1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk.

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

De huidige regeling (RVU) van het vroegpensioen loopt tot 2026. Via de RVU kunnen werknemers met een zwaar beroep eerder stoppen met werken. De RVU voorkomt dat (oudere) werknemers met een zwaar beroep een inkomensgat hebben totdat zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken.

Over deze uitkering betaal je als werkgever minder belasting als een oudere werknemer eerder stopt met werken, maximaal 3 jaar voordat de AOW-leeftijd bereikt wordt.

Verruiming RVU-uitkering

De hoogte van de uitkering die werknemers momenteel ontvangen, is vergelijkbaar met de hoogte van een netto AOW-uitkering voor een alleenstaande (€1200). Op basis van de gemaakte afspraken in het onderhandelingsakkoord hebben werkgevers en werknemers de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks met €300 te verhogen. Op deze manier wordt de RVU-regeling toegankelijker gemaakt voor werknemers met een laag inkomen of met weinig aanvullend pensioen.

Gerichtere aanpak

In het akkoord spreken de partijen af om de RVU-regeling meer gericht in te zetten, zodat het vroegpensioen mogelijk wordt voor werknemers die het echt nodig hebben. Daarvoor zullen de sociale partners de cao-afspraken over de RVU moeten onderbouwen.

Dit houdt in dat de RVU-afspraken in de cao's altijd een onderbouwde afbakening van de doelgroep moeten hebben die gericht is op de belastende functies en werkzaamheden. Als extra controle beoordeelt een door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkende derde partij deze afbakening.

De gerichtere aanpak kan in een later stadium ook vorm krijgen in wetgeving, waaruit blijkt dat de RVU-regeling specifiek gericht is op werknemers met zwaar werk.

15.000 deelnemers

Vanwege de arbeidskrapte wil het kabinet voorkomen dat te veel werknemers gebruikmaken van de vroegpensioenregeling. Daarom blijft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het RVU-gebruik rapporteren.

Bij de signaalwaarde van 15.000 deelnemers gaan kabinet en sociale partners gezamenlijk in gesprek over de oorzaken en de gerichtheid van de regeling. Ook hebben ze daarbij de mogelijk om bij te sturen als ontwikkelingen niet aansluiten bij de gemaakte afspraken in het akkoord.

De achterban

Werknemers- en werkgeversorganisaties leggen het onderhandelaarsakkoord de komende periode voor aan hun achterban. Als zij hiermee instemmen, gaan het kabinet en sociale partners verder met het uitwerken van de verschillende maatregelen.

Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van zaken

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van...

Nog weinig werkgevers met een verzekerde pensioenregeling hebben de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel gemaakt.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te ondersteunen, is cruciaal'

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te...

In de rubriek 'Spotlight' aan het woord: Rosanne Dondorff. Ze werkt momenteel als HR-freelancer voor onder meer de NS en geeft antwoord op 9 vragen.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Nederland, Den Haag, 17 sept. 2024
   Koffertje Miljoenennota 2025 
 Eelco Heinen VVD Minister van Financien heeft dinsdagmiddag de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. De Miljoenennota is de begroting voor het komende jaar 2025 /  Op de derde dinsdag in september is de traditionele aanbieding van het koffertje op Prinsjesdag tijdens de opening parlementaire jaar.
 foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Experts arbeidsmarkt: 'Eerder aangekondigde hervorming gaat door, het...

Er is geen nieuw beleid aangekondigd voor wat betreft de hervorming van de arbeidsmarkt. Dit kabinet gaat door met de al ingezette hervorming. Dat geeft rust, zeggen experts. Het is nog wel wachten op de precieze uitwerking.

Dit betekenen de Prinsjesdagplannen voor HR

Dit betekenen de Prinsjesdagplannen voor HR

Voor HR-professionals brengt de Miljoenennota enkele wijzigingen voor 2025. Veel was al aangekondigd en er is nog weinig concreet uitgewerkt. PW. heeft de belangrijkste punten voor HR op een rij gezet.

Versobering 30%-regeling vanaf 2027

Versobering 30%-regeling vanaf 2027

De 30%-regeling voor expats wordt per 1 januari 2027 aangepast naar een 27%-regeling. De versobering die per 1 januari 2024 inging, wordt deels teruggedraaid.

DEN HAAG - Premier Schoof tijdens een persconferentie om het regeerprogramma te presenteren samen met vice-premiers Mona Keijzer (BBB), Sophie Hermans (VVD), Fleur Agema (PVV) en Eddy van Hijum (NSC) In het regeerprogramma is te lezen zijn hoe die voorstellen van PVV, VVD, NSC en BBB concreet zullen worden aangepakt. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dit betekent het regeerprogramma Schoof voor HR

Ingezette hervormingen op de arbeidsmarkt, verlofstelsel en re-integratie gaan door. Dat blijkt uit het regeerprogramma. PW. heeft de belangrijkste wijzigen voor HR op een rij gezet.