1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zo herken je het risico op burn-out bij medewerkers

Leidinggevenden en HRM-adviseurs spelen een essentiële rol in het herkennen van burn-outverschijnselen. Als zij alert zijn op een aantal vroege symptomen, kunnen zij veel leed helpen voorkomen.

Zo herken je het risico op burn-out bij medewerkers

Het aantal mensen met stress- en burn-outklachten groeit snel. Zo becijferde het CBS dat van alle werknemers van 15 tot 75 jaar bijna 15 procent stress-gerelateerde klachten heeft die kunnen leiden tot burn-out. Medewerkers met een burn-out zijn vaak minimaal een half jaar uit de running. Hun afwezigheid betekent ook een extra belasting voor de rest van het team, dat vaak al overbelast is. Voor organisaties is het dus essentieel om medewerkers met een groot burn-outrisico tijdig te herkennen.

Signalen van een dreigende burn-out

Arbeids- en organisatiepsycholoog Annita Rogier heeft 9 signalen op een rij gezet:

  1. Klagen over vermoeidheid
  2. Veel kortdurend verzuim
  3. Slechter plannen en presteren
  4. Inflexibiliteit
  5. Gedragsverandering
  6. Lagere betrokkenheid bij het werk en de organisatie
  7. Woede, verdriet en paniekaanvallen
  8. Plotselinge onzekerheid
  9. Depressieve klachten

Medewerkers negeren waarschuwingen

Vaak negeren medewerkers de waarschuwingen die hun lichaam geeft, zegt Rogier. “Ze nemen een pijnstiller tegen hun spanningsklachten en gaan dapper door met hun verplichtingen. Het lichaam zal zich dan aan het langdurig verhoogde stressniveau aanpassen, onder andere door meer cortisol aan te maken. Daardoor kun je langer doorgaan en voel je de pijn en andere stressklachten minder. Dat klinkt prettig, maar je lichaam kan dit verhoogde niveau niet oneindig lang aan. Je stort plotseling in: een burn-out is dan een feit.”

Mijn werknemer is ziek, maar werkt wel bij een andere werkgever. Mag dat?

Mijn werknemer is ziek, maar werkt wel bij een andere werkgever. Mag...

Ja in veel gevallen mag dat, maar in andere situaties absoluut niet. Lees het volledige antwoord in de faq over de zieke werknemer.

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie en ziekte

Veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie en ziekte

Welke regels gelden voor medewerkers rondom vakantie en ziekte? Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie en ziekte.

Dit moet je weten over de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Dit moet je weten over de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

De WIA is van toepassing op mensen die als gevolg van ziekte een loonverlies lijden van ten minste 35%. Hierover lees je alles in deze praktijkgids.

Dit moet je weten over loondoorbetaling bij ziekte

Dit moet je weten over loondoorbetaling bij ziekte

De werkgever is wettelijk verplicht om bij ziekte van een werknemer gedurende 104 weken het loon door te betalen, de loondoorbetalingsverplichting.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.