Ontslaggrond A: dit moet je als HR weten over bedrijfseconomisch...
Voor een dergelijk ontslag heb je toestemming van het UWV nodig.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Voor een dergelijk ontslag heb je toestemming van het UWV nodig.
Je hoeft de kroeg niet altijd armer te verlaten. Soms kun je er ook met financieel voordeel weggaan. Dat was het geval voor de werknemer die een jaarsalaris afsprak op een bierviltje. Mét handtekening van de zakelijk directeur. Was deze afspraak juridisch gezien bindend?
De verschillen tussen een gewone werknemer en een stagiair zijn soms klein. De rechtbank Den Haag publiceerde recentelijk twee uitspraken waarin een stagiair van mening was dat hij/zij in feitelijk werkzaam was op basis van een arbeidsovereenkomst. Een van de twee stagiairs kreeg bij de rechter gelijk, de ander ving bot. Wat waren de verschillen?
Het lijkt een ware trend te zijn: werknemers die via hun smartphone (stiekem) gesprekken met hun werkgever opnemen. Werkgevers zijn meestal niet gediend van dergelijke praktijken. Toch blijkt uit twee uitspraken dat rechters vrij soepel oordelen over (geheime) opnames door werknemers.
Finale kwijting, de naam zegt het al. Wat werkgever en werknemer hierin afspreken, is het eindstation van de arbeidsovereenkomst. Toch probeert een werknemer voor de rechter alsnog een nabetaling te bewerkstelligen voor werk dat hij eerder onbetaald verrichtte. Heeft hij een poot om op te staan?
Een werknemer bouwt tijdens een tijdelijk dienstverband een fors negatief verlofsaldo op. Haar werkgever wil dat verrekenen met haar salaris en vakantiegeld. De kantonrechter steekt daar een stokje voor.
Een uitzendbureau wil het contract met een van zijn werknemers niet verlengen. Volgens haar is er echter sprake van een payrollconstructie en heeft zij inmiddels een vast contract. Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst of payrollcontract en waar ging het uitzendbureau in de fout?
De vakbonden en werkgevers hebben overeenstemming bereikt over de hervorming van de arbeidsmarkt. In een nieuw advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) pleiten ze onder meer voor het afschaffen van nulurencontracten en zou werken via een tijdelijk contract maximaal nog maar drie jaar mogen duren
Wanneer werkt iemand op basis van een arbeidsovereenkomst? Al meer dan twintig jaar wordt die vraag beantwoord door te kijken wat partijen bij het sluiten van de overeenkomst voor ogen stond, waarbij er ook aandacht is voor hoe daar in de praktijk uitvoering aan wordt gegeven.
In de Praktijkgids Personeel & Fiscus vindt de werkgever de informatie op het gebied van fiscale en premierechtelijke aangelegenheden van zijn personeel. Alle informatie is opgenomen in begrijpelijke taal, steeds voorzien van eenvoudige voorbeelden al dan niet afgeleid uit de jurisprudentie.
In deze Praktijkgids komen alle belangrijke wettelijke regelingen aan bod die betrekking hebben op werkloosheid, verzekering van ziektekosten, premieheffing, zelfstandigheid, ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, re-integratie, ontslag, pensioen, en sociale zekerheid. Bij alle regelingen is de contractuele relatie tussen werkgever en werknemer, en vooral ook de manier waarop daarmee in de praktijk wordt omgegaan, in belangrijke mate bepalend voor de toepassing van de socialezekerheidswetgeving. De werknemer heeft op zijn beurt, als hij aanspraak wil maken op een uitkering of voorziening, onder andere te maken met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de gemeente of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
In de Praktijkgids Ziekte en re-integratie is alle informatie opgenomen die nodig is om bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers adequaat te handelen. In deze publicatie staan de rechten en plichten van zowel werknemer als de werkgever in het kader van ziekte en re-integratie centraal. De informatie gaat vergezeld van voorbeelden en tips die aan de dagelijkse praktijk en aan rechtelijke uitspraken zijn ontleend.
Weinig rechtsgebieden zijn zo ontzettend in beweging als het arbeidsrecht. In 2015 werd de WWZ van kracht, voor het arbeidsrecht de juridische evenknie van een aardverschuiving. Het jaar 2020 bracht de WAB, een wet met opnieuw een aantal wezenlijke aanpassingen. De jaren 2021 en 2022 zijn tegen deze achtergrond kalmere jaren. Net zoals 2020, stond ook 2021 nagenoeg volledig in het teken van (het bestrijden van) de coronapandemie. Dat zal naar verwachting niet veel anders zijn in 2022. Het kabinet had en heeft daaraan al meer dan haar handen vol.
Alle relevante informatie over arbeidsovereenkomst en ontslag.
In de Praktijkgids Pensioenen vindt u actuele en betrouwbare informatie die van belang is voor staffunctionarissen die het pensioenbeleid van de organisatie in hun pakket hebben, maar ook voor iedereen die vragen heeft over dit onderwerp.
Direct naar de Praktijkgids Arbeidsrecht