1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

7 tips voor het wow-effect in de online opleiding

Diederik Slob, directeur innovatie opleidingen van Vakmedianet, was ondanks diverse pogingen niet enthousiast over online opleiden. Het aanbod was mager en het publiek was niet snel te porren. Nu is hij een bekeerling: "We bieden nu puntje-van-je-scherm-garantie." Dit zijn zijn zeven tips om de online opleiding onweerstaanbaar te maken.

7 tips voor het wow-effect in de online opleiding
Diederik Slob

In dit laatste halve jaar heb ik als innovatiemanager meer geleerd dan in de twintig jaar ervoor. Alles wat we ooit bedachten om online te leren op te zetten (inclusief alle argumenten om het niet te doen), moesten we opeens in de praktijk brengen. We zijn het gewoon gaan doen. Met wat vallen en opstaan zien we dat onze deelnemers dit accepteren. Zeven belangrijke lessen die de online opleiding laat concurreren met het klasje.

--> lees ook:Opleidingstrends 2021: ‘Nog meer versnelling in opleidingen door digitalisering’  

Les 1: denk als een tv-maker

Opleiden is meer dan het overdragen van kennis. Het gaat ook om inspireren en enthousiasmeren. Denk bijvoorbeeld aan Voice of Holland, die bereikt miljoenen mensen. Een sterke online opleiding maakt gebruik van de magie van een sterk tv-format. Stel een heldere, actuele vraagstelling centraal, creëer verwachtingen, daag het publiek uit en presenteer verrassingen.

Les 2: benut de factor tijd

Het grote voordeel van een online opleiding is dat die tijdonafhankelijk gevolgd kan worden. Komt het nu niet uit, dan later. Iets gemist, dan kijk je terug. Ben je baas over de tijd, dan ben je onafhankelijk van de ruimte. Variatie en effecten kun je beter voorbereiden in een studiosetting dan in een klaslokaal.

Les 3: een les is een uitzending

Een online opleiding vraagt om deelnemers die bingewatchen. Zet daarvoor middelen in als licht en geluid. Niets is dodelijker voor een online les dan docenten met overbelichte, bleke gezichten of met grote slagschaduwen achter hen. Voorkom een geluidskwaliteit die zo slecht is dat de deelnemer vergeefs de volumeknop hoger draait. Verder is stilstand een killer. Zorg voor variatie in shots en opnamen vanuit verschillende posities. Een les is pas goed als de omgeving ook professioneel is.

Door deze zeven lessen is de online opleiding niet langer second best. Het is een volwaardig alternatief geworden voor het klassikale lesprogramma. Dit is nog maar het begin. Let maar op: online opleidingen worden steeds beter en steeds mooier!”

Les 4: betrek het publiek erbij

De technologie helpt om het publiek rechtstreeks te betrekken bij een online les. Denk aan een live chat, waarbij deelnemers online vragen stellen. Rechtstreeks meepraten op uitnodiging van de docent is ook mogelijk. De docent kan ook deelnemers verdelen in groepen en opdrachten laten uitvoeren, polls houden onder de groep, deelnemers ervaringen laten delen en debat live faciliteren. Actief meedoen is boeiender dan alleen kijken en luisteren.

>>> Tip: Bekijk onze HR Trainingen

Les 5: vertel story’s in plaats van les te geven

Een online opleiding heeft bijna meer aan een scriptschrijver dan aan een docent. Een verhaal vertellen is namelijk het geheim van een aantrekkelijke les. Deze wetmatigheid is van alle tijden, maar geldt des te meer voor digitale lessen. Verhalen nodigen uit tot luisteren. Daar wordt een les niet minder van, want een verhaal is net zo informatief als een les. Het verschil is de aanwezigheid van een spanningsopbouw. Een sterke onlineopleiding is daarom opgebouwd uit diverse storylines die de deelnemers letterlijk bij de les houden.

Les 6: van klasje tot town hall meeting

Waar het klasje een maximale bezetting kent van een stuk of twintig deelnemers, kunnen er online veel meer mensen deelnemen aan een opleiding. Online lessen kunnen wel duizend mensen of zelfs meer bedienen. Een volle digitale zaal vraagt om een andere aanpak door de docent. Zo wordt een interactief debat met de deelnemers moeilijker. Polls daarentegen worden juist interessanter, omdat ze de mening en de ervaringen peilen van een grotere groep.

Les 7: zet een sterk leermanagementsysteem in

Als deelnemer is het prettig als je na een opleiding gelijk de terugkoppeling ontvangt, bijvoorbeeld over de inhoud, persoonlijke scores, tips en administratieve zaken. Een learning management system (LMS) helpt alle leeractiviteiten en trainingen binnen een organisatie te beheren. Het systeem informeert over de prestaties van lopende en afgeronde opleidingen. Het is een continue bron voor verbetering van online lesgeven.

PW. Academy

      • De PW. Academy biedt vele online opleidingen. Je kunt kiezen uit een gevarieerd aanbod van programma's. Thuis online, maar toch klassikaal met andere cursisten. Ontdek de voordelen van een digitale werkplek!

    Agenda Online Opleidingen.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

HR, je voegt meerwaarde toe door minder te doen

HR, je voegt meerwaarde toe door minder te doen

In pogingen om medewerkers te ondersteunen, vragen we te veel van hun tijd en aandacht. Er is een nieuwe mindset nodig, schrijft Anne Doeser, lead HR innovatiehub bij de Rabobank.

Neurodiversiteit voegt waarde toe aan je organisatie

Neurodiversiteit voegt waarde toe aan je organisatie

Beschouw neurodiversiteit als vormen van diversiteit en creëer een employer journey waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt, adviseert expert Heleen Mes.

Schiphol-CHRO Esmé Valk: "We hebben volgens mij voor het eerst in Nederland in een aanbesteding de eisen aan kwaliteit van werk meer gewicht gegeven dan de prijs." Foto: Guido Benschop

CHRO Royal Schiphol Group: 'Mijn doel is de magie en de trots op...

Schiphol is een wereld waar alles en iedereen samenkomt. Dat is precies wat Esmé Valk, CHRO bij Royal Schiphol Group, zo aanspreekt.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Wakker het vuur in je organisatie aan in 4 stappen

Wakker het vuur in je organisatie aan in 4 stappen

Werkgeluk en verandermanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met Happy Change Management verander je het gedrag en zorg je voor meer werkgeluk in je organisatie.

In 4 stappen naar een betere digitale employee experience

In 4 stappen naar een betere digitale employee experience

Heeft HR een rol in de digitale employee experience (DEX)? Absoluut. Met deze 4 stappen realiseert jouw organisatie een betere DEX.

Een goed georganiseerde employee experience: dit doen koplopers

Een goed georganiseerde employee experience: dit doen koplopers

Bij 60% van de HR-professionals staat employee experience hoog op de agenda, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe organiseer je dit? Expert Heleen Mes deelt 4 praktijkvoorbeelden.

Jan Carel Uylenberg van AS Watson
Foto: Guido Benschop

HR-directeur Kruidvat: 'Het hele HR-beleid draait om de favoriete...

De HR-strategie van AS Watson, bekend van Kruidvat en Trekpleister, draait om één duidelijke missie: de favoriete werkgever zijn én blijven. HR-directeur Jan Carel Uylenberg legt uit hoe het bedrijf daar met 4 HR-pijlers aan werkt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.