1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

De meeste pensioenfondsen korten niet. Waarom is dat toch geen goed nieuws?

Pensioenfondsen hebben het door de lage rekenrente en de coronacrisis niet makkelijk. Toch hoeven ze veelal niet te korten in 2021. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is in pensioenland.

De meeste pensioenfondsen korten niet. Waarom is dat toch geen goed nieuws?

Dat zegt Robbert van Woerden, partner bij Themis Pensioen Professionals en hoofdredacteur van Pensioen & Praktijk. Van Woerden is een van sprekers tijdens de HR Actualiteitendag. Hoewel de wet voorschrijft dat pensioenfondsen bij een dekkingsgraad van 104 procent moeten korten, heeft minister Koolmees de bandbreedte voor dit jaar fors verruimd. Pas wanneer de dekkingsgraad onder de 90 procent zakt, moeten de fondsen het mes in de opgebouwde pensioenen zetten. Die situatie is voor de meeste fondsen niet aan de orde.

De HR Actualiteitendag gemist? Kijk de bijdrage van Robbert van Woerden terug op PW. pro

Toekomstige pensioenopbouw

Goed nieuws dus. Of toch niet? Van Woerden plaatst kanttekeningen bij al te veel optimisme. Want hoewel veel fondsen de huidige pensioenen ongemoeid kunnen laten, hebben ze wel gesneden in de opbouw van toekomstige pensioenen. En dat gaat niet om kleine bedragen. Zo is de opbouw voor het pensioenfonds van de vleesverwerkende industrie verlaagd van 1,56 procent naar 1,18 procent. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet schokkend, maar is toch een verlaging van 24 procent.

Uitgesteld loon

Robbert van Woerden

"Stel dat je de ene maand 100 euro aan loon betaalt, maar de maand daarop nog maar 76 euro. Ik denk dat je werknemer dan heel boos wordt", zegt Van Woerden. "Maar op de een of andere manier gebeurt dat niet als het gaat om pensioen. Terwijl pensioen niets anders is dan uitgesteld loon."

En de vleesverwerkende industrie is niet eens de sector waar het pensioenfonds de hardste klappen krijgt. Van Woerden: "De schoonmaakbranche heeft het ook al niet zo makkelijk. Werknemers gaan daar een korting van 30 procent in de toekomstige opbouw tegemoet."

De absolute 'winnaars' in het kortingsrijtje zijn de medewerkers van de zorgverzekeraars. Hun pensioenfonds kort de toekomstige opbouw van pensioenen met 42 procent.

De HR Actualiteitendag gemist? Kijk de bijdrage van Robbert van Woerden terug op PW. pro

Pijn wordt niet verdeeld

De pijn wordt ongelijk verdeeld, vindt Van Woerden. "Dit gaat om de toekomstige opbouw. De gepensioneerden, dus degenen die hun pensioen al hebben opgebouwd,  worden niet gekort."

De volgende Actualiteitendagen zijn in oktober en november 2021.

Per 1 januari 2025 voor HR: handhaving zzp-wet en wijziging loonkostenvoordeel 

Per 1 januari 2025 voor HR: handhaving zzp-wet en wijziging...

Op 1 januari treedt er een aantal wetswijzigingen in werking. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van zaken

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van...

Nog weinig werkgevers met een verzekerde pensioenregeling hebben de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel gemaakt.

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk.

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.