1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Hoe wordt een logistieke HR-afdeling meer data-driven?

De HR-afdeling meer data-driven maken. Die wens staat hoog op het lijstje van veel HR-managers. Niet onlogisch. De systemen waarmee we vandaag de dag werken, verzamelen nou eenmaal veel data. Deze data zijn in potentie een enorme bron van kennis. Bedrijven die data weten te transformeren naar kennis en die kennis kunnen omzetten naar beleid, zijn over het algemeen een stuk toekomstbestendiger.

Hoe wordt een logistieke HR-afdeling meer data-driven?
Lisanne Kemps, accountmanager bij Nedap Staffing Solutions.

HR metrics en HR analytics

Geen wonder dat ook ‘data driven HR’ een populair onderwerp is in webinars, trainingen en opleidingen. De HR-afdeling is een enorme vergaarbak van data. Denk bijvoorbeeld aan ziekteverzuim, de gemiddelde leeftijd van afdeling X, in- en uitstroom van medewerkers of de procentuele verhouding tussen vast en flexibel personeel. Deze verzamelde data vallen onder de noemer HR metrics. HR metrics is de verzamelnaam voor (statische) data die je op orde moet hebben om de volgende stap te kunnen nemen: HR analytics.

HR analytics is de kunst van het leggen van verbanden op basis van HR metrics. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zomaar wat willekeurige vragen die beantwoord kunnen worden met HR analytics:

  • wat is het effect van 1,5% collectieve loonsverhoging (X) op ons personeelsverloop (Y)?
  • is ons ziekteverzuim (Y) gedaald na installatie van het nieuwe ventilatiesysteem (X)?
  • kan de voorspelde hoeveelheid extra werk in het hoogseizoen(Y) worden opgevangen met 15% extra flexkrachten (X)?

Nogmaals: er zijn talloze manieren om HR analytics te bedrijven.

Softwarematige ondersteuning

Voor veel HR-afdelingen is dat nog wel een brug te ver, constateert Lisanne Kemps, accountmanager bij Nedap Staffing Solutions. “En dat is absoluut geen onwil. Elke HR-professional ziet de meerwaarde van een datagedreven beleid. Het probleem is het gebrek aan softwarematige ondersteuning om zuivere data, oftewel metrics, te verzamelen. En zonder HR metrics geen HR analytics.”

Via diverse systemen vergaart een organisatie data, bijvoorbeeld met ERP- en CRM-systemen of met kwaliteitsmanagementsystemen. Iedere afdeling heeft andere behoeften en belangen omtrent data. Zo ligt de focus van een HR-afdeling vanzelfsprekend op de medewerkers. HR-afdelingen binnen productiebedrijven en distributiecentra besteden relatief veel tijd en aandacht aan het roosteren en de urenregistraties van personeel.

Zuivere urenregistraties zijn een belangrijke bron voor data driven HR.”

Urenregistraties als databron

De gewerkte uren binnen een bedrijf, ploeg, afdeling of productielijn, kunnen relevante informatie bieden voor een HR-afdeling. Of zoals Lisanne stelt: “Zuivere urenregistraties zijn een belangrijke bron voor data driven HR. Je wilt betrouwbare analyses van urenverdelingen over bepaalde periodes, vestigingen of productielijnen. Ook wil je zien of roosteren en realisatie overeenkomen. Daarnaast is het zeer relevant om te weten wat de verlofsaldo’s van medewerkers zijn en hoeveel contracturen zij nog hebben voor een bepaalde periode. Dat laatste helpt dan weer bij het afwegen welke medewerkers voor de komende dag of week juist wel of juist niet ingezet moeten worden. Kortom, data uit een urenregistratiesysteem kunnen jou de middelen geven om gefundeerde beslissingen te nemen.”

Urenregistratie-scan

Lisanne vervolgt haar betoog: “Toch zal je dan eerst een zuivere data-stroom rondom urenregistraties moeten krijgen. Om te achterhalen of dat binnen jouw organisatie het geval is, hebben wij de urenregistratie-scan ontwikkeld. Een eenvoudige zelfscan die je vertelt hoe het is gesteld met de urenregistraties binnen jouw organisatie én waar de eventuele verbeterpunten zitten.”

Bekijk of jouw huidige urenregistratiesysteem de juiste basis biedt voor data driven HR: Doe de urenregistratie-scan.

Dit artikel is gesponsord door Nedap Staffing Solutions

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.