1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Een algoritme heeft geen vooroordelen, maar kan ook geen rekening houden met emoties. Foto: Shutterstock

HR is het bedrijfsgeweten

Zelfrijdende auto's die aanzienlijk minder brokken maken dan jij en ik. En algoritmes in de rechtszaal die betere vonnissen vellen dan hun menselijk equivalent. Het zijn ontwikkelingen die zich voltrekken terwijl je dit artikel leest. Dus rijst de vraag: welke rol blijft er over voor de menselijke HR-functionaris?

Leiderschap is niet meer top-down, hiërarchisch en met veel macht.

'HR moet zich de hamvraag durven stellen: waar ben ik van?'

Leiderschap is niet meer top-down, hiërarchisch en met veel macht. Leiders moeten medewerkers coachen en faciliteren. Omdat medewerkers steeds vaker in ecosystemen waarde toevoegen aan de keten. HR, door directies nog altijd ondergewaardeerd, moet zich in dat spel opstellen als orkestrator. Dat vindt prof. dr. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan de Nyenrode Business Universiteit.

Foto: Elevate | Unsplash

Design thinking aan de bar

Stel, je bedrijf wordt geconfronteerd met een probleem. Een lage omzet, een hoog verloop, een nog hoger ziekteverzuim. Wat ga je dan doen? Waarschijnlijk verdiep je je in de achterliggende oorzaken, en kom je op basis daarvan met een reeks maatregelen. Logisch toch? Inderdaad, maar er ligt een alternatief: design thinkìng.

Human Resources: op weg naar een 'Humanocracy'

Human Resources: op weg naar een 'Humanocracy'

Eind 2020 verscheen het boek 'Humanocracy' van Gary Hamel en Michele Zanini. Niet erg verbazingwekkend is volgens Jan Bakker de rode draad van het boek: de negatieve effecten van bureaucratisch organiseren en een warm pleidooi voor ruimte voor de mens in de meest brede zin van het woord.

Yousri Mandour: 'Vernieuwen? Omarm het gevoel van ongemak'

Yousri Mandour: 'Vernieuwen? Omarm het gevoel van ongemak'

Elke crisis dwingt bedrijven heel nauwkeurig te kijken of ze nog doen waarvoor ze ooit zijn opgericht. Consultant en auteur van managementboeken Yousri Mandour vertelt over de valkuilen in dit proces. "Vaak wordt er een aparte clubje opgezet om meters te maken. Maar je ziet dat steeds meer organisaties daarop terugkomen."

Jaap Boonstra: 'Zonder stabiel anker, raakt je organisatie op drift'

Jaap Boonstra: 'Zonder stabiel anker, raakt je organisatie op drift'

Veranderen, verbeteren, vernieuwen. Hoogleraar Jaap Boonstra is erin gespecialiseerd. Een gesprek over stabiele ankers, succes in coronatijd en zijn twijfels bij de ambitie van HR om businesspartner te willen worden.

De toekomst van werk: zo zorg je voor meer betrokkenheid

De toekomst van werk: zo zorg je voor meer betrokkenheid

De terugkeer naar kantoor is straks een unieke kans om het werk toekomstbestendig te gaan inrichten. Dat betekent in elk geval afscheid nemen van het oude patroon en luisteren naar de behoefte van medewerkers, zeggen Lisanne Spiekermann, HR-projectmanager bij Achmea en Martine Bolhuis, businesspartner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer.

Hybride werken: zo richt je je organisatie in

Hybride werken: zo richt je je organisatie in

Schrijver en adviseur Jeroen Busscher verkent het werken in de hybride organisatie. Hoe zal dat er in de praktijk aan toe gaan? En waarom is ruimte voor leren en creativiteit daar zo belangrijk?

C) Studio G.J. Vlekke

Annemieke Roobeek: 'Voor succesvolle transformaties zijn geëngageerde...

Er zijn grote systeemveranderingen op komst en daarvoor hebben we geëngageerde leiders nodig. Dat zegt Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit. "Ik verwacht dat er post-corona een enorme energie loskomt. Zo van: nu gaan we het anders doen."

Reorganiseren kun je leren

Reorganiseren kun je leren

Waarom dit boek? Simpelweg omdat het er nog niet eerder was! Een boek waarin alles te vinden is over reorganisaties. Dat uitlegt waarom het bijna altijd misgaat. En hoe je dat kunt voorkomen.