1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Meer grip op preventie met een collectieve zorgverzekering?

Veel zorgverzekeraars bieden een collectieve zorgverzekering. Maar wat biedt zo'n collectiviteit organisaties nu aan meerwaarde, behalve dat de medewerkers korting op de premie ontvangen? Een van de grote pluspunten is meer grip op preventie.

Meer grip op preventie met een collectieve zorgverzekering?

Een collectiviteit is een groep verzekerden waar zorgverzekeraars een specifiek aanbod voor heeft? Het voordeel daarvan is dat de verzekerde een beter op zijn zorgbehoefte afgestemd verzekeringspakket heeft. Iemand in de bouw heeft bijvoorbeeld meer aan extra vergoeding voor fysiotherapie en zit minder te wachten op een cursus mindfulness. Voor werkgevers biedt zo’n collectiviteit ook een voordeel. Met een zorgverzekering die beter aansluit op wat medewerkers nodig hebben is het risico op een ziekmelding ook lager. En daarmee helpt een collectiviteit verzuim te voorkomen.

Voor de verzekeraar heeft zo’n collectiviteit ook pluspunten. De risico’s van een homogene groep verzekerden zijn beter te voorspellen en er kunnen gericht diensten worden aangeboden die voor die groep helpen de zorgkosten te beperken. Zorg inkopen voor een grote groep levert bovendien voordeel op.

Invulling geven aan vitaliteitsdoelstellingen

Nu vitaliteit en duurzame inzetbaarheid bij elke organisatie bovenaan de agenda staan, is het nog belangrijker om medewerkers extra zorgmogelijkheden te bieden die aansluiten bij hun specifieke behoeften. Binnen een collectiviteit kan de werkgever gebruikmaken van de kennis en ervaring van de zorgverzekeraar om te werken aan het verminderen van verzuim . Natuurlijk is de premiekorting aantrekkelijk, maar die moet wel gekoppeld zijn aan inhoudelijke afspraken over de zorg waar medewerkers recht op hebben. Alleen als werkgever en verzekeraar zich samen inzetten voor gezondere medewerkers, levert die premiekorting ook echt winst op.

Lees ook: Zo slaat een vitaliteitsprogramma wél aan

Duurzaam werken aan preventie

In een zorgcollectiviteit kunnen voor meerdere jaren afspraken worden gemaakt. Daardoor is de kans vele malen groter dat investeringen in preventie ook echt resultaat gaan opleveren. Duurzame gedragsverandering is alleen mogelijk als er ook duurzaam aandacht voor is. Alleen al meer bewegen door medewerkers kan jaarlijks bijna 1 miljard euro aan verzuimkosten schelen!

Een bijkomend voordeel is dat in sommige gevallen gezinsleden van de medewerkers ook in aanmerking komen voor de voordelen van de collectieve zorgverzekering. Zij profiteren dus mee van de premiekorting en van de aanvullende diensten op het gebied van preventie.

Inkoop op maat

Bij een collectiviteit bestaat het maatwerk niet alleen uit een doelgroepgericht verzekeringspakket. De zorgverzekeraar adviseert jou als werkgever ook welke oplossingen je kunt inzetten  die bijdragen aan vitaliteit, inzetbaarheid en een hogere levensverwachting. Benieuwd naar voorbeelden? Lees de aanpak van Sabic en SAP op Zilverenkruis.nl

Dit artikel is gesponsord door Zilveren Kruis

'Maak dit jaar écht tijd voor de strategische HR-vraagstukken'

'Maak dit jaar écht tijd voor de strategische HR-vraagstukken'

Kom los van de alledaagse hectiek, zodat je kunt werken aan je HR-strategie, pleit Hans van der Spek van organisatiebureau Berenschot.

Een crisissituatie: zo bereid je je als HR zo goed mogelijk voor

Een crisissituatie: zo bereid je je als HR zo goed mogelijk voor

Crisismanagement bestaat voor 75% uit voorbereiding. Hoe? Experts geven uitleg en tips.

Onderzoek: teaminterventie heeft meer effect op mentale gezondheid dan individuele interventie

Onderzoek: teaminterventie heeft meer effect op mentale gezondheid...

Als je hier als HR op inzet, kun je de profijtabiliteit van de organisatie helpen verhogen.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsectorGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie over hun eigen werk en leven' 

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.