1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.

HR-stagiaire Casia Silvério Piedade ontdekte bij haar afstudeeronderzoek bij parkeerdienstverlener P1 dat het een masculiene sector is. "Dat zie je ook terug in de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke leidinggevenden." Ze adviseerde om de vacatureteksten zo aan te passen, zodat vrouwen zich ook uitgenodigd voelen om te solliciteren.

Waar zit dat hem onder meer in? Silvério Piedade: "In vacatureteksten waar veel opsommingen in staan met de tekst 'je moet dit zijn en je moet dat zijn', dan neigen vrouwen ernaar om niet te solliciteren als ze al 1 van de 5 gevraagde eigenschappen missen. Mannen zijn niet zo. Al missen zij er 3 van de 5, dan reageren ze alsnog."

Dergelijke masculiene woorden zijn nu uit de vacatureteksten gehaald. Naast dit advies, kreeg HR-adviseur Anne Hendriks ook adviezen van de zogenoemde Community of Practice van werkgeversorganisatie AWVN, waar zij een jaar lang begeleiding krijgen bij het objectief werven en selecteren. Hendriks: "De functie-eisen in de vacatureteksten zijn afgepeld naar wat iemand moet kunnen, in plaats van te vragen of iemand proactief is bijvoorbeeld. De vraag is dan eerder: durf je op een klant af te stappen om te vragen 'kan ik u helpen?'. Ook het vereiste van een mbo-diploma is geschrapt. "Een mbo werk- en denkniveau is voldoende."

Wat er nog meer in de vacaturetekst is aangepast, om zo een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken, hoor je in de podcast.

Normtabel voor het interview

Naast het aanpassen van de vacatureteksten, is het parkeerbedrijf ook aan de slag gegaan met het structureren van het sollicitatiegesprek zelf. "Dat betekent dat wij van te voren de eisen hebben uitgewerkt in vragen", vertelt Hendriks in de podcast. "En daaraan ook van te voren vastleggen wanneer het antwoord goed, voldoende of een onvoldoende is en dat normeren in een normtabel."

Hoe dat precies werkt en hoe dat het gesprek ten goede komt, hoor je in:

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Onderdeel van de collectie

Recruitment

Hoe kom je nog aan personeel in deze krappe arbeidsmarkt? En hoe werf je objectief? In dit dossier alle informatie over wat er bij een recruitmentproces komt kijken.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Inzetten op diversiteit en inclusie levert meer personeel én omzet op

Inzetten op diversiteit en inclusie levert meer personeel én omzet op

Het heeft niet de hoogste prioriteit van HR, maar werknemers zouden juist wel graag zien dat hun bedrijf divers en inclusief is. Onderzoek en experts bewijzen de meerwaarde.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever...

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

Zo werf je succesvol technisch personeel

Zo werf je succesvol technisch personeel

Er is een groot tekort aan technisch personeel. Hoe vind je dan toch de juiste kandidaat? Recruitmentmanager Marcel Borst geeft tips.

Nog een wereld te winnen met gendergelijkheid

Nog een wereld te winnen met gendergelijkheid

Met het Diversiteitsportaal wil de Sociaal-Economische Raad (SER) een bijdrage leveren aan gendergelijkheid in het bedrijfsleven. Rapportage over actuele cijfers en toekomstig beleid is er onderdeel van. Bedrijven hebben daar tot eind oktober de...

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Om z'n re-integratie niet te belemmeren stemde de werknemer in met een kortere vakantie. Maar hij keerde toch niet eerder terug. Ontslag volgde. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten bespreekt de rechtszaak.