1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Re-integratie: wanneer wordt passende arbeid, bedongen arbeid?

Dit is voor een werknemer die re-integreert belangrijk om te weten, vanwege loonbetaling en 104 weken wachttijd bij de WIA. Arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems legt uit.

Bedongen arbeid is het werk dat iemand verrichtte voordat diegene uitviel. "Daar ontstaat vaak discussie over, want wat was die bedongen arbeid?", zegt arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems van WVO Advocaten. "Je moet dat kunnen vaststellen, zowel wat inhoud als duur betreft, om te kunnen bepalen of iemand helemaal hersteld is geweest. Dat kun je doen aan de hand van het arbeidscontract, verslagen van functioneringsgesprekken en loonstroken. Maar in de praktijk blijkt dat nog best ingewikkeld."

"Mocht dat niet kunnen worden vastgesteld, dan kijkt de rechter of de passende arbeid die de werknemer heeft gedaan, stilzwijgend de nieuw bedongen arbeid is geworden", zegt Willems.

Tekst gaat verder onder de video

Gelden nieuwe afspraken als nieuw bedongen arbeid?

Hoe dat werkt, bespreekt Willems in de podcast aan de hand van een rechtszaak. Het gaat over een haarstylist die langere tijd arbeidsongeschikt was. Afgesproken was dat zij voor haar re-integratie 20 uur per week zou werken. Maar door gezondheidsklachten lukte haar dat niet, dus maakte de werkgever en werknemer de afspraak dat zij langere pauzes zou houden. En daarmee kwam het aantal daadwerkelijk gewerkte uren op 16,5 uur per week. Toch wil de kapper haar volledige loon van 20 uur ontvangen, omdat ze die tijd wel aanwezig was.

Hamvraag hierbij is dan of die 20 uur aanwezig zijn en er daadwerkelijk 16,5 van werken inmiddels als bedongen arbeid wordt gezien. En kan de werknemer daarbij dus als hersteld worden aangemerkt, of toch niet? Je hoort het antwoord in de podcast, met daarin ook tips hoe je dergelijke situaties als HR het beste kunt aanpakken.

Willems sluit af met een waarschuwing: "Leg je tussentijds de bedongen arbeid opnieuw vast, dan gaat opnieuw de 104 weken wachttijd in."

ECLI:NL:RBZWB:2024:2592

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 28 augustus online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten van CS Solutions een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of Apple Podcasts. Of volg het Spotifykanaal van PW.

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

In de collectie Rechtspraak vind je een uitgebreide verzameling van juridische uitspraken die relevant zijn voor je werkgebied. Zo bevat de collectie actuele jurisprudentie over arbeidsrechtelijke kwesties, zoals het ontslagrecht, arbeidsvoorwaarden, re-integratie van zieke werknemers en gelijke behandeling op de werkvloer. Deze collectie stelt HR in staat om de juridische ontwikkelingen te volgen.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid.

HR-Kennisfestival 2024: een korte terugblik op een geslaagde dag

HR-Kennisfestival 2024: een korte terugblik op een geslaagde dag

Ruim 300 HR-, arbo- en salarisprofessionals bezochten afgelopen dinsdag (26 november) het Kennisfestival in de Jaarbeurs in Utrecht.

Voorbeeldbrief: uitnodiging werknemer voor opstellen plan van aanpak

Voorbeeldbrief: uitnodiging werknemer voor opstellen plan van aanpak

Gebruik deze modelbrief om je arbeidsongeschikte werknemer uit te nodigen voor het opstellen van een plan van aanpak.

Arbeidsgerichte zorg als brug tussen gezondheid en werk

Arbeidsgerichte zorg als brug tussen gezondheid en werk

Patiënten hebben veel baat bij het blijven werken of snel weer aan het werk gaan. Door samen te werken met zorg- en arboprofessionals, kan HR medewerkers ondersteunen in hun herstel en re-integratie.

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Beeld: Shutterstock

Veelgestelde vragen over ziekte

Waar moet je als werkgever aan denken als je medewerker zich ziek meldt? Een overzicht van veelgestelde vragen ziekte.

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet voor passend werk

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet voor passend werk

Gebruik deze modelbrief om je werknemer te wijzen op de re-integratieverplichtingen.

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.

Voorbeeldbrief: stopzetten loon na weigeren opstellen of bijstellen plan van aanpak

Voorbeeldbrief: stopzetten loon na weigeren opstellen of bijstellen...

Gebruik deze modelbrief om je medewerker op de hoogte te stellen van deze loonstop.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.