Zo gaat het kabinet in 2025 door met de publiekscampagne rond de Wet toekomst pensioenen. Ook komt betere informatievoorziening voor mensen die niet digitaal vaardig zijn. Hiervoor wordt samengewerkt met de zogenoemde Informatiepunten Digitale Overheid.
Via het informatieplatform Werkenaanonspensioen.nl worden nu al ervaringen over de pensioentransitie gedeeld. Daar zal het kabinet in 2025 mee doorgaan. Op het digitale platform zal ook speciale aandacht komen voor ondernemingsraden en financieel adviseurs.
Knelpunten in kaart brengen
Om knelpunten rond de overgang naar de nieuwe pensioenregelingen in kaart te brengen, wordt ingezet op werkbezoeken en (in)formeel contact met de sector. Ook de adviezen en signalen van de Regeringscommissaris transitie pensioenen worden gedeeld. Het kabinet benadrukt dat het verspreiden van goede praktijkvoorbeelden centraal staat.
Wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen
Het wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen wordt in 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. In het voorstel staan enkele wijzingen in de Wet toekomst pensioenen. Zo maakt het voorstel een vrijwillige voortzetting van het wezenpensioen mogelijk. Hiernaast zorgt het voor een uniforme uitleg van het begrip kind in de nieuwe pensioenwet.
Daarnaast richt het wetsvoorstel zich op het verruimen van het overgangsrecht voor de voortzetting van het pensioen bij arbeidsongeschiktheid, voor zowel gesloten pensioenfondsen als verzekeraars. Van een gesloten pensioenfonds is sprake als er geen actieve pensioenopbouw meer plaatsvindt of wanneer er geen instroom meer is van nieuwe pensioendeelnemers in de pensioenregeling.
Stimuleren pensioenopbouw werknemers
Het kabinet vindt het belangrijk dat werknemers pensioen opbouwen. In 2022 is het aantal werknemers zonder pensioenopbouw gedaald tot 765.000. Om deze daling door te zetten, werkt het kabinet al samen met organisaties in de pensioensector.
Daarnaast voert het kabinet campagne om werkgevers aan te sporen werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Ook wordt er door middel van wetgeving aan gewerkt om werknemers via hun loonstrook te informeren of ze wel of niet onder een pensioenregeling vallen.