Bedongen arbeid is het werk dat iemand verrichtte voordat diegene uitviel. "Daar ontstaat vaak discussie over, want wat was die bedongen arbeid?", zegt arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems van WVO Advocaten. "Je moet dat kunnen vaststellen, zowel wat inhoud als duur betreft, om te kunnen bepalen of iemand helemaal hersteld is geweest. Dat kun je doen aan de hand van het arbeidscontract, verslagen van functioneringsgesprekken en loonstroken. Maar in de praktijk blijkt dat nog best ingewikkeld."
"Mocht dat niet kunnen worden vastgesteld, dan kijkt de rechter of de passende arbeid die de werknemer heeft gedaan, stilzwijgend de nieuw bedongen arbeid is geworden", zegt Willems.
Tekst gaat verder onder de video
Gelden nieuwe afspraken als nieuw bedongen arbeid?
Hoe dat werkt, bespreekt Willems in de podcast aan de hand van een rechtszaak. Het gaat over een haarstylist die langere tijd arbeidsongeschikt was. Afgesproken was dat zij voor haar re-integratie 20 uur per week zou werken. Maar door gezondheidsklachten lukte haar dat niet, dus maakte de werkgever en werknemer de afspraak dat zij langere pauzes zou houden. En daarmee kwam het aantal daadwerkelijk gewerkte uren op 16,5 uur per week. Toch wil de kapper haar volledige loon van 20 uur ontvangen, omdat ze die tijd wel aanwezig was.
Hamvraag hierbij is dan of die 20 uur aanwezig zijn en er daadwerkelijk 16,5 van werken inmiddels als bedongen arbeid wordt gezien. En kan de werknemer daarbij dus als hersteld worden aangemerkt, of toch niet? Je hoort het antwoord in de podcast, met daarin ook tips hoe je dergelijke situaties als HR het beste kunt aanpakken.
Willems sluit af met een waarschuwing: "Leg je tussentijds de bedongen arbeid opnieuw vast, dan gaat opnieuw de 104 weken wachttijd in."
ECLI:NL:RBZWB:2024:2592
Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten
Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 28 augustus online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten van CS Solutions een nieuwe rechtszaak.
Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of Apple Podcasts. Of volg het Spotifykanaal van PW.