1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zo leer je een taal bij Regina Coeli: maatwerk, aandacht en focus

Wie kent ze niet, de 'nonnen van Vught', befaamd om hun taalonderwijs? Maar waarom zou je je medewerkers hier naartoe sturen? "Nederlanders overschatten vaak hun Engelse taalvaardigheid." En dat levert dus op de werkvloer misverstanden op. Over het nut van taaltrainingen.

Zo leer je een taal bij Regina Coeli: maatwerk, aandacht en focus

De onderwijscongregatie van de Zusters Kanunnikessen van de Heilige Augustinus richtte 60 jaar terug taalinstituut Regina Coeli op, waar native speakers inmiddels de lessen verzorgen. Dat gebeurt echter nog steeds in de geest van de zusters: iedereen wordt gelijk behandeld, of je nu je Duits wil bijspijkeren of een camping in China wilt beginnen.

Regina Coeli (spreek uit redzjina tsjeli) biedt trainingen Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Chinees, Russisch, Portugees, Italiaans en Duits. Engels en Nederlands zijn populair, maar de vraag naar Duits en Frans is ook groot, zegt Erica Goedegebuure. Zij is verantwoordelijk voor client relations. Ook voor HR-professionals kan een training van pas komen. “Het kan zijn dat werknemers Duits moeten leren vanwege een overname of een samenwerking met een bedrijf uit Duitsland. Denk bijvoorbeeld aan Fuji, waar de medewerkers van de servicedesk de Duitse klanten gaan bedienen. Maar het kan ook zijn dat je via een Duitse recruiter internationaal talent werft. Dan is beheersing van die taal belangrijk.”

Het klooster in Vught waar de nonnen ooit met taalonderwijs begonnen.
Het klooster in Vught waar de nonnen ooit met taalonderwijs begonnen.

Dode hoek

In de internationale samenwerking in het Engels ontstaat ruis doordat iedereen vanuit een andere taal en cultuur het Engels geleerd heeft. Ook overschatten Nederlanders hun vaardigheid in het Engels. “Nederlanders kunnen dat Engels begrijpen, terwijl mensen met een andere culturele achtergrond geen idee hebben waar je het over hebt of je bijvoorbeeld een botte Hollander vinden”, zegt Goedegebuure. “Wij noemen dat de dode hoek: elkaar niet begrijpen terwijl je dezelfde taal spreekt.”

Vanwege de focus op het Engels is er veel vraag naar trainingen in die taal. “We weten dat ook in Duitsland en Frankrijk met name jonge mensen redelijk goed Engels spreken. Maar ook daar is het heel fijn als je als Nederlander Duits of Frans spreekt, al is het maar voor het sociale contact en de informele gesprekken bij het koffiezetapparaat. Bovendien wordt het altijd erg gewaardeerd als je de lokale taal spreekt.”

Ga je samenwerken met een Duitse of Franse leverancier of klant, dan is het altijd nuttig om de taal te leren. “Komen mensen uit het buitenland, dan gaan ze Nederlands leren, óf het Nederlandse team gaat Engels spreken om elkaar beter te verstaan. Dat kun je met elkaar afspreken, maar dan moet je ook accepteren dat er misverstanden ontstaan omdat geen van de nationaliteiten zijn eigen taal spreekt.”

De cursist staat centraal

Maar waarom zou je je mensen naar Vught sturen om een vreemde taal (bij) te leren? Simpelweg omdat de aanpak van Regina Coeli intensief en individueel is en daardoor ook effectief, geeft Goedegebuure aan. “Je verdient de training snel terug in de praktijk. We geven een-op-een les, tenzij je als team aangeeft dat je graag samen een training wilt doen omdat je hetzelfde niveau en hetzelfde beroep hebt. Je krijgt altijd maatwerk en we werken dus niet met bestaande boeken. Bij ons is de context van de cursist leidend. Een HR-professional geven we een andere training dan een operazanger of een stukadoor. Heb je 20 medewerkers die je voor een training Duits wilt opgeven, dan bieden wij iedereen een training op eigen niveau en met eigen doelen. Sommigen hebben moeite met grammatica, anderen met spreken. De een heeft de taal nodig om mails te schrijven en de ander wil beter presenteren.”

Maatwerk kost tijd, maar bij Regina Coeli ben je alsnog – afhankelijk van de taal - vrij snel aan de beurt als je je opgeeft: “Daar gaan vier tot zes weken overheen. We doen eerst intakegesprekken en geven dan een advies en een offerte. En als het sneller moet, dan kan het sneller.” De meest gekozen training is het programma van een week. “Dat kun je overigens ook splitsen in tweemaal drie dagen of drie en twee dagen. Daarnaast hebben we een weekendopenstelling en nog andere varianten.” De lessen worden altijd door native speakers gegeven.

Ontzorgen

Goedegebuure legt kort uit hoe het werkt bij Regina Coeli. “Wij bieden een afwisseling van zelfstudie en lessen waarbij je alleen in de gekozen taal communiceert. Na een uur les krijg je een opdracht en daarna krijg je van een andere docent die jouw oefeningen nakijkt. Die afwisseling maakt het heel intensief, maar ook heel effectief.” Bovendien hoef je je nergens anders druk om te maken: “Wij ontzorgen je de hele dag. Je krijgt eten en drinken, je kunt sporten, wandelen in de bossen: we doen veel om het jou zo comfortabel mogelijk te maken zodat je beter leert. Je hebt geen afleiding en je kunt je daardoor volledig focussen.” Een groot voordeel is daarnaast dat Regina Coeli tussentijds kan bijsturen, zegt Goedegebuure. “Blijkt dat voor iemand de doelen te hoog of juist te laag zijn vastgesteld, dan passen we meteen het programma aan.”

Iedereen hetzelfde behandeld

Ondanks de een-op-een-aanpak komen de cursisten ook in contact met anderen: ze zien elkaar in de pauzes en ’s avonds. “Dat vinden de meesten heel leuk”, zegt Goedegebuure. “Bij ons komen ze mensen tegen die ze normaal nooit zouden ontmoeten. Denk aan een voormalige boer die een camping begint in China, of een tweede generatie Marokkaan die Arabisch leert omdat hij een drukkerij in Marokko begint. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en dat is ook een belangrijk kenmerk. Of je nu secretaresse bent of bekende Nederlander, wij behandelen iedereen op dezelfde manier. Dat voelen onze cursisten.”

Dit artikel is gesponsord door Regina Coelie.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger Ă©n de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het wetsvoorstel kunnen relevant zijn voor jou als werkgever?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.