1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

De rechtszaak die Suzanne van Ketel, arbeidsrechtadvocaat bij Nineyards Law, bespreekt in de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt, is op zich niet baanbrekend. “Maar er zitten veel leerpunten in voor HR en arbeidsrechtadvocaten”, stelt ze.

Waar draaide de zaak om?

Een voormalig werknemer van een kantoormeubelfabrikant vond dat hij na ontslag een billijke vergoeding moest krijgen van € 200.000. Bij de kantonrechter ving hij bot, dus procedeerde hij door.

Het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden boog zich over de vraag: heeft de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld? En zo ja, wat is dan de vergoeding die de voormalig werknemer krijgt?

Wat is er gebeurd?

De werknemer was leidinggevende van een team van 18 mensen bij de kantoormeubelfabrikant. Onder zijn leiding zou een angstcultuur zijn ontstaan en hij zou zijn teamleden hebben vernederd. Ook tegen de HR-afdeling gebruikte de werknemer flinke krachttermen toen hem werd gevraagd gespreksverslagen te maken van de gesprekken die hij met zijn teamleden voert. ‘Amateuristisch’, ‘slavenarbeid’ en ‘doe het lekker zelf’, zei hij daarop.

Daarna gebeuren er 2 dingen: één teamlid zegt de arbeidsovereenkomst op vanwege deze leidinggevende. En één dame verschijnt huilend bij HR, omdat de teamleider haar zou hebben uitgescholden.

Wie is verantwoordelijk?

De kantonrechter is van mening dat de werkgever en de werknemer evenveel te verwijten valt aan de ontstane situatie. Maar het hof rekent het de werkgever voornamelijk aan dat de arbeidsovereenkomst werd beëindigd. Van Ketel: “Er staat letterlijk in de uitspraak: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En dat is precies wat het gerechtshof de werkgever verwijt.”

Zo was er niks gedocumenteerd, was er geen verbetertraject gestart en was het de werknemer niet concreet duidelijk gemaakt wat hij moest verbeteren. En er is niks gedaan om de werknemer te helpen diens gedrag te veranderen. Van Ketel: “Het hof zegt: doordat je niet actief gestuurd hebt, heb je eraan bijgedragen dat dit conflict veel erger is geworden. Daardoor moest de arbeidsovereenkomst worden beëindigd. En dus kan jou als werkgever een ernstig verwijt worden gemaakt.”

“Dus de schuld ten aanzien van het beëindigen van het arbeidsovereenkomst wordt bij de werkgever gelegd, ondanks dat de werknemer op zijn zachtst gezegd onaardig was.”

In de podcast legt Suzanne van Ketel uit hoe je dat als HR kunt voorkomen.

ECLI:NL:GHARL:2024:5382

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt online op woensdag 30 oktober. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten van Capra Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of Apple Podcasts. Of volg het Spotifykanaal van PW.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid.

Zo werkt ontslag met wederzijds goedvinden

Zo werkt ontslag met wederzijds goedvinden

Bij ontslag met wederzijds goedvinden zijn werkgever en de werknemer het er over eens zijn dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Wat zijn de aandachtspunten?

Belastingdienst stelt boetes voor inzet schijnzelfstandigen in 2025 uit

Belastingdienst stelt boetes voor inzet schijnzelfstandigen in 2025...

Dit besluit volgt op een verzoek van de Tweede Kamer voor een geleidelijke invoering van volledige handhaving.

Dit is de maximale transitievergoeding bij ontslag werknemer 

Dit is de maximale transitievergoeding bij ontslag werknemer

Het ministerie van SZW heeft de maximale ontslagvergoeding in 2025 geïndexeerd op €98.000.

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd en bedingen

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd...

Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester selecteerde 3 rechtszaken die het afgelopen jaar belangrijk waren voor HR en bespreekt ze in de podcast.

Collega's vieren kerst op kantoor.

Kerst met collega's: de meest spraakmakende arbeidsconflicten voor de...

De kerstperiode is een tijd van gezelligheid, maar op de werkvloer kunnen er ook wel eens spanningen ontstaan. Dat blijkt wel uit de volgende uitspraken.

Is volledige doorbetaling bij ziekte verworven recht? Dit zegt de rechter

Is volledige doorbetaling bij ziekte verworven recht? Dit zegt de...

Een medewerker vordert 100% loon tijdens ziekte, in plaats van de contractueel bepaalde 70%. In het verleden kregen zieke werknemers volledig loon.

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Dat de sinterklaasperiode niet altijd voor alle werknemers even goed uitpakt, blijkt wel uit deze 3 gevallen van Sint-jurisprudentie.

Cao's moeten op de schop: deeltijders hebben wél recht op overwerktoeslag

Cao's moeten op de schop: deeltijders hebben wél recht op...

In deze podcast legt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter uit waarom je deeltijders die overwerken, de duurdere overwerktoeslag moet gaan betalen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.