1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Kabinet neemt extra maatregelen voor overgang naar nieuwe pensioenregeling: een overzicht

Pensioenuitvoerders en sociale partners maken de komende jaren de overstap naar nieuwe pensioenregelingen. Het kabinet wil deze overgang goed monitoren. Dit blijkt uit de Miljoenennota.

Kabinet neemt extra maatregelen voor overgang naar nieuwe pensioenregeling: een overzicht

Zo gaat het kabinet in 2025 door met de publiekscampagne rond de Wet toekomst pensioenen. Ook komt betere informatievoorziening voor mensen die niet digitaal vaardig zijn. Hiervoor wordt samengewerkt met de zogenoemde Informatiepunten Digitale Overheid. 

Via het informatieplatform Werkenaanonspensioen.nl worden nu al ervaringen over de pensioentransitie gedeeld. Daar zal het kabinet in 2025 mee doorgaan. Op het digitale platform zal ook speciale aandacht komen voor ondernemingsraden en financieel adviseurs. 

Knelpunten in kaart brengen

Om knelpunten rond de overgang naar de nieuwe pensioenregelingen in kaart te brengen, wordt ingezet op werkbezoeken en (in)formeel contact met de sector. Ook de adviezen en signalen van de Regeringscommissaris transitie pensioenen worden gedeeld. Het kabinet benadrukt dat het verspreiden van goede praktijkvoorbeelden centraal staat. 

Wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen

Het wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen wordt in 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. In het voorstel staan enkele wijzingen in de Wet toekomst pensioenen. Zo maakt het voorstel een vrijwillige voortzetting van het wezenpensioen mogelijk. Hiernaast zorgt het voor een uniforme uitleg van het begrip kind in de nieuwe pensioenwet.  

Daarnaast richt het wetsvoorstel zich op het verruimen van het overgangsrecht voor de voortzetting van het pensioen bij arbeidsongeschiktheid, voor zowel gesloten pensioenfondsen als verzekeraars. Van een gesloten pensioenfonds is sprake als er geen actieve pensioenopbouw meer plaatsvindt of wanneer er geen instroom meer is van nieuwe pensioendeelnemers in de pensioenregeling.

Stimuleren pensioenopbouw werknemers

Het kabinet vindt het belangrijk dat werknemers pensioen opbouwen. In 2022 is het aantal werknemers zonder pensioenopbouw gedaald tot 765.000. Om deze daling door te zetten, werkt het kabinet al samen met organisaties in de pensioensector.

Daarnaast voert het kabinet campagne om werkgevers aan te sporen werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Ook wordt er door middel van wetgeving aan gewerkt om werknemers via hun loonstrook te informeren of ze wel of niet onder een pensioenregeling vallen.  

Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Nederland, Den Haag, 18 sept. 2024
  Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer van het  kabinet Schoof,
 foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Verlofplannen kabinet-Schoof: Arbeidsrechtexperts geven duiding

Wat zeggen zij over onder meer vereenvoudiging van het verlofstelsel, het mantelzorgverlof en het grotere budget voor betaald ouderschapsverlof?

Nederland, Den Haag, 17 sept. 2024
   Koffertje Miljoenennota 2025 
 Eelco Heinen VVD Minister van Financien heeft dinsdagmiddag de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. De Miljoenennota is de begroting voor het komende jaar 2025 /  Op de derde dinsdag in september is de traditionele aanbieding van het koffertje op Prinsjesdag tijdens de opening parlementaire jaar.
 foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Experts arbeidsmarkt: 'Eerder aangekondigde hervorming gaat door, het is wachten op de uitwerking'

Er is geen nieuw beleid aangekondigd voor wat betreft de hervorming van de arbeidsmarkt. Dit kabinet gaat door met de al ingezette hervorming. Dat geeft rust, zeggen experts. Het is nog wel wachten op de precieze uitwerking.

Minister Eelco Heinen (VVD, Financiën) presenteert het koffertje met de Miljoenennota en rijksbegroting op Prinsjesdag  aan de pers. Op de derde dinsdag van september begint het nieuwe werkjaar van de regering. ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Miljoenennota 2025: WIA-stelsel eenvoudiger en 60-plusregeling vervalt. Wat betekenen de verzuimplannen voor HR?

Verzuimexperts leggen uit wat de begrotingsvoorstellen van het kabinet-Schoof concreet inhouden en geven hun mening.

Dit betekenen de Prinsjesdagplannen voor HR

Dit betekenen de Prinsjesdagplannen voor HR

Voor HR-professionals brengt de Miljoenennota enkele wijzigingen voor 2025. Veel was al aangekondigd en er is nog weinig concreet uitgewerkt. PW. heeft de belangrijkste punten voor HR op een rij gezet.

Versobering 30%-regeling vanaf 2027

Versobering 30%-regeling vanaf 2027

De 30%-regeling voor expats wordt per 1 januari 2027 aangepast naar een 27%-regeling. De versobering die per 1 januari 2024 inging, wordt deels teruggedraaid.

Minister Eelco Heinen (VVD, Financien) presenteert het koffertje met de miljoenennota en rijksbegroting aan de pers op Prinsjesdag in de Tweede Kamer. Op de derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering (foto: ANP/Sem van der Wal).

Compensatie transitievergoeding bij ziekte definitief van de baan

Vanaf 1 juli 2026 kunnen werkgevers met 25 of meer medewerkers geen compensatie meer aanvragen voor de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Een verpleegkundige loopt over de gang van een verpleegafdeling (foto: Frank Muller / HH).

Zo wil het kabinet arbeidsmarktkrapte in zorg en onderwijs oplossen

Arbeidsmarktkrapte is een speerpunt in het nieuwe regeerprogramma. Specifiek voor de sectoren zorg en onderwijs doet het kabinet een aantal suggesties om dit probleem aan te pakken.

DEN HAAG - Premier Schoof tijdens een persconferentie om het regeerprogramma te presenteren samen met vice-premiers Mona Keijzer (BBB), Sophie Hermans (VVD), Fleur Agema (PVV) en Eddy van Hijum (NSC) In het regeerprogramma is te lezen zijn hoe die voorstellen van PVV, VVD, NSC en BBB concreet zullen worden aangepakt. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dit betekent het regeerprogramma Schoof voor HR

Ingezette hervormingen op de arbeidsmarkt, verlofstelsel en re-integratie gaan door. Dat blijkt uit het regeerprogramma. PW. heeft de belangrijkste wijzigen voor HR op een rij gezet.