Als klein jongetje keek HR-adviseur Mike Hoogveld graag naar de Amerikaanse serie ‘The A-team’. “Wat ik daar leuk aan vond? Het idee sprak me aan: als je een probleem hebt waar echt niemand je mee kon helpen, dan belde je hen. Dan losten zij het voor je op. Met heel veel vechten, schieten en explosies.”
Oké, tijdens zijn masterclass ‘Toekomstbestendig HR’ pleit hij voor een bedachtzamer aanpak. Maar toch, juist HR kan volgens hem iets van dat A-team leren. “Ook binnen bedrijven zie je problemen die snel moeten worden opgelost. En dat kan vaak alleen maar door een A-teamachtige constructie, een constructie met meerdere disciplines. Want die disciplines, die waren in dat A-team duidelijk zichtbaar. De ene kerel was bijvoorbeeld goed in het bedenken van een plan, de ander ritselde alle spullen bij elkaar, en de derde was juist van de brute kracht. Een multidisciplinair team dus.”
Tikkie
Wat is het voordeel van zo'n aanpak binnen het bedrijfsleven? Allereerst kan zo'n multidisciplinair team beter inspelen op de wensen van de klant. “Neem een nieuw product als Tikkie”, zegt Hoogveld. “Dat is ontstaan vanuit een behoefte. Jonge mensen vonden online bankieren een heel gedoe, en ABN AMRO merkte dat de klanttevredenheid niet optimaal was."
Tip: De online masterclass 'Toekomstbestendig HR' van Mike Hoogveld
"Ik kan me voorstellen dat ze toen een multidisciplinair team hebben samengesteld om dat probleem op te lossen. Bijvoorbeeld met een productspecialist die veel verstand had van de financiële dienstverlening. En een marketeer die snapte hoe je moest communiceren met klanten, en natuurlijk met een slimme programmeur. Juist een combinatie van die verschillende kennisgebieden zorgt voor meer werkplezier en een veel sneller resultaat.”
Innovatie units
Geen wonder dus dat veel organisaties zulke teams formeren. En dan niet alleen in crisissituaties, maar als permanente innovatie-units. Echter, dat vraagt volgens Hoogveld ook iets van die organisatie. “HR moet een context creëren waarbinnen zo'n team optimaal functioneert.
Denk bijvoorbeeld aan de stijl van leidinggeven. Je wil binnen zo'n team geen manager die gaat zitten micromanagen; in plaats daarvan moet iedereen zich veilig voelen en niet bang zijn om fouten te maken. En, minstens net zo belangrijk, je moet ook zorgen voor een goede locatie. Nee, geen apart gebouw, want je wil dat alle andere medewerkers zien dat er iets aan de gang is, dat ze met de innovatieve ideeën worden besmet. Maar aan de andere kant, zo'n team moet wel in één aparte ruimte zitten, zodat mensen voortdurend over allerlei zaken kunnen overleggen.”
Coronavirus
En juist dat laatste is in deze tijden niet eenvoudig. Medewerkers zijn gedwongen om een groot deel van de communicatie te laten verlopen via digitale kanalen. En volgens Hoogveld is dat voor multidisciplinaire teams geen ideale manier van werken. “Er is veel onderzoek gedaan waarin face to face communicatie wordt vergeleken met bellen. En dan blijkt dat laatste een stuk minder effectief. Overleg via Skype, Zoom of Teams is al een stukje beter omdat je bijvoorbeeld documenten kunt delen."
"Het succes van multidisciplinaire teams is voor een groot deel afhankelijk van juist de informele contacten, van de gesprekken die toevallig ontstaan als je even bij elkaar zit. Daarom heeft ons adviesbureau gekozen voor een hybride vorm. Ja, we onderhouden intensief contact via Teams of Zoom, maar een keer per week zullen we toch fysiek overleggen. En als het weer dat toelaat, doen we dat buiten.”
Wil je weten hoe je ook jouw haar afdeling klaarmaakt voor de toekomst? Schrijf je dan nu in voor de online masterclass 'Toekomstbestendig HR' van Mike Hoogveld op 2 december 2020.