krijgen in de richtingen die je in het eerste deel samen met ze hebt bepaald. Inclusief een verrassend helder geschreven hoofdstuk (bijna helemaal in het Nederlands) om die veranderingen vast te houden. Wat verandermanagement wel en niet is, en met welke ingrediënten de organisatie wel succesvolle veranderingen tot stand kan brengen, en ze kan laten inslijten is goed beschreven in het negende hoofdstuk. Het verraadt een doorleefde adviespraktijk bij de 4 auteurs.

Communiceren tegen het wicked probleem

In deel 3 staat de vraag centraal hoe je die verandering op gang houdt, en hoe je de omslag borgt naar een echt andere werkwijze. Eentje die echt past bij de nabije toekomst van de organisatie, en wat de meest passende manier van werken daarbij is. Dus: hoe je een flexibele organisatie zodanig inricht dat ze succesvol kan zijn. Hoe mensen hun professionele ambities en persoonlijke behoeften kunnen realiseren in een flexibel werkende organisatie. En hoe beter geïntegreerde systemen meer mensen daarbij sneller kunnen ondersteunen. Goede, echte communicatie met de mensen die het systeem uiteindelijk moeten gebruiken is essentieel daarbij, blijkt uit de cases bij dit deel. Met gebruiken van hun input kan het wicked probleem: hoe verander je een organisatie met zijn vele stakeholders en tegengestelde belangen goed worden opgelost.

Lees ook:Weg met HRM! Stel de mens weer centraal

Open mind vereist

Open staan voor veranderingen, andere benaderingen dan het gebruikelijke en het bewezene. Die grondhouding is essentieel om dit boek goed te kunnen gebruiken. De auteurs zien vooral kansen, waar anderen wellicht uitdagingen en problemen zien. Maar net als de meeste H- of P-georiënteerde mensen vinden de auteurs dat werk ten dienste moet staan van de mensen die het uitvoeren. Zorg dat we kunnen blijven doen waar we het beste in zijn, zoals creatief denken, emotionele intelligentie gebruiken, knopen doorhakken, communiceren met andere mensen en anderen iets waardevols leren. Een citaat uit hoofdstuk 2, met de inleiding is dat de onmisbare basis voor de rest van het boek.

Tip>>> Bekijk het interviews met HX Factor-auteur Hans van der Heijden

Taalpuristen

Het boek is minder geschikt voor taalpuristen. Ongetwijfeld zullen de auteurs tegenwerpen dat Nederlandse equivalenten de lading niet geheel dekken. Zo is ‘medewerkersbeleving’ een wat magere vertaling voor ‘employee experience’. Maar ‘reskilling’ om vaardigheden aan te duiden nodig voor de overstap naar een ander beroep? How’s about omscholen? En wat dacht je van bijscholen om de veranderende vraag naar vaardigheden in het eigen beroep bij te houden, in plaats van… upskilling, inderdaad.

Design thinking

Sommige auteurs zoeken de Engelse termen wel erg op. Zo is een overzicht van interacties tussen medewerkers en organisatie een journey framework of journey portfolio. En wat dacht u van een employee-experiencereis? Dan maar liever alles in het Engels. Die uitbrander van Japke komt toch wel. Zeker als drie consultants vertellen over hun aanpak voor het ontwerpen van een geweldige employee experience, die is geworteld in design thinking. Niet dat de Nederlandse vertaling van dit begrip veel duidelijkheid brengt: een probleemoplossende filosofie die zich richt op mensen, om oplossingen te creëren die intuïtief zijn en waarde toevoegen. (…) Gelukkig is een begrippenlijst (geen glossary) opgenomen achterin het boek. Toch geldt: voor wie over het Engelse taalgebruik heen stapt, heeft dit boek écht wat te bieden.

De HX Factor onder redactie van Hans van der Heijden en Ronald Meijer (ISBN 978-946-21-56340).

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel tot het succes ervan ligt in handen van de direct leidinggevende.

Zo voorkom je dat medewerkers ontslag nemen

Zo voorkom je dat medewerkers ontslag nemen

In tijden waarin werkzoekenden de keuze hebben uit meerdere banen, moeten werkgevers niet alleen hun best doen om de juiste mensen aan te trekken. Maar ze moeten vooral een aantrekkelijke werkgever zijn voor de mensen die ze al in dienst hebben.

'Datagedreven HR is de sleutel tot zero talent waste'

'Datagedreven HR is de sleutel tot zero talent waste'

Werkgevers zitten op een goudmijn aan data, stellen senior arbeids- en organisatiepsychologen Jeffrey Schenk en Jurrian Zoeteweij van Assessio. Het is nu het moment om die data efficiënt in te zetten. "Met een innovatief HR-platform kun je afscheid nemen van ouderwetse functieprofielen en meer kijken naar de persoon, zodat je geen talent meer verspilt in je organisatie. Want dat kost heel veel geld."

Deze wetten, regels en subsidies ondersteunen duurzame inzetbaarheid

Deze wetten, regels en subsidies ondersteunen duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is van belang voor de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers en hun betrokkenheid en werkgeluk. Er zijn diverse wetten, regels en subsidies die duurzame inzetbaarheid bevorderen. Een overzicht.

Wettelijke inschaling van opleidingen komt eraan

Wettelijke inschaling van opleidingen komt eraan

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen. Werknemers en werkgevers krijgen door de wet beter inzicht in het niveau van opleidingen.

Nederland, Den Haag, 17 sept. 2024
   Koffertje Miljoenennota 2025 
 Eelco Heinen VVD Minister van Financien heeft dinsdagmiddag de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. De Miljoenennota is de begroting voor het komende jaar 2025 /  Op de derde dinsdag in september is de traditionele aanbieding van het koffertje op Prinsjesdag tijdens de opening parlementaire jaar.
 foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Experts arbeidsmarkt: 'Eerder aangekondigde hervorming gaat door, het...

Er is geen nieuw beleid aangekondigd voor wat betreft de hervorming van de arbeidsmarkt. Dit kabinet gaat door met de al ingezette hervorming. Dat geeft rust, zeggen experts. Het is nog wel wachten op de precieze uitwerking.

Bekijk hier PW. Magazine #4 (september 2024)

Bekijk hier PW. Magazine #4 (september 2024)

In dit werkboek vind je uitgebreide schema's en tests waarmee je kunt checken waar jouw organisatie staat qua digitalisering en HR-data.

Dit zijn kansen en risico's van AI volgens HR-wetenschappers

Dit zijn kansen en risico's van AI volgens HR-wetenschappers

Artificiële intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en ook HR ontkomt er niet aan. Wat betekent dit voor jouw dagelijkse werk? De kansen en risico's op een rij.

8 vragen en antwoorden over de verplichte CO2-rapportage woon-werkverkeer

8 vragen en antwoorden over de verplichte CO2-rapportage...

Sinds 1 juli 2024 moeten werkgevers de CO2-uitstoot van hun werknemers rapporteren. Wat moet je daarvoor doen?

Bekijk hier PW. Magazine #3 (juni 2024)

Bekijk hier PW. Magazine #3 (juni 2024)

Lees in dit magazine over de CRSD-rapportage, de rol van HR bij medewerkers met geldzorgen en het optimaliseren van HR-processen.

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Een tuinbouwbedrijf biedt zijn werknemers gratis gezonde lunchmaaltijden aan. Maar vallen deze maaltijden, als onderdeel van het arbobeleid, onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen? De Hoge Raad geeft duidelijkheid.