1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Praktijkgids Pensioenen 2021

In de Praktijkgids Pensioenen vindt u actuele en betrouwbare informatie die van belang is voor staffunctionarissen die het pensioenbeleid van de organisatie in hun pakket hebben, maar ook voor iedereen die vragen heeft over dit onderwerp.

Praktijkgids Pensioenen 2021

De Praktijkgids is gericht op de dagelijkse gang van zaken in bedrijven en andere organisaties. De toepassing van wettelijke rechten en plichten staat centraal en u krijgt tal van handige tips en voorbeelden die ontleend zijn aan de dagelijkse praktijk.

Aan de orde komen:

  • opbouw van het Nederlands pensioenstelsel waarbij we onder meer aandacht besteden aan socialezekerheidsregelingen, aanvullende pensioenregelingen en privéregelingen;
  • pensioen in de toekomst (welke ontwikkelingen zijn er te verwachten en wat kun je hier nu al mee?);
  • daarbij ook de informatie die u nodig heeft over het concept wetsvoorstel toekomst pensioenen;
  • aandachtspunten voor de werkgever bij pensioen;
  • rechten van de werknemer;
  • praktische aspecten van de uitvoering van de pensioenregeling;
  • dekkingsgraden van pensioenfondsen: wanneer mogen pensioenen gekort worden en hoe werkt dit in de praktijk?;
  • fiscale behandeling van pensioenen;
  • pensioen in de jaarrekening;
  • gevolgen voor pensioen bij bijzondere gebeurtenissen zoals faillissement, echtscheiding, ontslag, overlijden en arbeidsongeschiktheid;
  • de invloed van de AVG op pensioenregelingen in de praktijk.

Jaarlijks wordt de Praktijkgids weer volledig geactualiseerd. Belangrijke thema’s van dit jaar zijn: het concept wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen, de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen, het definitieve einde van de levensloopregeling en nieuwe fiscale regelgeving over de samenloop van een verzekerde regeling met een verplichtgestelde regeling bij een pensioenfonds.

De hoogte van de maximaal mogelijke pensioenopbouw is tussen 2013 en 2018 fors gedaald waardoor de noodzaak om door te werken ook financieel voor de meeste aanwezig zal zijn. Deze gids geeft praktische tips over pensioen, de communicatie hierover en de zorgplicht van de werkgever ten aanzien van zijn pensioenregeling.

Bestellen

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Het opnemen van een aantekening in een personeelsdossier is niet altijd toegestaan, blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter. De werknemer was het niet eens met de schriftelijke waarschuwing die de werkgever had opgenomen en vocht de werkgever aan in een rechtszaak. En met succes!

Praktijkgids Sociale Zekerheid 2022

Praktijkgids Sociale Zekerheid 2022

In deze Praktijkgids komen alle belangrijke wettelijke regelingen aan bod die betrekking hebben op werkloosheid, verzekering van ziektekosten, premieheffing, zelfstandigheid, ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, re-integratie, ontslag, pensioen, en sociale zekerheid. Bij alle regelingen is de contractuele relatie tussen werkgever en werknemer, en vooral ook de manier waarop daarmee in de praktijk wordt omgegaan, in belangrijke mate bepalend voor de toepassing van de socialezekerheidswetgeving. De werknemer heeft op zijn beurt, als hij aanspraak wil maken op een uitkering of voorziening, onder andere te maken met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de gemeente of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Genderkwesties op het werk: waarom zou je onderscheid maken?

Genderkwesties op het werk: waarom zou je onderscheid maken?

Steeds meer mensen komen ervoor uit dat ze zich niet thuis voelen in het hokje man of vrouw. Een inclusieve werkvloer betekent dat iedereen zichzelf mag zijn. Hoe kan HR hieraan bijdragen?

Is een werkgever verplicht om pensioen aan te bieden? Let op, het antwoord kan miljoenen schelen

Is een werkgever verplicht om pensioen aan te bieden? Let op, het...

In Nederland hebben werkgevers in principe de vrijheid om te bepalen of zij wel of niet de arbeidsvoorwaarde pensioen willen aanbieden aan de medewerkers.

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van zaken

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van...

Nog weinig werkgevers met een verzekerde pensioenregeling hebben de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel gemaakt.

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk.

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.

Personeelsdossiers: zo werkt HR veiliger en veel efficiënter

Personeelsdossiers: zo werkt HR veiliger en veel efficiënter

Het is voor HR-afdelingen essentieel om handmatige processen te transformeren in digitale workflows. Een van de belangrijkste stappen daarin is het digitaliseren van personeelsdossiers. "Dat vermindert papierwerk en verhoogt de nauwkeurigheid, snelheid en toegankelijkheid van personeelsgegevens." Maar ook door de AVG ontkom je niet meer aan digitalisering.

Kabinet neemt extra maatregelen voor overgang naar nieuwe pensioenregeling: een overzicht

Kabinet neemt extra maatregelen voor overgang naar nieuwe...

Pensioenuitvoerders en sociale partners maken de komende jaren de overstap naar nieuwe pensioenregelingen. Het kabinet wil deze overgang goed monitoren. Dit blijkt uit de Miljoenennota.

Prinsjesdag 2024: dit zijn de plannen die nu al bekend zijn

Prinsjesdag 2024: dit zijn de plannen die nu al bekend zijn

Coalitiepartijen zijn het eens geworden over de Rijksbegroting. De nieuwe Miljoenennota en het Belastingplan 2025 worden op dinsdag 17 september aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Dit weten we nu al van de plannen.

Checklist overgang naar nieuwe pensioenregeling

Checklist overgang naar nieuwe pensioenregeling

HR moet aan de slag met de nieuwe Pensioenwet. Begin met de inventarisatie van de huidige pensioensituatie en bepaal de arbeidsvoorwaardenstrategie. Deze checklist neemt je mee in alle belangrijke stappen.

Regeringscommissaris transitie pensioenen: 'HR moet duidelijk maken dat actie noodzakelijk is' 

Regeringscommissaris transitie pensioenen: 'HR moet duidelijk maken...

De pensioenhervorming vraagt om de inzet van HR om deadlines te halen en medewerkers goed te informeren. Fieke van der Lecq, regeringscommissaris transitie pensioenen, geeft tips.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.