1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesprekken verlenging vroegpensioen gestaakt

De verlenging van het vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep is onzeker. Vakbonden en werkgevers zijn het oneens over de toekomst van de regeling.

Gesprekken verlenging vroegpensioen gestaakt
Veel mensen willen eerder stoppen met werken en met vervroegd pensioen. Om meer tijd te spenderen aan reizen bijvoorbeeld.

De huidige regeling van het vroegpensioen loopt tot 2026. Via de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) kunnen werknemers eerder stoppen met hun werk, 3 jaar voordat ze hun AOW-leeftijd bereiken. Tot aan hun pensioen ontvangen medewerkers van hun werkgever een nettobedrag van 1.200 euro. Dit bedrag kunnen werknemers aanvullen als zij eerder met pensioen gaan (en dus ook eerder een pensioenbedrag opnemen).

Vakbonden eisten hogere vergoeding

Niet alleen mensen met een zwaar beroep maken gebruik van deze regeling. In verschillende branches is het vroegpensioen opgenomen in hun cao, zoals in de verzekeringsbranche. Daarom wilden werkgevers en vakbonden nieuwe afspraken maken over de deelname aan de RVU-regeling. De vakbonden eisten een hogere vergoeding voor het vroegpensioen, omdat het huidige bedrag van 1.200 euro in deze tijd te laag zou zijn voor veel mensen.

Geen duidelijkheid vanuit Den Haag

Werkgeversorganisaties vinden het voorbarig dat de vakbonden niet meer met de werkgevers willen praten. Volgens hen heeft het ministerie van Sociale Zaken namelijk nog geen duidelijkheid gegeven over de vraag of het een verlenging van de RVU-regeling ziet zitten. De werkgevers willen op een later moment weer in gesprek met de vakbonden.

Na de afgebroken onderhandelingen kunnen cao-partijen zelf afspraken maken over het vroegpensioen van bepaalde categorieën werknemers. Daarbij doen cao-partijen er verstandig aan om geen nieuwe RVU-afspraken te maken voor 2026 en verder. Het is immers onzeker of de huidige RVU-regeling ook na 2025 nog zal bestaan.

Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Participatiewet

Aannemen van mensen uit de Banenafspraak wordt makkelijker

Voor werkgevers moet het eenvoudiger worden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen.

Pensioen

Vragen en antwoorden: de Wet toekomst pensioenen

Pensioenexperts lichten een aantal bekende en minder bekende valkuilen van de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) toe.

best gelezen

Best gelezen artikelen van afgelopen maand

Iedere maand zoekt de redactie PW. uit welke artikelen op de site het best gelezen zijn. Dit is de top 5 van afgelopen maand.

arbeidskrapte

Overheid trekt €30 miljoen uit om deeltijders te laten verleiden meer...

Werkgevers kunnen via de brancheorganisaties, het O&O-fonds en de werkgevers- en werknemersorganisaties aanspraak maken op subsidie.

arbeidsovereenkomsten

1 januari 2025: een overzicht van de veranderingen voor HR

Dit nieuwe jaar is er een aantal (wets)wijzigingen in werking getreden. PW. heeft de belangrijkste voor HR op een rijtje gezet.

nieuwsbericht

De 7 best gelezen interviews van 2024

Van inclusie en leiderschap tot recruitment en werkgeverschap: het afgelopen jaar vertelden HR-directeuren in PW. over hun visie, pijlers en uitdagingen. De 7 best gelezen interviews van 2024 op een rijtje:

vrouw leest informatie op haar tablet
Verlof

De 7 best gelezen exclusieve artikelen op PW. in 2024

Van veelgestelde vragen over zorgverlof tot de HR-jaarkalender. Dit zijn de exclusieve artikelen waarin de HR-professionals in 2024 het meest geïnteresseerd waren.

Horecamedewerker brengt een klant koffie.
arbeidsovereenkomsten

Belastingdienst stelt boetes voor inzet schijnzelfstandigen in 2025...

Dit besluit volgt op een verzoek van de Tweede Kamer voor een geleidelijke invoering van volledige handhaving.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.