1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Podcast: Je mag alles vragen aan je sollicitant, maar zonder gesprekstructuur discrimineer je snel

Sollicitanten objectief recruiten, hoe doe je dat? Janice Odijk heeft daar onderzoek naar gedaan en deelt haar conclusies. En wat mag je wel en niet vragen aan je sollicitant? Jurist Augustina Wamulume geeft daar in de podcast duidelijkheid over.

In de afgelopen 20 jaar is discriminatie in het werving- en selectieproces niet afgenomen, ziet Janice Odijk. Ze is scientist innovater bij TNO en verbonden aan de Erasmus Universiteit. Ze heeft onderzoek gedaan naar discriminatie in het werving- en selectieproces en hoe je dat kunt voorkomen. De conclusie is dat een gestructureerd interview organiseren voorafgaand en tijdens het gesprek helpt om tot een eerlijker proces te komen. Daarover meer in de podcast.

Tekst gaat verder onder de video

Nieuwe wet was goede aanvulling

Om ervoor te zorgen dat discriminatie verder wordt uitgesloten in het wervingsproces, zou er een aanvulling op de bestaande wetgeving komen. De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie zou werkgevers verplichten om hun werving- en selectieproces objectief in te richten.

Hoewel deze wet met een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen vorig jaar, stemde de Eerste Kamer de wet in maart toch weg.

Jammer, vindt Augustina Wamulume het. Ze is juridisch coördinator Front Office bij het College voor de Rechten van de Mens. “Het was een hele goede aanvulling geweest op wat we nu al hebben en om de kaders beter te schetsen van wat wel en niet mag. Ook met de gedachte dat discriminatie niet altijd bewust gebeurt.”

Volgens de huidige wetgeving mag je als werkgever in beginsel alles vragen aan je sollicitanten. Maar, gezien Wamulume haar ervaring raadt ze niet aan om dat ook te doen. Waarom niet? Dat hoor je in de podcast:

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Onderdeel van de collectie

Recruitment

Hoe kom je nog aan personeel in deze krappe arbeidsmarkt? En hoe werf je objectief? In dit dossier alle informatie over wat er bij een recruitmentproces komt kijken.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid.

Met sociale innovatie benut je onbenut  arbeidspotentieel optimaal

Met sociale innovatie benut je onbenut arbeidspotentieel optimaal

Joost van der Weide, lector sociale innovatie, draagt 3 mogelijkheiden aan waarop HR-professionals sociale innovatie kunnen inzetten op de werkvloer.

Foto: Cottonbro | PexelsVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: voorkom discriminatie bij sollicitatieproces

Discriminatie op de arbeidsmarkt komt nog altijd bewust en onbewust voor. De Arbeidsinspectie heeft een checklist ter bewustwording en voorkoming ervan.

HR-adviseur Kilian Wawoe

HR-adviseur in de politiek Kilian Wawoe: 'Ik ben trots op de selectie...

Hoe is het om aan de wieg te staan van een politieke partij die in 2024 meteen onderdeel van het kabinet werd? Onder grote tijdsdruk leidde Kilian Wawoe de selectie van de kandidaten voor Nieuw Sociaal Contract.

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd en bedingen

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd...

Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester selecteerde 3 rechtszaken die het afgelopen jaar belangrijk waren voor HR en bespreekt ze in de podcast.

Checklist: screening van medewerkersVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: screening van medewerkers

Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.

Cao's moeten op de schop: deeltijders hebben wél recht op overwerktoeslag

Cao's moeten op de schop: deeltijders hebben wél recht op...

In deze podcast legt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter uit waarom je deeltijders die overwerken, de duurdere overwerktoeslag moet gaan betalen.

Let op financiële consequenties bij ontslag op staande voet

Let op financiële consequenties bij ontslag op staande voet

Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten waarschuwt hiervoor aan de hand van een rechterlijke uitspraak.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.