Het is een kwestie die bij veel organisaties speelt: moeten we ons voorbereiden op de nieuwe pensioenwet of kunnen we beter wachten? Er heerst veel onduidelijkheid over de toekomst van de pensioenen.
In de partijprogramma's van PVV en BBB stond namelijk dat ze de Wet toekomst pensioen wilden terugdraaien. Toch staat er in het onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord niets over pensioenen.
Maar wat betekent dit? Kunnen organisaties ervan uitgaan dat de Wet toekomst pensioenen doorgaat of is het daar nog te vroeg voor? In een debat over het hoofdlijnenakkoord vroeg de Tweede Kamer om verduidelijking.
Vrije kwestie
Tijdens het debat liet Geert Wilders (PVV) weten dat het nieuwe kabinet waarschijnlijk niet met pensioenvoorstellen komt, omdat er niets over in het hoofdlijnenakkoord staat.“Maar dat betekent dus wel dat het voor de Kamer een vrije kwestie is", aldus de PVV-leider.
Ook Pieter Omtzigt (NSC) verwacht geen grote veranderingen. “Het geheel terugdraaien van de Wet toekomst pensioenen zie ik niet snel gebeuren, eerlijk gezegd”, stelt hij in het debat.
Hoe nu verder?
Het lijkt er dus op dat de nieuwe pensioenwet ‘gewoon’ doorgaat. Bastiaan Starink, pensioenexpert bij PwC adviseert alle organisaties om, ook al heerst er onduidelijkheid, zeker door te gaan met het klaarstomen voor de Wet toekomst pensioenen. “Het stomste dat je kunt doen, is nu gaan zitten afwachten. Echt, je moet door. De tijd dringt."
Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet van kracht. Werkgevers die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een pensioenfonds, moeten de nieuwe pensioenregeling uiterlijk 1 januari 2025 ontworpen hebben. Bij pensioenregelingen bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) is de deadline 1 januari 2026.
Bij ontwerpen voor deze nieuwe pensioenregelingen moet er ook worden uitgelegd hoe en of er compensatie plaatsvindt. Hierbij kun je ook denken aan bijgevoegde (voorbeeld)berekeningen van de compensatie. Organisaties hebben tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe pensioenregeling uit te voeren.
Ook al lijkt 2028 nog ver weg, er is volgens Starink nog veel werk te verzetten. “Je had eigenlijk gisteren al moeten beginnen", aldus de pensioenexpert. “Bedrijven die nog niet begonnen zijn, zijn overigens niet per se te laat hoor. Maar de capaciteit in de markt qua adviseurs en verzekeraars is netjes verdeeld over de jaren. Als iedereen wacht tot het laatste moment, dan zal er niemand zijn die kan helpen.”