1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Meer grip op preventie met een collectieve zorgverzekering?

Veel zorgverzekeraars bieden een collectieve zorgverzekering. Maar wat biedt zo'n collectiviteit organisaties nu aan meerwaarde, behalve dat de medewerkers korting op de premie ontvangen? Een van de grote pluspunten is meer grip op preventie.

Meer grip op preventie met een collectieve zorgverzekering?

Een collectiviteit is een groep verzekerden waar zorgverzekeraars een specifiek aanbod voor heeft? Het voordeel daarvan is dat de verzekerde een beter op zijn zorgbehoefte afgestemd verzekeringspakket heeft. Iemand in de bouw heeft bijvoorbeeld meer aan extra vergoeding voor fysiotherapie en zit minder te wachten op een cursus mindfulness. Voor werkgevers biedt zo’n collectiviteit ook een voordeel. Met een zorgverzekering die beter aansluit op wat medewerkers nodig hebben is het risico op een ziekmelding ook lager. En daarmee helpt een collectiviteit verzuim te voorkomen.

Voor de verzekeraar heeft zo’n collectiviteit ook pluspunten. De risico’s van een homogene groep verzekerden zijn beter te voorspellen en er kunnen gericht diensten worden aangeboden die voor die groep helpen de zorgkosten te beperken. Zorg inkopen voor een grote groep levert bovendien voordeel op.

Invulling geven aan vitaliteitsdoelstellingen

Nu vitaliteit en duurzame inzetbaarheid bij elke organisatie bovenaan de agenda staan, is het nog belangrijker om medewerkers extra zorgmogelijkheden te bieden die aansluiten bij hun specifieke behoeften. Binnen een collectiviteit kan de werkgever gebruikmaken van de kennis en ervaring van de zorgverzekeraar om te werken aan het verminderen van verzuim . Natuurlijk is de premiekorting aantrekkelijk, maar die moet wel gekoppeld zijn aan inhoudelijke afspraken over de zorg waar medewerkers recht op hebben. Alleen als werkgever en verzekeraar zich samen inzetten voor gezondere medewerkers, levert die premiekorting ook echt winst op.

Lees ook: Zo slaat een vitaliteitsprogramma wél aan

Duurzaam werken aan preventie

In een zorgcollectiviteit kunnen voor meerdere jaren afspraken worden gemaakt. Daardoor is de kans vele malen groter dat investeringen in preventie ook echt resultaat gaan opleveren. Duurzame gedragsverandering is alleen mogelijk als er ook duurzaam aandacht voor is. Alleen al meer bewegen door medewerkers kan jaarlijks bijna 1 miljard euro aan verzuimkosten schelen!

Een bijkomend voordeel is dat in sommige gevallen gezinsleden van de medewerkers ook in aanmerking komen voor de voordelen van de collectieve zorgverzekering. Zij profiteren dus mee van de premiekorting en van de aanvullende diensten op het gebied van preventie.

Inkoop op maat

Bij een collectiviteit bestaat het maatwerk niet alleen uit een doelgroepgericht verzekeringspakket. De zorgverzekeraar adviseert jou als werkgever ook welke oplossingen je kunt inzetten  die bijdragen aan vitaliteit, inzetbaarheid en een hogere levensverwachting. Benieuwd naar voorbeelden? Lees de aanpak van Sabic en SAP op Zilverenkruis.nl

Dit artikel is gesponsord door Zilveren Kruis

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een...

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program...

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend...

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de...

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Experts geven praktische HR-tips voor het langdurig ondersteunen van medewerkers na hun re-integratie.

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt...