Eind november werd bekend dat medewerkers met een ziektekostenverzekering bij Menzis vanaf volgend jaar ook via de bedrijfsarts een gecombineerde leefstijlinterventie kunnen aanvragen. De gecombineerde leefstijlinterventie is eigenlijk bedoeld voor individueel gebruik, een bedrijfsmatige aanpak bestaat in die zin niet. Maar juist organisaties kunnen flink profiteren als medewerkers vitaler worden. Vitalere medewerkers zijn immers productiever en verzuimen minder.
"Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een goed startpunt om vitaliteit en leefstijl onder de aandacht te brengen bij medewerkers", zegt Gerko Riedstra. Hij is directeur en oprichter van TIGRA, een bedrijf dat zich al 25 jaar bezighoudt met het optimaliseren van gezondheid en inzetbaarheid bij medewerkers. Een PMO is een uitgebreid onderzoek op het gebied van gezondheid en werk. Hierin worden medische zaken meegenomen, en er is aandacht voor aspecten zoals werksfeer, stress en lichamelijke belasting. Geen organisatie is hetzelfde, dus een PMO is overal anders. Een werkgever is – volgens de Arbowet – verplicht om zijn medewerkers periodiek de gelegenheid te geven om een PMO te ondergaan.
Lees ook: Een versnelde route naar een gezonde leefstijl
Voorkeursleveranciers HR
Welke bedrijven schakelt HR het liefst in? Dit is inzichtelijk gemaakt in het Partner of Choice-onderzoek 2020 van PW. Daarin vind je winnaars én challengers in zes categorieën. HR-professionals zetten Menzis op plek 4 als het gaat om gezondheid & vitaliteit en op de eerste plek als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Alle resultaten van het onderzoek staan in het digimagazine Partner of Choice.
Leefstijlproblematiek
"Bij het uitvoeren van een PMO wordt in kaart gebracht wat de leefstijlgerelateerde gezondheid, het werkvermogen en arbeidsgerelateerde gezondheid is", aldus Riedstra.
Niet alleen wordt gekeken naar het individu, maar de organisatie krijgt via een dashboard ook een helder overzicht van het totale werkvermogen binnen de organisatie. "We kunnen wel stellen dat veel medewerkers bij diverse bedrijven kampen met leefstijlgerelateerde problemen’, aldus Riedstra.
Doordat medewerkers het via een PMO zwart op wit krijgen dat ze bijvoorbeeld een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, zijn ze eerder bereid om met hun eigen leefstijl aan de slag te gaan. "Dat komt met name omdat we de resultaten van het PMO individueel met medewerkers bespreken. Op dat moment zijn mensen ook daadwerkelijk bereid om te veranderen. Dan helpt het ook als ze daarvoor niet nog eerst naar de huisarts hoeven voor een verwijzing", zegt Riedstra.
Je moet het ijzer dus smeden als het heet is. Een andere toegevoegde waarde van het bedrijfsmatig aanpakken van een gecombineerde leefstijlinterventie is dat het voor de medewerker eenvoudiger in te passen is binnen zijn eigen ritme en routines. Naar het werk gaat hij toch al, dus waarom niet gelijk daar een groepsbijeenkomst volgen? Dat scheelt tijd en gedoe in de avonduren.
Belangrijk tegen corona
Juist tijdens de coronapandemie is de aandacht voor een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. Onlangs nog werd het belang hiervan onderstreept door verschillende deskundigen (waaronder Diederik Gommers van Erasmus MC), bestuurders (waaronder Ruben Wenselaar van Menzis) en wetenschappers (waaronder Erik Scherder van de Vrije Universiteit) in een brandbrief aan het kabinet. Door bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen kunnen mensen hun immuunsysteem versterken.
Volgens de deskundigen, onder wie Diederik Gommers en Erik Scherder, kan dat ertoe leiden dat een corona-infectie minder ernstig verloopt. "Wat dat betreft is het alleen maar goed dat er nu extra barrières worden weggenomen om aan de slag te gaan met hun leefstijl’, aldus Riedstra. Ongeveer 7.000 mensen maken nu gebruik van de gecombineerde leefstijlinterventie. Maar het zou mooi zijn als dit aantal snel toeneemt.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Menzis