1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Start-up Zepp: "Meer passende sollicitaties sinds we objectief werven"

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit. Dat heeft Jacqueline Spaans van start-up Zepp bereikt sinds ze objectief werft. In de podcast-reeks 'De wereld van eerlijke werving & selectie' licht ze haar aanpak toe.

Jacqueline Spaans is als Office Administrator & HR in haar eentje verantwoordelijk voor het HR-beleid van de start-up Zepp, een waterstofbedrijf. "Ik wilde heel graag vanaf het begin diversiteit en inclusie ingebed hebben in de HR-processen", vertelt ze in de podcast. "In de basis van HR en niet als een sausje er overheen. Een start-upomgeving biedt bij uitstek mogelijkheden om dat te doen, omdat er geen reeds uitgevaren HR-schepen te keren zijn."

Kritisch op vacatureteksten

Ze volgde daarvoor de Community of Practice van werkgeversorganisatie AWVN, waar ze een jaar lang begeleiding kreeg bij het inclusief werven en objectief selecteren. "We hebben geleerd kritisch te kijken naar vacatureteksten. En we leerden lange lijsten vermeende en verkapte eisen in die teksten terug te brengen tot een korte lijst van maximaal 6 zogenaamde must haves", zegt Spaans. "Belangrijk daarbij is het schrijven op de competenties en niet op de persoon. Benoem wat iemand moet kunnen, niet wat hij moet zijn. Bijvoorbeeld niet 'je bent flexibel', maar 'je kunt flexibel zijn'. Een volgende stap is je afvragen wat je daarmee bedoelt. Moet iemand regelmatig overwerken? Of krijgt hij een moeilijke manager? Of moet hij goed zijn in yoga? De term 'flexibel zijn' zegt dus niet zoveel."

Tekst gaat verder onder de video

Navelstaren

Het navelstaren, zoals Spaans dat noemt, heeft haar geholpen bij het objectiever maken van het wervingsproces. "We zien een kwaliteitsverbetering in onze vacatureteksten. En we zien dat we daarop meer passende sollicitaties krijgen en diverser."

Intensief proces

Het was een intensief proces, vertelt Spaans in de podcast. Zo worstelde ze met het idee dat alle kandidaten werden ontdaan "van alle mooie dingen die hen uniek maken en ze terug werden gebracht tot basiscompetenties die bij een functie zouden gaan passen". Wat het er ook niet makkelijker op maakte, is dat Zepp als start-up nog geen strikt omlijnde taakverdelingen heeft.

Beluister in de podcast hoe Jacqueline Spaans, HR-verantwoordelijke van Zepp, daarmee is omgegaan en wat ze nog meer heeft geleerd.

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Onderdeel van de collectie

Recruitment

Hoe kom je nog aan personeel in deze krappe arbeidsmarkt? En hoe werf je objectief? In dit dossier alle informatie over wat er bij een recruitmentproces komt kijken.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever...

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

Zo werf je succesvol technisch personeel

Zo werf je succesvol technisch personeel

Er is een groot tekort aan technisch personeel. Hoe vind je dan toch de juiste kandidaat? Recruitmentmanager Marcel Borst geeft tips.

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Om z'n re-integratie niet te belemmeren stemde de werknemer in met een kortere vakantie. Maar hij keerde toch niet eerder terug. Ontslag volgde. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten bespreekt de rechtszaak.

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in september

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in...

Voor het extra begeleiden van statushouders, kun je in september 2024 een subsidie aanvragen tot maximaal € 24.000.

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit ondanks krapte op de arbeidsmarkt. Het kán! 

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit ondanks krapte op de...

Objectief werven en selecteren kan helpen om sollicitanten te trekken. Wat zijn de voordelen en hoe richt je dat in?