1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Binnen werkend Nederland is een op de vier medewerkers mantelzorger. In de zorg en het onderwijs ligt dat percentage nog hoger, een op de drie. En deze populatie groeit gestaag, waardoor de druk op het verzuim toeneemt.

“Mantelzorg leidt tot minder productiviteit of zelfs uitval”, vertelt Hein Wittgen, business developer bij Fello. Wij helpen werkgevers zich bewust te worden van dit latente thema via goede adoptie, implementatie en borging. Zo ondersteunen wij werkgevers invulling te geven aan mantelzorgbeleid binnen de organisatie. Dit omdat het hart van ons bedrijf het ondersteunen van die werkende mantelzorger is. Dat doen we onder andere door de inzet van coaches, zoals Carin.”

Meer rust en tijd

Carin Willems, Fello-coach: “Door de toenemende vergrijzing en het groeiend personeelstekort in de zorg wordt steeds vaker een beroep gedaan op familieleden of naasten van mensen die hulpbehoevend zijn. Mensen moeten langer thuis blijven wonen, bejaardenhuizen zijn er niet meer en een verpleeghuis is pas aan de orde als iemand geheel niet meer veilig thuis kan blijven wonen. Dit maakt dat het niet meer de vraag is óf iemand mantelzorger wordt, maar wanneer.”

Als coach ondersteun ik mantelzorgers, zodat we samen werken aan meer balans, rust en tijd”

“Mantelzorgers kunnen moeite hebben om de balans te bewaren tussen werk en de toenemende zorgtaken”, vervolgt Carin. “Als coach ondersteun ik hen hierbij, zodat we samen werken aan meer balans, rust en tijd. Ik begeleid in kleine veranderingen, help gezonde grenzen te stellen en we zoeken samen naar wat belangrijk is. Naast deze emotionele ondersteuning denk ik ook praktisch mee. Zo zoek ik naar passende mogelijkheden en neem zo nodig regeltaken over op het gebied van wonen, welzijn, zorg en financiën.”

De werkende mantelzorger wegwijs maken

Carin: “Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een vergoeding voor vervangende mantelzorg vanuit de aanvullende verzekering. Daardoor kunnen mantelzorgtaken voor een bepaalde periode worden overgenomen, als een mantelzorger even op adem moet komen. Maar je kunt ook een aanvraag doen bij de gemeente voor huishoudelijke hulp of vervoer. Veel mantelzorgers weten dat niet. Ik help hen in het enorme palet aan mogelijkheden die ondersteuning te vinden, waarmee ze het beste worden ontlast en regel dat ook voor ze.”

Mantelzorgdruk in kaart

Hein: “Ons doel is die mantelzorger meer tijd en rust te geven, wat bijdraagt aan een betere focus en minder stress op het werk. Daarmee is niet alleen de mantelzorger geholpen, ook de werkgever heeft er baat bij. Door mantelzorgers te ondersteunen en te ontlasten, ervaren ook hun naasten meer tijd en rust. Dat kunnen de partner en de kinderen zijn, maar ook de naaste collega’s en de leidinggevende van de mantelzorger. Vaak zien organisaties dat nog niet. Fello helpt dit bewustwordingsproces op gang te brengen en dat geeft inzicht. We werken daarbij niet alleen curatief, maar zetten juist in op preventie.”

Wij brengen in kaart hoe groot de mantelzorgdruk is en welke impact die heeft op de organisatie”

“We starten met de mantelzorgscan, om in kaart te brengen hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft”, vervolgt Hein. “We bieden e-learnings aan en geven informatieve webinars, op maat gemaakte workshops en ontwikkelen verschillende communicatiemiddelen. De organisatie krijgt antwoord op vragen als: Wat zijn bruikbare regelingen voor mantelzorgers zoals zorgverlof, flexibele werktijden etc. En hoe herken je signalen van mantelzorg en welke gesprekstechnieken kun je hanteren?”

Bordje vol

Behalve e-learnings voor leidinggevenden of HR, geeft Fello ook webinars en workshops voor mantelzorgers. Carin: “We leggen uit wat mantelzorg is en hoe je de balans vindt tussen werk en mantelzorg. We doen een oefening om die balans te ontdekken en geven tips en trics waar je terecht kunt voor hulp. Nog mooier vind ik het om dit live te doen, waardoor je makkelijker contact maakt en het verhaal nog interactiever wordt.” Hein geeft een voorbeeld: “Neem de workshop ‘Bordje vol’, waarbij mantelzorgers onder begeleiding van een coach met elkaar in gesprek gaan. Dit is een meer verdiepende workshop met coaching en intervisie.”

Lees ook: ‘Ik realiseerde me niet dat ik mantelzorger was’

Carin sluit af: “Daarnaast is er natuurlijk de een-op-een-begeleiding, die gesprekken zijn erg waardevol. Er zijn mantelzorgers met wie ik al anderhalf jaar meeloop. Dat is voor ons geen enkele moeite. Want als dat helpend is, doen wij dat.”

Dit artikel is gesponsord door Fello.

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt...

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het...

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

De arbodienst is niet slechts een verplichte schakel in het verzuimproces; het is een van je belangrijkste businesspartners binnen het strategisch verzuimmanagement. Goede aansturing en ondersteuning kunnen het verschil maken. Waar moet je op...

Dit moet HR  weten over de gedragscode grensoverschrijdend gedrag

Dit moet HR weten over de gedragscode grensoverschrijdend gedrag

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je...

Maartje Burghoorn en Diederick Doets: “We vonden het vreemd hoe weinig organisaties weten van hun employee experience."

Werkgelukapp Frank: 'Continu inzicht voor betere werkbeleving'

De werkbeleving van medewerkers is essentieel voor het succes van elke organisatie. Maartje Burghoorn en Diederick Doets van Everybody Frank leggen uit hoe hun Confetti Methode organisaties helpt om inzicht te krijgen in de employee experience....

Waarom HR niet meer zonder technologische skills kan

Waarom HR niet meer zonder technologische skills kan

HR staat nog te veel aan de zijlijn als het gaat om technologie en AI. Dat moet veranderen als HR als Human Relations zijn strategische meerwaarde voor de organisatie wil kunnen waarmaken. "Alleen dan kun je de kloof dichten met de jonge generatie...

Zo zet je je mobiliteitsbeleid slim in

Zo zet je je mobiliteitsbeleid slim in

Het belang van een bewust mobiliteitsbeleid daalt bij steeds meer organisaties in. Het draagt allereerst bij aan de veiligheid van medewerkers en de kwaliteit van de leefomgeving. Maar een sterk mobiliteitsbeleid vergroot ook de aantrekkingskracht...