Ruim 50 werkgevers, intermediairs en maatschappelijke organisaties hebben hun handtekening gezet onder een verklaring voor gelijke kansen bij werving en selectie. De verklaring is een initiatief van Karien van Gennip (CDA), demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Haar ministerie trekt de komende jaren zo'n € 8 miljoen uit voor dit initiatief.
Een poging om toezicht op gelijke kansen bij werving en selectie in een wet vast te leggen, behaalde eerder dit jaar net niet de meerderheid in de Eerste Kamer. De minister wist 2 grote partijen niet te overtuigen van de noodzaak van de wet.
Ontwikkelagenda gelijke kansen
De bedrijven die hun handtekening hebben gezet onder de verklaring zijn al actief bezig met het bevorderen van gelijke kansen. Volgens de demissionair minister kunnen deze 'koplopers' als inspiratie dienen voor de werkgevers die wel de waarde van gelijke kansen zien, maar er nog weinig aan doen en dus ondersteuning kunnen gebruiken.
Het ministerie wil met de Ontwikkelagenda gelijke kansen bedrijven helpen beleid te ontwikkelen voor eerlijke werving, selectie en doorstroom. Deze agenda biedt bedrijven richtlijnen om kansengelijkheid te bevorderen. De ondertekenaars van de verklaring stimuleren dit door feedback te geven over waar zij in de praktijk tegenaan lopen.
De ontwikkelagenda wordt de komende 6 maanden verder uitgewerkt en loopt door tot eind 2026.
Inzet en betrokkenheid HR-professionals en recruiters
In de brief aan de Tweede Kamer benoemt de minister met name de rol van HR en recruitment. "De recruitment- en HR-branche pleegt veel inzet om kansengelijkheid te bevorderen, maar bereikt tegelijkertijd een grote groep beroepsbeoefenaren nog niet", aldus Van Gennip. "Via de ontwikkelagenda ga ik met deze partijen in gesprek om te bekijken welke rol zij kunnen spelen bij het verder professionaliseren van hun eigen beroepsgroep en hoe wij hen hierbij kunnen ondersteunen."
Op LinkedIn spreken recruiters zich via #recruitersvoorrechtvaardigheid uit tegen (onbewuste) discriminatie, omdat die niet thuishoort in het professionele wervings- en selectieproces van talent.
Deze bedrijven ondertekenden de verklaring
De verklaring is ondertekend door HEMA, VodafoneZiggo, Picnic, Arriva Nederland, G-Star, Sodexo, Praxis, PostNL, ProRail, Liliane Fonds, Maandag, Albron, Rijksoverheid, Schiphol Group, Tilburg University, Schoonmakend Nederland, Movisie, Capgemini, ABN AMRO, Adecco, ASR Nederland, Canon Nederland, Achmea en de Nederlandse Bank, en werkgevers/brancheorganisaties, zoals AWVN, de Recruiter Code, Recruiters United en Independent Recruiters Groep.