1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Binnen werkend Nederland is een op de vier medewerkers mantelzorger. In de zorg en het onderwijs ligt dat percentage nog hoger, een op de drie. En deze populatie groeit gestaag, waardoor de druk op het verzuim toeneemt.

“Mantelzorg leidt tot minder productiviteit of zelfs uitval”, vertelt Hein Wittgen, business developer bij Fello. Wij helpen werkgevers zich bewust te worden van dit latente thema via goede adoptie, implementatie en borging. Zo ondersteunen wij werkgevers invulling te geven aan mantelzorgbeleid binnen de organisatie. Dit omdat het hart van ons bedrijf het ondersteunen van die werkende mantelzorger is. Dat doen we onder andere door de inzet van coaches, zoals Carin.”

Meer rust en tijd

Carin Willems, Fello-coach: “Door de toenemende vergrijzing en het groeiend personeelstekort in de zorg wordt steeds vaker een beroep gedaan op familieleden of naasten van mensen die hulpbehoevend zijn. Mensen moeten langer thuis blijven wonen, bejaardenhuizen zijn er niet meer en een verpleeghuis is pas aan de orde als iemand geheel niet meer veilig thuis kan blijven wonen. Dit maakt dat het niet meer de vraag is óf iemand mantelzorger wordt, maar wanneer.”

Als coach ondersteun ik mantelzorgers, zodat we samen werken aan meer balans, rust en tijd”

“Mantelzorgers kunnen moeite hebben om de balans te bewaren tussen werk en de toenemende zorgtaken”, vervolgt Carin. “Als coach ondersteun ik hen hierbij, zodat we samen werken aan meer balans, rust en tijd. Ik begeleid in kleine veranderingen, help gezonde grenzen te stellen en we zoeken samen naar wat belangrijk is. Naast deze emotionele ondersteuning denk ik ook praktisch mee. Zo zoek ik naar passende mogelijkheden en neem zo nodig regeltaken over op het gebied van wonen, welzijn, zorg en financiën.”

De werkende mantelzorger wegwijs maken

Carin: “Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een vergoeding voor vervangende mantelzorg vanuit de aanvullende verzekering. Daardoor kunnen mantelzorgtaken voor een bepaalde periode worden overgenomen, als een mantelzorger even op adem moet komen. Maar je kunt ook een aanvraag doen bij de gemeente voor huishoudelijke hulp of vervoer. Veel mantelzorgers weten dat niet. Ik help hen in het enorme palet aan mogelijkheden die ondersteuning te vinden, waarmee ze het beste worden ontlast en regel dat ook voor ze.”

Mantelzorgdruk in kaart

Hein: “Ons doel is die mantelzorger meer tijd en rust te geven, wat bijdraagt aan een betere focus en minder stress op het werk. Daarmee is niet alleen de mantelzorger geholpen, ook de werkgever heeft er baat bij. Door mantelzorgers te ondersteunen en te ontlasten, ervaren ook hun naasten meer tijd en rust. Dat kunnen de partner en de kinderen zijn, maar ook de naaste collega’s en de leidinggevende van de mantelzorger. Vaak zien organisaties dat nog niet. Fello helpt dit bewustwordingsproces op gang te brengen en dat geeft inzicht. We werken daarbij niet alleen curatief, maar zetten juist in op preventie.”

Wij brengen in kaart hoe groot de mantelzorgdruk is en welke impact die heeft op de organisatie”

“We starten met de mantelzorgscan, om in kaart te brengen hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft”, vervolgt Hein. “We bieden e-learnings aan en geven informatieve webinars, op maat gemaakte workshops en ontwikkelen verschillende communicatiemiddelen. De organisatie krijgt antwoord op vragen als: Wat zijn bruikbare regelingen voor mantelzorgers zoals zorgverlof, flexibele werktijden etc. En hoe herken je signalen van mantelzorg en welke gesprekstechnieken kun je hanteren?”

Bordje vol

Behalve e-learnings voor leidinggevenden of HR, geeft Fello ook webinars en workshops voor mantelzorgers. Carin: “We leggen uit wat mantelzorg is en hoe je de balans vindt tussen werk en mantelzorg. We doen een oefening om die balans te ontdekken en geven tips en trics waar je terecht kunt voor hulp. Nog mooier vind ik het om dit live te doen, waardoor je makkelijker contact maakt en het verhaal nog interactiever wordt.” Hein geeft een voorbeeld: “Neem de workshop ‘Bordje vol’, waarbij mantelzorgers onder begeleiding van een coach met elkaar in gesprek gaan. Dit is een meer verdiepende workshop met coaching en intervisie.”

Lees ook: ‘Ik realiseerde me niet dat ik mantelzorger was’

Carin sluit af: “Daarnaast is er natuurlijk de een-op-een-begeleiding, die gesprekken zijn erg waardevol. Er zijn mantelzorgers met wie ik al anderhalf jaar meeloop. Dat is voor ons geen enkele moeite. Want als dat helpend is, doen wij dat.”

Dit artikel is gesponsord door Fello.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsectorGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-servicesGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheidGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denkenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.