1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

De rechtszaak die Suzanne van Ketel, arbeidsrechtadvocaat bij Nineyards Law, bespreekt in de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt, is op zich niet baanbrekend. “Maar er zitten veel leerpunten in voor HR en arbeidsrechtadvocaten”, stelt ze.

Waar draaide de zaak om?

Een voormalig werknemer van een kantoormeubelfabrikant vond dat hij na ontslag een billijke vergoeding moest krijgen van € 200.000. Bij de kantonrechter ving hij bot, dus procedeerde hij door.

Het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden boog zich over de vraag: heeft de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld? En zo ja, wat is dan de vergoeding die de voormalig werknemer krijgt?

Wat is er gebeurd?

De werknemer was leidinggevende van een team van 18 mensen bij de kantoormeubelfabrikant. Onder zijn leiding zou een angstcultuur zijn ontstaan en hij zou zijn teamleden hebben vernederd. Ook tegen de HR-afdeling gebruikte de werknemer flinke krachttermen toen hem werd gevraagd gespreksverslagen te maken van de gesprekken die hij met zijn teamleden voert. ‘Amateuristisch’, ‘slavenarbeid’ en ‘doe het lekker zelf’, zei hij daarop.

Daarna gebeuren er 2 dingen: één teamlid zegt de arbeidsovereenkomst op vanwege deze leidinggevende. En één dame verschijnt huilend bij HR, omdat de teamleider haar zou hebben uitgescholden.

Wie is verantwoordelijk?

De kantonrechter is van mening dat de werkgever en de werknemer evenveel te verwijten valt aan de ontstane situatie. Maar het hof rekent het de werkgever voornamelijk aan dat de arbeidsovereenkomst werd beëindigd. Van Ketel: “Er staat letterlijk in de uitspraak: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En dat is precies wat het gerechtshof de werkgever verwijt.”

Zo was er niks gedocumenteerd, was er geen verbetertraject gestart en was het de werknemer niet concreet duidelijk gemaakt wat hij moest verbeteren. En er is niks gedaan om de werknemer te helpen diens gedrag te veranderen. Van Ketel: “Het hof zegt: doordat je niet actief gestuurd hebt, heb je eraan bijgedragen dat dit conflict veel erger is geworden. Daardoor moest de arbeidsovereenkomst worden beëindigd. En dus kan jou als werkgever een ernstig verwijt worden gemaakt.”

“Dus de schuld ten aanzien van het beëindigen van het arbeidsovereenkomst wordt bij de werkgever gelegd, ondanks dat de werknemer op zijn zachtst gezegd onaardig was.”

In de podcast legt Suzanne van Ketel uit hoe je dat als HR kunt voorkomen.

ECLI:NL:GHARL:2024:5382

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt online op woensdag 30 oktober. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten van Capra Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of Apple Podcasts. Of volg het Spotifykanaal van PW.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Dit moet je weten over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst

Dit moet je weten over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst

Eindigt een arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en een werknemer, dan is er een aantal zaken waarop moet worden gelet. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over afwikkeling van de arbeidsovereenkomst.

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet bij bedrijfsarts

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet bij bedrijfsarts

Gebruik deze modelbrief 'Werknemer verschijnt niet bij de bedrijfsarts' om je medewerker te wijzen op de verplichting om naar de bedrijfsarts te gaan.

Gelijke arbeidsvoorwaarden: heeft een uitzendkracht ook recht op een bonus? Dit zegt de Hoge Raad

Gelijke arbeidsvoorwaarden: heeft een uitzendkracht ook recht op een...

Een procesingenieur die via een uitzendbureau voor Akzo werkte, wil aanspraak maken op bonussen en een prestatievergoeding. Gewone werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies krijgen die tenslotte ook.

Alles wat HR moet weten over deeltijdwerk en flexibel werken

Alles wat HR moet weten over deeltijdwerk en flexibel werken

Deeltijdwerknemers of parttimers zijn personen die per dag of per week korter werken dan het personeel dat gedurende de (binnen het bedrijf) gebruikelijke arbeidstijd werk verricht.

Voorbeeldbrief: werknemer is op enig moment telefonisch niet bereikbaar

Voorbeeldbrief: werknemer is op enig moment telefonisch niet...

Gebruik deze modelbrief om je werknemer aan te sporen om met jou in contact te treden, bijvoorbeeld als je werknemer arbeidsongeschikt is.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Zzp'er heeft recht op ontslagvergoeding oordeelt de rechter

Zzp'er heeft recht op ontslagvergoeding oordeelt de rechter

Na 9 jaar vaste dienst gaat een mondhygiëniste akkoord met de vaststellingsovereenkomst van haar werkgever. Tijdens de onderhandelingen wordt ze zzp'er. Heeft zij recht op de ontslagvergoeding?

Werkgever vermoedt direct uitzicht op nieuwe baan en weigert beëindigingsvergoeding te betalen. Wat zegt de rechter?

Werkgever vermoedt direct uitzicht op nieuwe baan en weigert...

Een medewerker van een marktonderzoekbureau is het niet met de werkgever eens en stapt naar de rechter.