De privéproblematiek vraagt steeds meer aandacht van mensen. Er zijn bijvoorbeeld nog nooit zoveel relaties beëindigd als de afgelopen tijd. Ondanks onze welvaart neemt de armoede en financiële problematiek verder toe.
Dit alles kan leiden tot mentaal verzuim; je medewerker is er met z’n hoofd niet meer bij en is maar half zo productief. Dat leidt tot rendementsverlies en als het langer duurt zelfs tot verzuim.Er is volgens arbodienst Capability behoefte aan een innovatieve oplossing waarmee de oorzaken van stress-gerelateerde problematiek in een vroegtijdig stadium aangepakt kunnen worden.
Mentaal verzuim neemt toe
“Mentaal verzuim an sich is niks nieuws,” stelt Ronald Donkers, commercieel directeur van arbodienst Capability. “Ik zie al jaren dat 70% van het langdurig verzuim te maken heeft met coping. Mensen kunnen het niet meer aan, of ze denken dat, en ze melden zich ziek. Blijven ze dat langdurig, dan is er nauwelijks nog plek voor ze op de arbeidsmarkt. Daar maak ik me nu zorgen over. Want nu met de spanningen rondom Covid-19, neemt het mentaal verzuim nog eens met 25% toe als je de media mag geloven. Dat kan zo niet langer, want werkgevers betalen mogelijk nog jarenlang de rekening als medewerkers in de verzuimfuik belanden. En de medewerkers komen alleen maar verder in de problemen.”
Er moet anders met het fenomeen verzuim omgegaan worden, stelt Donkers. "De Wet verbetering poortwachter, is bedoeld om het aantal langdurig zieke werknemers terug te dringen, maar zorgt ervoor dat een verzuimmelding wordt gemedicaliseerd. Dat is de verkeerde weg, als de oorzaak daar niet ligt. Als je werkt aan de onderliggende oorzaak, kan een verzuimmelding in veel gevallen worden voorkomen.”
Inzicht in wat er speelt
Om medewerkers mentaal gezond te houden, kan het platform Qragt hulp bieden aan werkgevers “Elke werkgever kan zijn mensen hierop aansluiten en de medewerker kan zijn verhaal kwijt, want het begint bij inzicht krijgen in wat er speelt. Dat delen we ook niet met de werkgever, wat je deelt met Qragt blijft bij Qragt. Mensen kunnen dus veilig en anoniem hun zorgen kwijt en krijgen daarbij richting en ondersteuning indien nodig.”
“De balanscoaches van Qragt zijn in principe HR-specialisten, die psychologisch extra geschoold zijn of in de verzuimpreventie hebben gewerkt”, vertelt Iris Wieling (operationeel directeur). “Zij geven richting, luisteren zonder te oordelen en helpen om een weg uit je problemen te vinden die de oorzaak zijn van een verstoorde werk-privébalans.”
“Wat verder ook leuk is, is dat er een combinatie in zit met Online Academy van NCOI en er ligt een samenwerking met Startpunt Geldzaken van het Nibud. Zo kan elke werkgever zijn mensen echt iets bieden van grote toegevoegde waarde in deze tijd.”
Samenwerking met MCN
De oplossing van de arbodienst sprak ook MCN aan. Het Managers Carbon Network is een uniek zakelijk netwerk van met name beslissende managers, directieleden en executives van toonaangevende bedrijven. MCN biedt het programma momenteel aan als extra benefit voor de bij het netwerk aangesloten leden. “Toen we over de verzuimpreventietool hoorden, waren we gelijk enthousiast. Hoe mooi is het als je kunt investeren in het welzijn en werkgeluk van jouw leden, terwijl je tegelijkertijd het ziekteverzuim binnen bedrijven verlaagt?” aldus Elise Brand, head of Operations & Client Relations bij MCN.
“Qragt leert onze leden in balans te blijven op het gebied van gezondheid en werk. Veel mensen raken in deze tijden gestrest en hebben niet door dat sommige dingen om directe actie vragen. De balanscoach helpt hen om samen te zoeken naar een gepaste oplossing hiervoor. De reacties zijn erg positief. Zeker nu mensen er achter komen dat het hun ook financieel inzicht kan bieden. Je kunt namelijk een eigen geldplan op maat creëren om de eigen financiën op orde te krijgen. Tot dusver bevalt de samenwerking goed.”
Dit artikel is gesponsord door Qragt, net als arbodienstverlener Capability onderdeel van de Galliata Groep.