1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

In vogelvlucht: afscheid nemen van medewerkers in tijden van corona

Veel bedrijven ondervinden problemen tijdens de coronacrisis, bijvoorbeeld doordat het werk geheel of gedeeltelijk is weggevallen. Een oplossing hiervoor kan zijn om, eventueel gedeeltelijk of tijdelijk, afscheid te nemen van werknemers. Mr. Suzanne Ketel schetst in vogelvlucht wat de mogelijkheden zijn.

In vogelvlucht: afscheid nemen van medewerkers in tijden van corona

Hoe zit het nu precies met het afscheid nemen van medewerkers in tijden van corona? Het ontslagrecht heeft geen verandering ondergaan. Wel is er uiteraard een aantal specifieke situaties die juist in deze tijd naar voren komen. Om op een effectieve manier afscheid te nemen worden hieronder in vogelvlucht alle relevante situaties. Aan bod komen: proeftijd, oproepovereenkomsten, contracten voor bepaalde tijd, bedrijfseconomische omstandigheden, en ontslag op overige gronden.

1. Proeftijd

Soms maken werkgevers misbruik van het feit dat ze tijdens een proeftijd kunnen opzeggen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een chronische ziekte of zwangerschap. Dat komt een werkgever meestal duur te staan: een veroordeling om de schade te vergoeden die een werknemer dan lijdt.

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft in 2012 bepaald dat een proeftijd niet te beperkt moet worden uitgelegd. Hoe dit juridisch geduid moet worden lees je in de lange versie van dit artikel op PW. pro.

De Tijdelijke Noodmaatregelen Overbrugging voor Werkbehoud (NOW 1, 2 en 3) stellen beperkingen aan het nemen van afscheid van medewerkers. Dit geldt niet voor een ontslag tijdens proeftijd. Als je als werkgever een arbeidsovereenkomst opzegt tijdens de proeftijd, dan heeft dat geen negatief effect op de subsidie die een werkgever op basis van de NOW ontvangt.

2. Oproepovereenkomsten

De oproepovereenkomsten zorgen in deze tijd bij menig HR-professional voor de nodige hoofdbrekens. Want hoe ga om met je flexibele schil? Bij een vermindering van werk door de huidige crisis, zal de eerste gedachte vaak zijn om geen gebruik te maken van deze groep werknemers. Of misschien nog liever: om afscheid te nemen. Maar wat als de ‘intelligente lockdown’ wordt beëindigd en het werk weer aantrekt? Dan heb je deze groep werknemers weer nodig. Dat zijn vragen die niet zozeer juridisch van aard zijn, maar wel relevant voor het voorbestaan van je onderneming.

Download op PW. pro:het voorbeelddocument oproepcontract (MUP)

De NOW heeft hier uitdrukkelijk aandacht aan besteed. Ook werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst vallen onder de NOW. Als je gebruik maakt van het noodfonds dan kan dit een belangrijke reden vormen om de oproepovereenkomsten ook in deze periode door te laten lopen. Zeker als de loonsom van deze flexibele schil een belangrijk deel van de loonsom van januari 2020 heeft uitgemaakt. Blijkt immers achteraf dat de loonsom in de periode vanaf maart 2020 lager is geweest dan de loonsom in januari, dan zal dit leiden tot een daling van de subsidie.

Belangrijk om te weten is dat het niet oproepen van een werknemer die werkzaam is op basis van een flexibele arbeidsovereenkomst niet automatisch leidt tot het einde van de arbeidsovereenkomst.

3. Contracten voor bepaalde tijd

Een werkgever heeft de mogelijkheid om een overeenkomst, na afloop van de tijd waarvoor die is aangegaan, op te zeggen. Als je als werkgever gebruik maakt van de NOW-regeling dan staat deze opzegging het verkrijgen van een subsidie niet in de weg. Uiteraard moet je wel de gebruikelijke regels in acht nemen: zo moet de overeenkomst een maand voor het verstrijken van de termijn worden aangezegd. Daarnaast moet niet worden vergeten dat de werknemer ook bij het beëindigingen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd recht heeft op een transitievergoeding.

Tip: bereken de vergoeding die het bedrijf op grond van de WAB verschuldigd is met de PW. Transitietool

4. Bedrijfseconomische omstandigheden

Een ontslag op bedrijfseconomische gronden van een of meerdere werknemers, vanwege een vermindering van werk, is in de periode waarvoor de NOW geldt (bij verlenging tot 1 september 2020) erg lastig. Als je kijkt naar de bedoeling van de NOW-regeling, dan zou dit ook gelden voor het aangaan van een vaststellingsovereenkomst met een werknemer wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Meer hierover in de lange versie van dit artikel op PW. pro

5. Ontslag op overige gronden

Veel aandacht gaat er in deze tijd vanzelfsprekend uit naar alle buitengewone omstandigheden waarmee bedrijven in deze periode te maken hebben. We moeten echter niet vergeten dat ook de ‘normale’ arbeidsrechtelijke problemen blijven bestaan en dat er ook los van de huidige crisis reden kan zijn om afscheid te nemen van werknemers. Bijvoorbeeld omdat er een verbetertraject met een medewerker is aangegaan, dat niet is geslaagd. Ofwel omdat er redenen zijn voor een ontslag op staande voet. De huidige crisis is niet of nauwelijks van invloed op de regels die in dit verband gelden.

5.1 Contracten voor onbepaalde tijd

Zoals bekend is, moet er sprake zijn van een zogenoemde redelijke grond, wil je afscheid kunnen nemen van een werknemer met wie een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is gesloten. Is er sprake van een dergelijke grond, dan kan je als werkgever een verzoek indienen bij het UWV (in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische omstandigheden) of de rechtbank (bijvoorbeeld als er sprake is van disfunctioneren).

Aangaan van een arbeidsovereenkomstAls een werkgever een verbetertraject is aangegaan met een werknemer voor 6 maanden en dit traject verloopt bijvoorbeeld op 1 mei, dan moet je hier als werkgever wel opvolging aangeven. Het kan zijn dat je besluit het traject te verlengen, simpelweg omdat de kwaliteiten van de werknemer niet goed beoordeeld konden worden in de huidige crisistijd.

Dit moet uiteraard met de werknemer worden besproken en vastgelegd. Maar als al duidelijk is dat de werknemer niet geslaagd is in de vereiste verbetering, dan verdient het aanbeveling om ook dit niet te laten liggen. Als deze situatie maakt dat er afscheid genomen moet worden van de betreffende werknemer, dan kan er ook in deze tijd een verzoek tot ontbinding van een overeenkomst worden ingediend bij de rechtbank. Alleen de behandeling van dit verzoek zal mogelijk wat langer kunnen duren of anders verlopen dan je gewend bent. De rechtbanken laten zittingen momenteel zoveel als mogelijk doorgaan, maar deze vinden vooral online plaats.

Het gebruik maken van de NOW staat dit ontslag niet in de weg. Waar je als werkgever wel op moet letten is dat je een verplichting hebt om de totale loonsom zo gelijk mogelijk te houden. Als er veel ontslagen vallen dan zal de loonsom sterk dalen. Misschien zelfs zo sterk dat het voorschot dat je krijgt toegekend hoger uitvalt dan het totale bedrag aan subsidie waar je uiteindelijk recht op hebt. Dit verschil zal je achteraf dan moeten terugbetalen.

5.2 Vaststellingsovereenkomst

Een nog steeds veel gebruikte methode is de vaststellingsovereenkomst (VSO) waarbij werkgever en werknemer samen overeenkomen dat de arbeidsovereenkomst op een in de toekomst gelegen datum zal eindigen. Vaak worden er in de VSO ook andere afspraken vastgelegd, zoals bijvoorbeeld over de vergoeding, het werken tot de einddatum en het concurrentiebeding. Deze gangbare praktijk verandert niet door de corona crisis. Omdat een ontslag wegens een andere reden dan bedrijfseconomische gronden geen gevolgen heeft voor de verkregen NOW-subsidie, kan deze vorm van ontslag een aantrekkelijke mogelijkheid zijn om tijdens de NOW-periode afscheid te nemen van een werknemer. Ook hier geldt uiteraard wel ook hetgeen hierboven is opgemerkt over het gelijk houden van de loonsom.

Download op PW. pro: voorbeelddocument de beëindigings-/vaststellingsovereenkomst

5.3 Ontslag op staande voet

Ook in deze tijd komt het voor dat werknemers op staande voet worden ontslagen. De regels die hierop betrekking hebben zijn niet veranderd. Ook is een ontslag op staande voet niet van invloed op de subsidie die je krijgt vanuit de NOW. Wel geldt in deze tijd misschien een extra zorgvuldigheidsnorm: een werkgever zal zich in deze tijd moeten realiseren dat de coronacrisis voor heel veel mensen gevolgen heeft, ook in mentaal opzicht. Lees in de lange versie van dit artikel op PW. pro. wat je kunt doen om aan het zorgvuldigheidscriterium te voldoen.

Conclusie

De mogelijkheden die je al werkgever hebt in het afscheid nemen van medewerkers zijn tijdens de corona crisis niet veranderd. Wel is het zo dat je bij ontslag rekening moet houden met extra bepalingen en beperkingen die gesteld worden rondom de NOW-regeling.

Mr. Suzanne van Ketel | partner bij advocatenkantoor Nineyards Law in Amsterdam, gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Inklokken, maar stiekem weer vertrekken: reden voor ontslag?

Inklokken, maar stiekem weer vertrekken: reden voor ontslag?

Recent oordeelde de kantonrechter in Haarlem dat inklokken op het werk, en vervolgens weer stiekem via de achterdeur vertrekken, inderdaad reden is voor ontslag. De werknemer had zich schuldig gemaakt aan dagdieverij. Wat is dat?

Afwachtende houding kost werkgever 60.000 euro

Afwachtende houding kost werkgever 60.000 euro

Bij zijn vertrek kreeg een werknemer onlangs een billijke vergoeding van 60.000 euro mee. De werkgever had volgens het Hof Amsterdam geen serieuze poging gedaan om de arbeidsrelatie te verbeteren na een conflict. Dit leverde ernstig verwijtbaar handelen op.

Je mag sollicitanten niet vragen naar vaccinatiestatus [rechtspraak]

Je mag sollicitanten niet vragen naar vaccinatiestatus [rechtspraak]

Al sinds het begin van de pandemie kampen alle werkgevers met coronavraagstukken. Het zijn vraagstukken over de (verplichting tot) vaccineren, het afnemen van coronatesten of verplichte quarantaine. In de reisbranche kunnen de regels heel erg gecompliceerd zijn, en dus worstelt ook KLM hiermee. In een recente zaak oordeelde de kantonrechter dat KLM aan sollicitanten niet mag vragen of zij zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

Cumulatiegrond in het ontslagrecht: combineren kun je leren?

Cumulatiegrond in het ontslagrecht: combineren kun je leren?

Op 1 januari 202o is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Naast de acht bekende ontslaggronden kwam er een negende ontslaggrond bij: de cumulatie- of i-grond. Deze nieuwe combinatie tussen de overige ontslaggronden moest een einde maken aan de grote hoeveelheid afgewezen ontbindingsverzoeken. Ruim twee jaar later blijkt de inzet van de cumulatiegrond door werkgevers minder gemakkelijk dan gedacht.

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.

Medewerker ontslaan - alle regels op een rij

Medewerker ontslaan - alle regels op een rij

Het ontslagrecht kent veel regels. Dit artikel legt uit welke ontslagroutes er zijn en wat de valkuilen zijn bij een ontslagprocedure.

Dit moet je weten over ontslaggronden

Dit moet je weten over ontslaggronden

Een ontslag op bedrijfseconomische gronden en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid verloopt via het UWV, voor alle andere ontslaggronden is de kantonrechter.

Vaststellingsovereenkomst zonder handtekening soms toch geldig

Vaststellingsovereenkomst zonder handtekening soms toch geldig

Voor het sluiten van een rechtsgeldige vaststellingsovereenkomst is niet per se een handtekening van de werknemer nodig, oordeelde de kantonrechter in Den Haag.

4 vragen en antwoorden over bedenktijd bij vaststellingsovereenkomst

4 vragen en antwoorden over bedenktijd bij vaststellingsovereenkomst

Een werknemer heeft bedenktijd na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst. 4 veelgestelde vragen en antwoorden over deze bedenktijd.

Wet werk en zekerheid en Wet arbeidsmarkt in balans

Wet werk en zekerheid en Wet arbeidsmarkt in balans

Met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is het ontslagrecht grondig op de schop gegaan. Met ingang van 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Met de WAB heeft de wetgever een aantal wijzigingen die met de WWZ zijn doorgevoerd genuanceerd, gecorrigeerd en (deels) teruggedraaid. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over Wet werk en zekerheid en Wet arbeidsmarkt in balans.

Disfunctionerende werknemer? 4 actiepunten voor een ontslagzaak

Disfunctionerende werknemer? 4 actiepunten voor een ontslagzaak

Ontbindingsverzoeken worden vaak afgewezen. De hoofdreden: de werkgever heeft niet genoeg gedaan om de werknemer in dienst te houden. Toch komen tot een vlot ontslag? Voer onderstaande actiepunten uit.

3 voorwaarden voor een UWV-ontslagvergunning 

3 voorwaarden voor een UWV-ontslagvergunning

Is een medewerker al 2 jaar ziek, dan kun je een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. Maar dan moet je wel voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.