Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

De rechter oordeelde onlangs dat de vrijheid van meningsuiting van een werknemer niet onbegrensd is. Maar hoe ver reikt die vrijheid wel? Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten schetst de kaders.

"Het recht van vrije meningsuiting is een heel belangrijk recht, maar niet onbegrensd", zegt Frederix-Gianotten in de podcast. "Maar waar die grens ligt, dat is van geval tot geval weer anders. Daar moet je heel zorgvuldig naar kijken."

Het Europese Hof van Justitie heeft een juridisch kader geschetst voor wat een werknemer wel en niet mag zeggen. Er wordt daarbij gekeken naar 4 elementen:

  • De aard van de uitlating: wat is er gezegd en geschreven?
  • De motieven van de werknemer
  • De schade voor de werkgever
  • De zwaarte van de sanctie

Maar hoe toets je dat als werkgever? En welke stappen kun je het beste nemen als je niet blij bent met uitingen van je werknemer op social media of in e-mails naar externen? Frederix-Gianotten geeft tips in de podcast:

ECLI:NL:RBNHO:2024:2220

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering staat vanaf woensdag 26 juni online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester van Workx Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of op Apple Podcasts.

Lees meer over

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

HR-manager Mandy van Rijn: 'Wees zichtbaar en toon oprechte interesse'

HR-manager Mandy van Rijn: 'Wees zichtbaar en toon oprechte interesse'

In de rubriek Spotlight is Mandy van Rijn aan het woord. Zij is HR-manager bij Van Tunen, specialist in baggeractiviteiten, kust- en oeverwerken, grondverzet en mijnbouw.

Ongewenst gedrag: zijn opmerkingen over kleding en uiterlijk voldoende reden voor ontslag?

Ongewenst gedrag: zijn opmerkingen over kleding en uiterlijk...

Een leidinggevende in de industriële branche maakt herhaaldelijk ongepaste opmerkingen over een teamlid. Mag de werkgever overgaan tot ontslag?

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Om z'n re-integratie niet te belemmeren stemde de werknemer in met een kortere vakantie. Maar hij keerde toch niet eerder terug. Ontslag volgde. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten bespreekt de rechtszaak.

De visie op veilige en gezonde arbeid in 2040. Wat is de stand van zaken?

De visie op veilige en gezonde arbeid in 2040. Wat is de stand van...

Hoe staat het met de Arbovisie 2040, 1 jaar na het eerste SER-advies? 10 thema's op een rij.

Olympische Spelen kijken tijdens werktijd: rechten en plichten werkgever

Olympische Spelen kijken tijdens werktijd: rechten en plichten...

Wat als je werknemers onder werktijd wedstrijden van de Olympische Spelen willen kijken? Laat je dit als werkgever toe? En hoe zit het met je plichten als ze gezamenlijk kijken?

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

In aanloop naar de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst al op schijnzelfstandigheid. Je krijgt nu nog een waarschuwing, maar straks ontvang je een naheffingsaanslag en eventueel een boete.

Zo kun je als HR-professional aan de slag met leercultuur in het mkb

Zo kun je als HR-professional aan de slag met leercultuur in het mkb

Een sterke leercultuur bevordert productiviteit en tevredenheid binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb). In dit artikel geven experts in leven lang leren richtlijnen om leergedrag te integreren en te verankeren in de organisatie.

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Platformwerkers van Temper zijn geen medewerkers, maar zelfstandigen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld. Dit staat haaks op jurisprudentie in vergelijkbare zaken.