1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Een fiets van de zaak: dit zijn de mogelijkheden

Fietsen is goed voor de vitaliteit van je medewerkers. Maar fietsen is niet alleen goed voor je medewerkers, het draagt ook bij aan een positief imago van je organisatie. Een fiets van de zaak is aantrekkelijk in het kader van goed werkgeverschap, maar het is ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde om het verschil te maken op een onrustige arbeidsmarkt.

Een fiets van de zaak: dit zijn de mogelijkheden
Met een fiets van de zaak werken medewerkers aan hun vitaliteit en het is een prima arbeidsvoorwaarde.

Maar liefst één op de drie werknemers in Nederland zegt in de nabije toekomst anders naar het werk te willen reizen. En de fiets speelt daarin een voorname rol. Medewerkers die ver van hun werk wonen kunnen de fiets inzetten in combinatie met het openbaar vervoer. Wonen ze dichterbij, dan kunnen ze helemaal naar het werk fietsen. Zeker met de sterke opkomst van de elektrische fiets (met trapondersteuning tot 25 km/u) en de speed pedelec (trapondersteuning tot 45 km/u) kunnen medewerkers op de fiets een grotere afstand overbruggen dan vroeger.

Een ander voordeel is dat fietsen relatief goedkoop is. Van alle mobiliteitsmiddelen heeft het de laagste kosten per afgelegde kilometer. En bedenk ook even hoeveel fietsen je kunt stallen op één autoparkeerplaats. Het kan je organisatie enorm veel geld besparen aan dure parkeerplekken. Een actief fietsbeleid heeft dus nogal wat voordelen. Maar wat zijn de mogelijkheden rondom het aanbieden van een fiets van de zaak? De mogelijkheden op een rij.

Fiets vergoeden of verstrekken

Het is dit jaar extra aantrekkelijk om een fiets te vergoeden of verstrekken via de werkkostenregeling. Normaal gesproken kun je als werkgever 1,7% van de bruto loonsom onbelast vergoeden, dit jaar is dat vanwege de coronapandemie tijdelijk verhoogd naar 3%. Zo kun je fiscaal aantrekkelijk een fiets kopen voor je medewerker.

Het is dit jaar extra aantrekkelijk om een fiets te vergoeden of verstrekken via de werkkostenregeling”

Je kunt kiezen of je de kosten zelf draagt of dat je de medewerker de fiets laat betalen via het brutoloon. In het eerste geval kun je als organisatie natuurlijk niet meer stuk bij je personeel, maar ook bij bruto-uitruil profiteert je medewerker aanzienlijk omdat hij de fiets betaalt vanuit zijn brutoloon. Voordeel voor je organisatie is dat je na aanschaf niet meer hoeft om te kijken naar de fiets. De medewerker wordt eigenaar van de fiets en moet dus ook zelf zorgen voor aanvullende kosten zoals uitrusting, reparaties en verzekering. Voordeel voor je medewerker is dat deze regeling geen invloed heeft op de reiskostenvergoeding. Let wel goed op dat je het plafond van de werkkostenregeling niet overschrijdt.

Fiets ter beschikking stellen

Een andere veel gebruikte vorm is het ter beschikking stellen van een fiets. Bij ter beschikking stellen blijf je als organisatie eigenaar van de fiets, de medewerker krijgt hem in bruikleen. Bij je medewerker wordt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij zijn inkomen opgeteld als bijtelling voor het privégebruik van de fiets. Je werknemer mag de fiets dan onbeperkt ook privé gebruiken.

Bij ter beschikking stellen blijf je als organisatie eigenaar van de fiets, de medewerker krijgt hem in bruikleen”

Wil je als organisatie wel een fiets ter beschikking stellen, maar daar verder geen kosten aan hebben, dan heb je de mogelijkheid om het maandelijkse termijnbedrag in te houden op het brutoloon van je medewerker. Je medewerker profiteert – naast het feit dat hij zelf niet hoeft te investeren in een fiets – van een fiscaal voordeel ten opzichte van het betalen uit zijn nettoloon.

Leasefiets aanbieden

Een relatief nieuwe manier om een fiets aan te bieden is door middel van de leasefiets van de zaak. Ook hierbij betaalt je medewerker 7% bijtelling voor het privégebruik. Het grote voordeel van leasen is dat je een all-in prijs betaalt, waardoor je minder administratieve rompslomp hebt. Ga maar na: onderhoud, reparaties en eventueel pechhulp en verzekering zijn al in de maandelijkse prijs inbegrepen. Je weet dus waar je aan toe bent en dat geldt ook voor je medewerker. Bij leasen blijft de leasemaatschappij eigendom van de fiets tot het einde van het leasecontract. In veel gevallen kan de medewerker aan het eind van het contract de fiets overnemen van de leasemaatschappij.

Meer mogelijkheden

Je ziet dat de mogelijkheden om je medewerkers financieel aantrekkelijk naar het werk te laten fietsen steeds uitgebreider worden. Daarnaast verbetert het aanbod van goede e-bikes (bijvoorbeeld met een grotere actieradius), waardoor de fiets een logisch alternatief is voor andere vervoersmiddelen. Informeer jezelf en je medewerker goed over alle mogelijkheden van de verschillende soorten fietsen. Bij een BOVAG-fietsbedrijf kunnen ze alles vertellen over het leasen of kopen van een fiets. Bovendien kunnen ze je medewerker gericht adviseren voor zijn gebruik en specifieke wensen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BOVAG.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

Voorbeeldbrief bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden

Voorbeeldbrief bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden

Gebruik deze voorbeeldbrief 'Bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden' om een wijziging van arbeidsvoorwaarden aan je werknemer te bevestigen.

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?

Alles wat HR moet weten over jeugd- en vakantiewerk

Alles wat HR moet weten over jeugd- en vakantiewerk

Werkenden onder de 18 jaar vallen onder het gewone arbeidsrecht. Wel gelden er voor deze werknemers speciale regels. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over jeugd- en vakantiewerk.

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.