1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

Dat de juiste cijfers HR helpen bij het nemen van betere beslissingen, weten we inmiddels. En ook dat AI kan ondersteunen in ons dagelijks werk. Maar hoe pas je AI precies toe? De constante stroom aan nieuwe tools, methoden en technologieën kan overweldigend zijn. En het vraagt een flinke investering in tijd, kennis en kosten om bij te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je als HR meegaat in deze technologische ontwikkeling?

Speciaal PW. werkboek

Om jou te helpen heeft PW. hier een speciaal werkboek voor gemaakt. Het boek biedt handvatten om stap-voor-stap een data-gedreven HR-strategie op te zetten. Zo leer je niet alleen welke data relevant zijn, maar ook hoe je deze effectief inzet om HR-processen te verbeteren. Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat? Het werkboek biedt schema’s, tests en opdrachten om meteen aan de slag te gaan. Om je te inspireren staan er ook praktijkvoorbeelden in van experts van organisaties als Schiphol, het Rijk en Aventus. Ze bevatten altijd wel voorbeelden die je zelf kunt gebruiken, hoe groot of hoe klein je organisatie en je HR-afdeling ook zijn.

Combineren met drukke agenda

HR heeft het altijd druk. Daarom bevat het PW. werkboek ook een artikel over hoe je het volgen van de technologische veranderingen kunt inpassen in je drukke agenda. Tipje van de sluier: je hoeft echt niet alle digitale ontwikkelingen bij te houden om je organisatie en je HR-afdeling modern te houden. Dat scheelt meteen ruimte in je agenda – en in je hoofd. Begin klein en bouw verder. Focus eerst op de rol binnen de organisatie en kies de juiste tools om die rol te versterken.

Beluister ook de podcast

Beluister ook de podcast die PW.-redacteur Nicolette van den Hout en hoofdredacteur Marloes Oelen over het PW. werkboek Smart HR hebben gemaakt. Zij lopen er al pratend doorheen en nemen je mee in de wereld van digitalisering, data & AI voor HR.

Zo krijg jij ‘m ook!

Enthousiast geworden? En wil je aan de slag met data, AI en digitalisering? Abonnees van PW. ontvangen het werkboek automatisch thuis en hebben toegang tot de digitale editie. Ben je geen abonnee, neem dan een (proef)abonnement op PW. en ontvang het werkboek automatisch.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Marloes Oelen is journalist en hoofdredacteur van PW. en Salarisnet.

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je als HR?

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je...

Als je medewerker geen goede reden kan geven voor diens afwezigheid, kun je overgaan tot loonopschorting. Meer vragen en antwoorden vind je in de faq over de bedrijfsarts.

Van verzuimpreventie tot loonopschorting: dit moet je als HR weten over verzuim

Van verzuimpreventie tot loonopschorting: dit moet je als HR weten...

Voor veel HR-professionals is verzuim een hoofdpijndossier. PW. helpt je op weg met één overzicht van alles wat jij als HR-professional moet weten.

Een goed georganiseerde employee experience: dit doen koplopers

Een goed georganiseerde employee experience: dit doen koplopers

Bij 60% van de HR-professionals staat employee experience hoog op de agenda, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe organiseer je dit? Expert Heleen Mes deelt 4 praktijkvoorbeelden.

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te ondersteunen, is cruciaal'

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te...

In de rubriek 'Spotlight' aan het woord: Rosanne Dondorff. Ze werkt momenteel als HR-freelancer voor onder meer de NS en geeft antwoord op 9 vragen.

Eigen regie als sleutel tot actieve talentontwikkeling 

Eigen regie als sleutel tot actieve talentontwikkeling

De manier waarop medewerkers leren, verandert. HRD speelt een cruciale rol in het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, geeft advies.

Test je kennis van metrics

Test je kennis van metrics

Door het gebruik van data en metrics kunnen organisaties verschillende aspecten van hun personeelsbestand analyseren en begrijpen. Doe de test om je analytische vaardigheden te testen en beter inzicht te krijgen in data-interpretatie.

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever...

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

Werkgever vermoedt direct uitzicht op nieuwe baan en weigert beëindigingsvergoeding te betalen. Wat zegt de rechter?

Werkgever vermoedt direct uitzicht op nieuwe baan en weigert...

Een medewerker van een marktonderzoekbureau is het niet met de werkgever eens en stapt naar de rechter.